BIBLIOTECA DIN PALMĂ

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor sau Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Vă invit să facem o mică incursiune în istoria cărții.

Înainte de invenția și adoptarea tiparului, toate cărțile erau copiate de mână, de aceea ele erau scumpe și rare. În timpul Evului Mediu, doar bisericile, universitățile și nobilii bogați își permiteau cărți. Primele cărți foloseau pergament sau piele de vițel pentru pagini, dar ulterior s-au înlocuit cu hârtie.

Mai târziu în Evul Mediu, cărțile au început să fie produse cu tipărire cu blocuri, unde o imagine în relief a unei întregi pagini era sculptată în lemn, putând fi adăugată cerneală, reproducând mai multe copii ale acelei pagini. Totuși, crearea unei întregi cărți era un proces care cerea mult efort, având nevoie de acele blocuri de tipar sculptate de mână pentru fiecare pagină.

Cea mai veche carte tipărită este Diamantul Sutra, găsită în 1907 de arheologul Sir Marc Aurel Stein într-o peșteră lânga Dunhuang, în nord-vestul Chinei, la sfârșit scriind că a fost tipărită la 13 al celei de-a patra luni a celui de-al nouălea an al Xiatong (adică la 11 mai 868), cu 587 ani înainte de Biblia lui Gutenberg.

Liliputuri

De-a lungul timpului cartea a căpătat mai multe dimensiuni, de la A0 până la cele mai mici. Cărțile cu dimensiunile cele mai mici se numesc liliputuri.

Una dintre cele mai vestite colecții de liliputuri era în posesia celui mai cunoscut anticar ieșean, Dumitru Grumăzescu (acum 3 ani a plecat dintre noi).

Bijuteria din colecția sa a fost liliputul cu dimensiunea 3/3 mm, conținea poezia „Luceafărul” și putea fi citită la microscop.

Alături de acesta, colecția a mai inclus: „Tatăl nostru în 10 limbi” (având o dimensiune asemănătoare cu liliputul „Luceafărul”), „Das Manifest des Kaisers” („Manifestul Kaiser German pentru pornirea Primului Război Mondial), Elzevir (apărut în 1520, scoasa de frații Elzevir) și multe alte liliputuri.

„Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute” – Descartes

Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Interna%C8%9Bional%C4%83_a_c%C4%83r%C8%9Bii_%C8%99i_a_drepturilor_de_autor, https://ro.wikipedia.org/wiki/Carte, https://www.youtube.com/watch?v=Qlv-PewO9p4

Publicat în Actualitate, EvenimenteRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *