Boabele de stuguri și vinul

La întrebarea poetei Irina Nechit  dintr-un interviu pentru Gazeta de Chișinău, „cum comunică realitatea cu poezia?”, am răspuns  că pentru mine nu  e elocvent tricotul narativ livrat de unii  sub numele de poezie, chiar dacă e doldora de realitate. Mă interesează cu de osebire textul care se naște/hrănește din  biografie, dar nu se oprește la ea, ci o  transcende.  

Răspunsul mi-a fost determinat și de faptul că, în ultimul timp, am tot citit  declarații cum că poezia e peste tot în  jurul nostru. Foarte adevărat, și eu sunt  de părere că nu există nod ori segment  al realității care să nu aibă dreptul de a  fi materie pentru un text liric, așa cum nu există cuvânt care să nu aibă dreptul  de a fi folosit în el. Dar am convingerea  că nu e suficient să descrii pur și simplu  ce vezi și să narezi conștiincios și nud ce ți se întâmplă la tot pasul, unor astfel de lucruri șezându-le bine în alte genuri  (poate în reportaj ori memorialistică, sigur în procesele verbale). Cred, deci, că  nu e destul să înșiri una după alta, sub  formă de versuri, propoziții conținând  amănunte riguros conforme cu realitatea și să aștepți apoi de la ele să trezească emoție în cititor. Cum nu e destul să-i dai unui om niște struguri, așteptând să  se îmbete. Cuvintele și detaliile realiste se cer procesate cum se procesează boabele de struguri pentru a scoate vin din  ele. Vinul, alcoolul limbajului zis poetic e emoția, tot emoția fiind și scopul  ultim, piatra de încercare a genului liric  și nu doar.  

Prin urmare, poezia pe care o caut  eu nu se împacă deloc cu orizontala narativă, leneșă, lălâie, care înregistrează  și spune fără echivoc tot ce i-a ieșit în  cale; nu e „oglinda purtată de-a lungul  unui drum” (Stendhal despre roman),  rezultatul fiind o înșiruire de enunțuri  în care poți băga orice și din care poți scoate oricât, fără nici un câștig și fără  nici o pierdere pentru întreg. Se împacă doar cu verticala selectivă, cea care  impune inevitabil autorului sacrificarea multor „mărunțișuri”. Asta cred  că e poezia, o tăietură fină în carnea  realului, dotată cu aceeași putere de sugestie ca secțiunea transversală printr-un obiect: îți relevă datele lui fundamentale de identificare, te poate chiar ajuta să-l reconstitui mental, dar nu  e obiectul însuși. Așa stând lucrurile, cititorul e invitat/stimulat să contribuie cu imaginația proprie la întregirea „obiectului”, să opteze pentru una  sau alta din înfățișările înțelesului, implicându-se creativ în lectură – această  implicare fiind, cu siguranță, una din  sursele emoției. În aceeași măsură, poezia e o tăietură fină și în carnea limbajului. Nu întâmplător metafora – o  „scurtătură” prin infinita proză a limbii, care dă intensitate, vibrație și adâncime unui text – e atât de cultivată de  toți poeții valoroși.

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Arte plastice
Ioana Drăgulin

În dialog cu artista Maria Bordeanu

Arta contemporană servește drept oglindă care reflectă o varietate de expresii. Provoacă privitorul și se dezvoltă în moduri surprinzătoare, legând experiențele umane printr-o înțelegere vizuală

Cultură
Tatiana Ernuțeanu

Poeme (Sentimental)

să nu-ți faci griji că ceva ar putea fi irepetabil din discontinuu se poate face lejer o structură nu te dedai la deliciile celuilalt decât

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *