Concursul Internațional „George Enescu”: prima etapă din cadrul competiției pentru vioară s-a încheiat

Timp de cinci zile, am avut plăcerea de a-i urmări pe cei 60 de concurenți din etapa dedicată reginei instrumentelor – vioara. Trebuie să recunosc, am fost plăcut impresionată de tehnica tuturor și de multitudinea de interpretări pe care le-am auzit, mai ales că repertoriul a fost unul impus, piesele fiind inspirate doar din creațiile compozitorilor Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart și, desigur, Niccolò Paganini. O alegere cât se poate de adecvată, având în vedere că cei trei iluștrii creatori impun metode diferite de execuție ale notelor și tipuri diferite de gândire ale discursului muzical: cel dintâi impune capacitatea de a crea un sunet plin, amplu și solemn, care să umple golul generat de lipsa unui acompaniament, cel de-al doilea are nevoie de o atmosferă jucăușă și vivace, care să transmită bucuria de a trăi specifică lumii saloanelor vieneze, iar cel din urmă are nevoie de virtuozitate și precizie, prilej cu care concurenții își pot dovedi măiestria în arta tehnicii viorii. Nu degeaba li se spun capricii!

Nu pot spune că dintre toți concurenții pe care i-am audiat am un favorit, căci am încercat să mă detașez cât am putut de mult de latura mea critică și să mă bucur de muzică întrucât, până la urmă, ea primează. Aștept cu nerăbdare rezultatele, deoarece, eu una, încă nu știu pe cine aș alege pentru etapele ce vor urma.

Unicul lucru care mi s-a părut cu adevărat ieșit din comun a fost lipsa publicului și incapacitatea candidaților de a-și cunoaște și audia oponentul. Un concurs fără emoțiile care te copleșesc înainte de intrarea pe scenă, fără oamenii din sală care respiră odată cu tine și fără orchestra care să te acompanieze mi se pare o experiență incompletă, privată de tot ce are mai sensibil un astfel eveniment. Înregistrările sunt fermecătoare, dar cumva artificiale, lipsite de autenticitatea ad-hocului, când asiști și tu, odată cu interpretul, la momentul creării sunetului muzicii. Deși totul e predictibil, căci partitura e mereu aceeași, fiecare sunet e unic și poartă amprenta celui care mânuiește instrumentul. 

Totuși, organizatorii concursului au venit în ajutorul atât al interpreților, cât și al spectatorilor pentru a fi mai aproape de normalitate, oferindu-le celor ferii comentarii despre fiecare interpretare în parte – și celor din urmă capacitatea de a-și manifesta emoțiile folosindu-se de un singur click.dintâi posibilitatea de a cunoaște reacțiile celor care îi ascultă – publicul poate aplauda sau o

Rezultatele acestei etape vor fi postate pe site-ul evenimentului pe 10 septembrie, la ora 20:00. Până atunci, puteți profita gratuit de înregistrările postate pe platforma online a concursului – https://www.festivalenescu.ro/concurs/vioara/etapa-1-vioara/ -, unde vă puteți delecta cu adevărate capodopere interpretative. Bucurați-vă de muzică!

Sursă foto: www.festivalulenescu.ro

Publicat în Cultură, MuzicăRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *