Astă-seară se joacă Cehov!

Printre strigătele de protest care se scandează în fața Teatrului Național de câteva zile, în spatele ușilor închise, pregătirile pentru premiera spectacolului Unchiul Vanea sunt în toi; din când în când, se impun mici pauze, pentru ca recuzita și actorii să se dezinfecteze. E pandemie și nimic nu mai e ca înainte. Cu toate acestea, vorba cântecului, The show must go on….

Ne-am putea întreba: oare de ce tocmai Cehov pe timp de pandemie? O explicație foarte interesantă vine de la regizorul Claudiu Goga: acesta mărturisește că, dacă spectacolul s-ar fi desfășurat în condiții normale, el ar fi trebuit să fie unul despre dragoste, ratare ori despre condiția umană care nu se poate obișnui cu ideea că viața e nedreaptă. Dar anul 2020 e unic pentru că ne supune unor alte reguli și, astfel, lumea teatrului nu mai e la fel. De aceea, Unchiul Vanea va reprezenta, pentru cei prezenți în sală, nu numai un omagiu adus tuturor marilor teme ale literaturii ruse și universale, desigur, ci și unul destinat instituției teatrului, care a răzbit, cu public și personal redus, în fața restricțiilor.

Așa cum mărturisea și Daniel Busuioc, directorul adjunct artistic, această premieră e o victorie, dar și o înfrângere. Victorie, pentru că teatrul nu poate fi împiedicat să își îndeplinească destinul. El va găsi mereu o cale ca să ajungă la inimile publicului, iar premiera e o dovadă. Inițial, ea trebuia să aibă loc pe 10 octombrie, dar numărul cazurilor de Covid aflate în creștere în Iași și restricțiile aplicate ulterior au împiedicat-o atunci. Înfrângere, pentru că în piesă joacă doar 20% din actorii instituției, sala e ocupată doar în proporție de 30%, iar din cauza duratei mult prea mari (2h 45 în loc de două), spectacolul trebuie jucat în două zile, vraja fiind ruptă fix la jumătate. Un compromis dureros, dar necesar!

Întrebând actorii despre cum percep această experiență și dacă cred în teatrul online, aceștia au răspuns în unanimitate că mediul virtual oferă artificialitate spectacolelor, iar lipsa energiei publicului e dureroasă. Așa că-i îndeamnă pe iubitorii artei dramatice să profite acum de aceste „momente de respiro”, în care teatrul încă se mai poate manifesta autentic.

Unchiul Vanea promite să fie o premieră deosebită, o abordare modernă a acestei opere clasice. În distribuție joacă nume importante ale teatrului precum: Pușa Darie (câștigătoarea Premiului UNITER 2020 pentru cea mai bună actriță în rol secundar), Teodor Corban, Cosmin Maxim, Doru Atanasiu sau Ada Lupu. Așadar, dacă v-ați luat bilet deja, profitați de el, căci piesa este jucată cu „casa închisă”, toate locurile fiind ocupate, iar Unchiul Vanea reprezintă un adevărat festin, atât pentru minte, cât și pentru suflet!

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare