Călugărul în straie de deținut. Steinhardt. Bughi Mambo Rag

Literatura carcerală anti-comunistă românească e mai bogată prin volumul Jurnalul fericirii. Operă complexă a gânditorului Nicolae Steinhardt e un periplu interior și exterior prin primele decenii ale dictaturii comuniste privite din perspectiva celui care a refuzat să fie complice mașinațiunilor lor.

Nicolae Steinhardt este o personalitate fascinantă, greu de așezat într-o categorie și surprinzând mereu. Evreu devenit creștin, absolvent de drept cu o pasiune de neostoit pentru literatură, el a fost o pată de culoare și un semn de întrebare pentru cei care i-au fost contemporani.

E de apreciat efortul făcut de editura Polirom pentru a readuce la rampă marile personalități culturale românești în colecția Biografii romanțate, o poză de grup ce pune în prim plan creatorii și inovatorii ce și-au lăsat amprenta asupra țării noastre, dar și a lumii. Aici găsim volumul dedicat lui Steinhardt și scris de către autoarea Lavinia Bălulescu, scriitoare și jurnalistă.

Volumul este scurt și aerisit, având rostul de a fi citit fără prea mari dificultăți. Cel care nu cunoaște evenimentele vieții lui Steinhardt poate citi pe coperta interioară principalele date. Astfel poate citi liniștit conținutul cărții.

Cartea se împarte în trei, fiecare parte având un narator ce ni-l prezintă pe Steinhardt din perspectivă proprie. Începem cu tatăl, cu care își împarte apartamentul după eliberarea din închisoare, din 1964. Aceasta este o secțiune sensibilă, dar și sumbră marcând greutățile perioadei asupra celor doi bărbați.

Cea de-a doua parte îl are în atenție pe unul dintre securiștii care l-au urmărit de-a lungul timpului. Plecând de la accidentul pe care l-a avut Steinhardt și care l-a ținut în spital, se construiește un portret simpatic al securistului care își motivează faptele și se confruntă cu ceea ce pare o serie de coincidențe și evenimente neclare.

Ultima parte abordează capătul vieții lui Steinhardt devenit monah la mănăstirea Rohia din Maramureș. Ni se prezintă felul lui de a fi, ca mentor și duhovnic al tinerilor pentru care reputația sa îl transforma într-un erou. Vedem și aici fascinația sa pentru cărți, dar și micile tabieturi care umanizează această figură ce poate părea să capete asprimea unei statui.

Cartea este împărțită practic în trei povești scurte, descriind concis un moment din viața lui Steinhardt, dar rememorând stări și impresii din culise. Pe alocuri avem chiar și citate din opera lui care întăresc și mai mult ideea pasajului. Volumul își atinge scopul de a oferi o introducere în caracterul acestui om de cultură.

Din punct de vedere literar narațiunea curge ușor, fără opreliști. Stilul este schimbat pentru fiecare dintre personaje, iar acestea câștigă simpatia cititorului cu ușurință. Există o naturalețe a stilului și o experiență a scriitorului ce oferă o voce distinctă fiecărui personaj. Simți că intri într-un spațiu al unei narațiuni încărcate de nostalgie, de familiaritate, fără a fi părăsit însă de atmosfera tensionată ce a marcat epoca urmăririi constante și a lipsurilor.

Am pomenit că volumul se poate citi în fugă, deși nu este indicat. E o lectură ușoară, dar nu fără o perspectivă mai profundă. Prin aceste scurte capturi din viața lui Steinhardt se poate creiona chipul omului liber prin credință și cultură chiar în gerul unei dictaturi nemiloase, a omului care vede dincolo de cenușiul existenței și nu ia în serios angoasele epocii.

Chiar expresia folosită ca subtitlu, bughi mambo rag, ce înseamnă o combinație de genuri muzicale amestecate, și care, la prima vedere nu au sens, completează acest portret. Viața lui a fost una cu suișuri și coborâșuri, cu dezamăgiri și apăsări, dar ținută pe linia de plutire de farmecul invizibil al vieții pe care puțini îl văd și mai puțini îl înțeleg. Doar așa a rămas Steinhardt un manual ce merită recitit pentru a învăța tonul potrivit prin care să dansăm prin viață. 

Volum apărut la editura Polirom 

sursa foto: https://unsplash.com/photos/slAuv1NzyYM 

Publicat în Cultură, RecenziiRecomandat2 recomandări

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag