BARAKA. TIMIȘOARA

text de Baraka Artist

[dflip id="4515" ][/dflip]

O clădire dărăpănată, locuită de boschetari, plină de gunoaie și șobolani a devenit, într-o zi din 2012, BARAKA. De fapt nu s-a schimbat nimic. Câțiva boschetari au fost înlocuiți de alți câțiva, mai bine organizați și cu valențe artistice. Au urmat ani de schimbări și întrebări până ca BARAKA să își contureze un rost al ei și să devină un spațiu de artă contemporană, asumat și recunoscut.

2019. Spațiul BARAKA © Baraka Artist

BARAKA se află în spatele Facultații de Arte și Design din Timișoara, dar clădirea aparține Universității de Vest. De acolo vine curentul, de ceva timp și apa, dar și sabia lui Damocles atârnă tot de mâna nevăzută a UVT. E un spațiu atemporal acolo, miroase a multe, gasești aproape orice, iar dacă intri noaptea singur ai șanse mari să fii devorat de câinii de la șantierul de lângă.

BARAKA e strâns legată de Baraka Artist, e locul de desfășurare a activității artistice a băieților, dar e și locuința de zi cu zi a lor și a câtorva câini, o duzină de cinteze australiene și opt papagali, ca să enumerăm doar speciile găzduite intenționat. E un loc în care mereu se întâmplă ceva, încep lucruri, se finalizează proiecte, se împletesc viețile tuturor într-un carusel de emoții vibrante.

2019. Spațiul BARAKA © Baraka Artist

Totul de desfășoară în jurul Instalației progresive BARAKA, o colecție de idei materializate în pictură, sculptură, obiect, instalație, taxidermie etc, care devine martora existenței vieții în BARAKA, un proiect gigant care vrea să se dezvolte independent de individualitatea unui artist, dar ca o ofrandă perpetuă adusă BARAKA. Instalația progresivă este fondată pe principiul evolutiv, ea se află în permanentă schimbare și nu urmărește un stadiu sau o formă finală. Instalația devine puntea de trecere de la o intenție individuală la esența actului artistic. Totodată, prin intermediul acestei instalații, se deschide un dialog complex axat pe: multitudinea de expresii și manifestări ce compun o instalație de tip progresiv, împreună cu noi valențe estetice apărute în urma procesului de trecere a timpului; timpul – o componentă fizică și în același timp teoretică, parte integrată în formula de bază a instalației; problematica spațiului și relația spațiu-obiect(instalație), relația spațiu-timp, instalația ca spațiu aflat în alt spațiu; ideea emoției, trăirii și percepției, celui ce interacționează cu aceasta, dominate de o anumită doză de natură progresivă, de schimbare și modificare; efemeritatea lucrării și modul de degradare impus de abordarea progresivă a situației; deosebirile și efectele încadrării unei lucrări redate într-un context alternativ, precum cel de artist-run space, și un context de galerie sau muzeu; ideea de atelier al artistului și posibilitatea acestuia de a deveni parte activă a conceptului de instalație; principiul de inversie al instalației progresive în raport cu caracterul de funcționare al entității, în care instalația devine parte influentă, care din caracterul de absorbție al intențiilor artistice, își schimbă natura în parte activă de modelare al percepției creatorului; posibilitatea asimilării instalației dintr-un unghi, perceput asemenea unui gest singular.

2019. Instalația BARAKA © Baraka Artist

Instalația progresivă BARAKA este cheia înțelesului întregului eco-sistem, este contextul în care arta BARAKA capătă profunzime și perspectivă, în care momentul / happening-ul / performance-ul devine etapă a unui demers mai larg.

Și, firește, ca în orice artist run-space, există și o galerie, un aproape white-cube care a găzduit diverse momente, depășindu-și rolul de spațiu expozițional și devenind unul din cotloanele BARAKA.

Pierderea identității este inerentă în BARAKA. La nivel de eco-sistem, nu mai suntem indivizi, devenim populație. Ne dezbarăm de finețuri și căpătăm generalitate, astfel încât disoluția indentității individuale se face în identitatea de grup. Fiecare din noi devine BARAKA.

Pornind de la acest gând, cel mai nou proiect BK este Incognito: un program format dintr-o serie de proiecte expoziționale destinate spațiului de galerie din cadrul BARAKA artist-run space. În acest cadru, individualitatea și demersul artistic sunt dizolvate și dezintegrate complet. Se propune elaborarea de proiecte sub o formă anonimă, în care identitatea artistului oferă întâietate absolută artei, în acest caz vârsta și experiența artistului nu au prioritate. În al doilea rând, un alt aspect important al acestui program, se pune accent pe efemeritatea obiectului și actului artistic.

Expoziția se naște și se dezintegrează în același loc, fără să existe nici un soi de continuitate. În al treilea rând, motivația din spatele acestei situații constă în dezvoltarea unui dialog în jurul actului de celebrare și glorificare al artei într-o formă cât mai pură.

Publicat în Arte vizuale, CulturăRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *