Blajul, „Mica Romă”

De când ajungi aici, în vârful serpentinelor, o încântătoare priveliște ți se așterne în față. E Blajul, municipiul cu o istorie atât de densă și specială! Despre orășelul nostru există informații încă din anul 1252, anul din care datează prima atestare documentară referitoare la Blaj.

Municipiul a găzduit aici, de-a lungul anilor, o mulțime de evenimente importante printre care se numără: deschiderea porților primei școli cu predare în limba română în anul 1754, înființarea de către Ioan Inocențiu Micu-Klein și a lui Petru Pavel Aaron a Bibliotecii Arhidiecezane (cea mai mare bibliotecă românească din Transilvania, care mai târziu a fost distrusă și toate cărțile din aceasta au fost aruncate în râul Târnava), Revoluția română de la 1848 desfășurată în Piața 1848 dar apoi mutată pe Câmpia Libertății, venirea Papei Francisc în vara anului 2019 și devenirea primului „oraș episcopal” din România în anul 2018, 27 Septembrie.

Pe lângă istoria bogată, aici pot fi vizitate o mulțime de monumente și obiective turistice cum ar fi: Castelul din Blaj, Catedrala Sfânta Treime, Mănăstirea Buna Vestire, Bisericuța Grecilor, Casa lui Mihai Molnar, Stejarul lui Avram Iancu, Crucea lui Avram Iancu și Teiul lui Eminescu, loc unde, se spune că, ajungând poetul, a salutat Blajul, numindu-l „Mica Romă”. Tot aici se găsește și Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, o clădire impunătoare care, la început, s-a numit „Institutul Recunoștinței”, amintind de contribuția adusă de elevii si de locuitorii din Blaj și din jurul acestuia la construcția edificiului. Clădirea a fost finalizată în anul 1929 și a funcționat ca școală normală de educare a viitoarelor învățătoare, în prezent fiind instituția cea mai mare din oraș în care învață în jur de 1200 de elevi.

Despre Blaj se pot spune multe lucruri, având în vedere impactul pe care l-a avut în istoria și cultura noastră, în prezent, fiind și unul dintre cele mai frumoase și curate orașe din Transilvania.

Nu întâmplător una dintre edițiile emisiunii „Exclusiv în România”, difuzată la TVR1, a fost dedicată Blajului. https://www.youtube.com/watch?v=NlvVhrUp2rA&feature=youtu.be

(Imagine preluată: https://www.google.ro/imgres?imgurl=http://romaniainterbelica.memoria.ro/pictures/fullsize/715/blaj_capitala_spirituala_%25C5%259Fi_focar_de_educa%25C5%25A3ie_romanesc/926___blaj_1938.jpg&imgrefurl=http://romaniainterbelica.memoria.ro/judete/tarnava_mica/&tbnid=fjegJNVq_jf0TM&vet=1&docid=5tEEq3C7meEKIM&w=1560&h=992&itg=1&source=sh/x/im)

Piața 1848
Publicat în CulturăRecomandat2 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *