Căminul lui Hamlet – Kronborg, Danemarca

Despre personajul Hamlet al lui William Shakespeare și lumea lui plină de un dramatism aparte nu știam foarte multe, dar reputația autorului său recunoscut m-a inspirat să trec cu feribotul cei 4 km care despart meleagurile daneze de cele suedeze ca să văd și să simt locul care l-a inspirat pe Marele Will pentru cea mai aclamata operă a sa.

Douăzeci de minute a durat trecerea mea între „lumi”. Am plecat din ploiosul oraș Helsingborg și am pășit în tabloul de poveste din Helsingør (adaptat drept „Elsinore” de către Shakespeare în limba engleză), unde în ciuda pandemiei din lumea modernă am simțit aerul aristocratic și apus al locului în care norii nu mai prevesteau o simplă ploaie, ci anticipau tumultul de trăiri ale personajelor pe care aveam să le întâlnesc.

Camera de zi a regelui – Cea mai importantă cameră în apartamentul regal, unde aveau loc întâlniri cu privire la soarta poporului. Foto: Raluca Stan

Castelul Coroanei

Kronborg, sau în traducere directă „Castelul Coroanei”, care domnește mândru încă din anii 1400 la capătul extrem al insulei Zealand, în cel mai îngust punct al strâmtorii Oresund, care desparte Danemarca de Suedia, a oferit pentru multă vreme, prin plasarea strategică, cea mai importantă deschidere la Marea Baltică.

Până în prezent a servit drept fortăreață și reședință regală, a găzduit soldații armatei daneze timp de 138 de ani, a suferit un incendiu teribil și a fost martorul multor episoade dramatice din viața aristocraților și a oamenilor de rând care i-au trecut pragurile impunătoare.

Deschis publicului din 1923, fortăreața m-a uimit prin eleganța camerelor spațioase cu tavane interminabile, care m-au făcut să ies din alte gânduri și să absorb cu toate simțurile. O parte din mobilier este mai nou, în stil olandez, înlocuit în 1629 după un incendiu devastator.

Detaliile sculptate în lemn de la tocurile ușii, grinzile masive care odihnesc tavanul, tablourile mai mari decât două ferestre laolaltă și mobila reprezentativă pentru acele timpuri fac sunetul să circule altfel și gravitația să se simtă diferit.

Am aflat că regele și regina aveau fiecare câte o cameră de zi proprie în care își îndeplineau atribuțiile regale și aveau grijă de bunăstarea castelului, dar și dormitoare separate, în semn de bogăție. Pe atunci se considera că oamenii de rând împărtășesc dormitorul pentru a se încălzi mai ușor și cu mai puține resurse.

Într-un timp în care căsătoriile erau aranjate, partenerii din cuplurile regale ale Danemarcei se bucurau nu numai de o individualitate sporită, dar și de-o intimitate mai puțin caracteristică zilelor noastre.

A fi sau a nu fi”

Castelul Kronborg a inspirat lumea pe care Shakespeare a scris-o pentru Hamlet, prințul danez a cărui viață devine incredibil de dramatică odată cu moartea tatălui său. Piesa, cu numele complet Tragedia lui Hamlet, prințul Danemarcei este împărțită în 6 acte și a fost scrisă între anii 1599-1601.

Scenetă în curtea interioară a castelului – Discuție între Polonius, consilierul regelui și Hamlet. Foto: Raluca Stan

Deși faima balurilor organizate de rege la timpul respectiv l-a impresionat pe scriitor, nu se știe cu exactitate dacă acesta a vizitat într-adevăr fortăreața. Sala în care aveau loc balurile dansante era la timpul respectiv cea mai grandioasă din nordul Europei și are dimensiuni impresionante și azi, având 62 m lungime și 12 m lățime.

Piesa de teatru însă, cea mai lungă a scriitorului englez, măsoară peste 30.500 de cuvinte, conține detalii exacte ale planului reședinței și detalii ale încăperilor. Prima punere în scenă aici, în 1816, la aniversarea de 200 de ani de la moartea autorului, a avut loc în turnul telegrafului și a fost jucată de soldații garnizoanei.

De atunci a fost adaptată de nenumărate ori, iar consacrata replică „A fi sau a nu fi” a fost rostită de actori celebri, precum Laurence Olivier, Christopher Plummer, David Tennant și Jude Law. În prezent vizitatorii care trec pragul castelului în timpul verii au parte de o experiență autentică cu momente interactive care îi invită să fie spectatori la viața lui Hamlet. 

Foto copertă: Raluca Stan

Publicat în CulturăRecomandat1 recomandare

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag