CinePOLSKA sau Festivalul de Film Polonez

Un alt eveniment cultural artistic care se adaptează noii situații din țară este Festivalul de Film CinePOLSKA coordonat de Institutul Polonez din București. Pentru că anul acesta toate manifestările artistice au căutat o cale de a răzbi în fața pandemiei, nici organizatorii proiectului nu s-au lăsat mai prejos și au făcut un parteneriat cu cei de la TIFF pentru a difuza pe platforma lor filmele selectate pentru ediția actuală.

Cel mai important film pe care ni-l propune festivalul este cel regizat de Agnieszka Holland, Șarlatanul. Această peliculă a fost propunerea Cehiei pentru Premiile Oscar 2021, la secțiunea Cel mai bun film într-o limbă străină. Subiectul filmului urmărește viața lui Znachor, un vindecător celebru, care în timpul comunismului a fost considerat un dușman al sistemului, dar a reușit să scape de moarte datorită faptului că au fost mulți politicieni importanți care l-au apărat, marea majoritate cunoscându-i harul vindecător. Un docu-film care merită văzut fără îndoială!

Pe lângă această premieră, festivalul mai aduce în atenția cinefililor un film biografic regizat de Maciej Pieprzyca despre pianistul și compozitorul de jazz Mieczysław Kosz, un destin sinuos, presărat cu tragedii, dar care nu au împiedicat manifestarea geniului creator. O altă propunere interesantă este Supernova care are la bază un subiect aproape banal, un accident, însă suspansul din acțiune și felul în care ea își desfășoară ițele fascinează până la ultimul minut. Prin această peliculă și-a făcut intrarea în lumea cineaștilor regizorul Bartosz Kurhlik. Ea a fost apreciată la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynina (2019) ca fiind cel mai bun debut de regie. Ultimul film propus de organizatori este Totul despre mama mea regizat de Małgorzata Imielska. Tematica este și una emoționantă – căutarea unei tinere fete, aflată într-un centru de reeducare, a mamei sale -, dar și una socială fiind o monografie a familiei poloneze contemporane.

În perioada 16-22 octombrie cele patru pelicule selectate vor putea fi vizionate gratuit pe platforma TIFF Unlimited. Pentru programul filmelor și pentru informații detaliate despre acestea, doritorii le vor putea afla accesând site-ul instytutpolski.pl/bucuresti.

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare