Bullying-ul și manifestările acestuia

Bullying-ul  reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme: verbal (țipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri); fizic (palme, loviri, îmbrânciri, bătăi); mobbing (agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ); relațional (intimidare, denigrare, izolare, manipulare); cyberbullying (trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau Internet pentru a denigra imaginea unei persoane); social (excludere, insulte cu privire la statutul social).

De cele mai multe ori, acesta se împarte în trei categorii: intenționat-intenția agresorului este de a răni victima; repetat-mereu este aleasă aceeași victimă care este agrestă în mod repetat; dezechilibrul de forțe-agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.

Fenomenul bullying-ului poate fi întâlnit oriunde: acasă, la școală, în cercul de prieteni sau la locul de muncă. Aproape mereu acesta începe ca o joacă care mai târziu ajunge să-și lase amprenta atât pe agresor, cât și pe victima acestuia.

Persoanele agresate se tem mereu de o posibilă agresiune în viitorul apropiat, de acea majoritatea dintre aceștia ajung să fie nesiguri pe ei și să sufere de tulburări de anxietate și stres. Unii elevi sunt predispuși să fie abuzați din cauză că sunt „diferiţi”. Persoanele cele mai des agresate au următoarele caracteristici: au abilități sociale scăzute, au puțini prieteni sau nu au prieteni, au religie sau rasă diferită, sunt scunzi sau prea înalți, sunt inteligenți, talentați, au slabe abilități sportive, supraponderali sau subponderali, sunt săraci sau bogați, au dizabilități fizice, sunt persoane noi din grup, au părinți divorțați sau sunt pur și simplu „diferiți” de ceilalți. Indiferent dacă tu sau copilul tău vă regăsiți în situațiile enumerate anterior, un lucru este foarte important: Nu te supăra! Niciunul din termenii de mai sus nu este un defect, fiecare persoană este specială în felul ei și are un caracter aparte sau un aspect fizic diferit de normele societății, iar asta e normal, deloc ciudat și nu constituie un motiv de a scădea stima de sine a cuiva. Nu ai nevoie de bani, de un aspect fizic anume sau de un stil aparte de a te îmbrăca pentru a primi respect de la cei care te înconjoară.

Ce pierde victima? Respectul de sine. În clipa în care taci, ești de acord cu agresorul tău, cu ceea ce face el. Poți oricând să ieși din jocul lui, începând cu a nu crede ce zice sau a apela la cei care te pot ajuta cu adevărat. Nu trebuie să faci lucruri care nu-ţi plac, doar pentru a nu deveni o victimă.

Agresorul vrea să fie cel mai cool rănindu-i, intimidându-i sau jignindu-i pe cei din jurul său. Este temperamental, inflexibil, încrezător și nu îi place să accepte regulile. De cele mai multe ori, nu are empatie și chiar se bucură că produce durere celorlalți. Dorește să domine și să-i controleze pe ceilalți, exagerează în situații obișnuite. Agresorul abuzează de putere pentru a-i răni pe ceilalți, deliberat și în mod repetat.

Ce pierde agresorul? Respectul celorlalți. E bine ca cei din jur să te respecte pentru cine ești, nu de teama de a fi împotriva ta. Prieteniile adevărate nu se leagă din frică, ci din respect reciproc.

Spectatorul sau martorul este cel care vede fenomenul bullying, dar decide să nu intervină, de cele mai multe ori din frica de a deveni chiar el/ea o victimă. Unii spectatori instigă agresorul să abuzeze victima. Majoritatea spectatorilor acceptă în mod pasiv, privind și nefăcând nimic. De foarte multe ori, spectatorii pasivi formează audiența agresorului care dorește să obțină atenție și popularitate. Astfel, el este încurajat să continue comportamentul agresiv. Spectatorul însă poate avea un rol important în oprirea agresiunii. El trebuie să intervină sau să apeleze la ajutorul unui adult.

Ce pierde spectatorul? În clipa în care taci și nu acționezi, ești de fapt pro fenomen bullying. Deja agresorul câștigă de două ori acest joc.

De ce ar fi mai bine să ignori aceste vorbe urâte aduse la adresa ta? În primul rând, sunt doar niște păreri exagerate cu scopul de a te pune într-o lumină proastă, iar agresorii să primească atenție. În al doilea rând, ori de câte ori te superi, agresorii văd asta și se alimentează din atitudinea ta. Se distrează pe seama ta. Le place să vadă cum ceea ce spun despre tine te înfurie. Supărându-te, le oferi puterea pe care ei o caută. Tu devii o victimă și ai pierdut. Putem râde sau ne putem abține și să mergem mai departe. Încearcă să nu te superi, să nu îi oferi agresorului ceea ce și-a dorit de la început: puterea asupra emoțiilor tale. Când nu te superi, agresorii vor descoperi că nu mai au putere asupra ta. Ei vor fi cei care pierd, iar tu vei câștiga. Ține minte! Dacă au reușit să-ți găsească un punct slab și tu te superi, acolo te vor lovi iar și iar. Alege să nu te superi, fii stăpân pe tine şi vei câştiga!

Dacă vrei să scapi dintr-o astfel de situație, ai putea să-l ignori. Dar chiar să nu-ți pese. Nu te poate umili decât dacă tu crezi că e adevărat ce spune. Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui și nu despre tine. Nu crezi că arată ca un cățeluș care face scandal și se agață de pantaloni trecătorii? Dă-i replici scurte și mergi mai departe. Amintește-ți: frica ta îi dă putere, deci nu-i arăta frică, dar nici nu sta în prezența lui prea mult ca să te cuprindă frica. Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult (consilierul școlii, un profesor pe care îl placi, părinții etc.). Sună la Telefonul Copilului, la 116 111! Fă-ți prieteni în afara școlii, în activitățile tale (ateliere, sport). Astfel vei ști mereu că ai pe cine să te bazezi, că ai cu cine să te distrezi, că sunt oameni care te plac. Va fi arma ta secretă. Și cel mai important, nu uita niciodată să fii fericit, să te bucuri de viață și să profiți la maxim de fiecare moment pe care îl ai!

Imagini preluate de pe:  https://www.facebook.com/StopBullying.Gov/

Publicat în Actualitate, SănătateRecomandat3 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *