Concursul Național de Poezie ”Ocrotiți de Eminescu” – o emblemă a culturii blăjene

Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” a luat naștere în anul 2000, fiind un proiect inițiat din iubirea față de cultură și literatură a regretatei doamne prof. Silvia Pop, fondator și președinte, la acea vreme, al Asociațiunii ASTRA, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Scopul principal al concursului este promovarea, mai ales în rândul tinerilor, a ceea ce înseamnă literatura română și, mai presus de toate, lirica eminesciană, dar și încurajarea elevilor de a pune accentul pe studiul operelor ”Luceafărului poeziei românești”. Este urmărită, de asemenea, descoperirea și mediatizarea tinerelor talente, dar și stimularea potențialului creator al celor ce doresc să devină ucenici ai Cuvântului.

În cadrul acestui concurs există două secțiuni, una de creație literară (poezie) și una de recitare din lirica eminesciană. La ambele secțiuni pot participa tineri de toate vârstele, de la elevi de gimnaziu până la studenți, urmărindu-se dezvoltarea orizontului lor cultural. Premii se pot acorda atât la secţiunea creaţie, cât şi la secţiunea recitare şi constau în diplome şi cărţi.

În ultimii ani, Concursul „Ocrotiți de Eminescu” a găzduit tineri din mai multe zone ale țării, fiecare plecând de aici cu o experiență frumoasă legată de memoria poetului nostru național. Lucrările concurenților și stilul de recitare  sunt evaluate calitativ și în mod obiectiv, de către un juriu format din poeţi, scriitori şi profesori de Limba şi Literatura Română.

   În plus, pe lângă concurenți, jurați și organizatori, fiecare ediție a concursului primește câte un invitat special. În anul 2020 am fost onorați cu prezența de către maestrul Dorel Vișan, care a susținut un regal de recitare din poezia eminesciană. De asemenea, au avut loc și lansări de carte, fiind aduse în atenția publicului volume precum: Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” – 20. Antologie aniversară a Festivalului, la 20 de ani de la prima ediție – prezintă Maria-Daniela Pănăzan, Claudia Oancea-Raica și  Mai altfel despre Veronica MiclePoezii (antologie) – Veronica Micle, autor Dumitru Hurubă – prezintă Nicolae Băciuț.

Acest concurs este organizat de Asociațiunea ASTRA, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filialele Cluj, Alba-Hunedoara, Brașov, DJPCC Mureș, Biblioteca Județeană „L. Blaga” Alba și Primăria Municipiului Blaj, Prin implicarea organizatorilor, fiecare ediție rămâne vie în mintea tuturor celor prezenți ca o frumoasă întâmplare în „Mica Romă. ”

Printre membrii ASTREI care au depus suflet și sudoare în organizarea acestui eveniment se află: Președintele de onoare dr. Mircea Frențiu, Președinte ing. Ioan Mihălțan, Prof. dr. Maria-Daniela Pănăzan, Prof. dr. Oancea-Raica Claudia și prof. Carmen Simu.

De-a lungul timpului, am avut numeroși parteneri: Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj, Consiliul Local al Municipiului Blaj, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”- Alba Iulia, Biblioteca Municipală ,,Școala Ardeleană” Blaj, Uniunea Scriitorilor, Filiala Cluj, Filiala Alba-Hunedoara, Filiala Brașov, Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Cultural ,,Iacob Mureșianu” Blaj, Casa de Cultură ,,I. L. Caragiale” Ploiești, Palatul Cultural Blaj, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”- Sibiu, cărora li se adaugă școlile din Blaj și numeroase despărțăminte ASTRA. Instituțiile culturale prezentate, alături de toți oamenii minunați implicați în acest proiect au făcut posibile cele douăzeci de ediții inedite în cadrul cărora s-au remarcat elevi talentați, profesori laureați și personalități aparte.

Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” are ca scop principal stimularea și valorificarea interesului elevilor, dar și al cadrelor didactice, față de operele poetului nostru etern, cu un singur nume răsunător: Mihai Eminescu. Participarea de către elevi înseamnă promovarea și descoperirea tinerelor talente, oferindu-le concurenților șansa de a se remarca în fața juriului și a publicului numeros. De asemenea, se cultivă gustul estetic, talentul și sensibilitatea emoției artistice. Expresivitatea, transmiterea unor sentimente puternice prin transpunerea sufletească într-o poezie aparținând marelui poet Eminescu, teatrul și mimica, dar și exprimarea propriilor sentimente pot fi decisive în alegerea premianților la categoria de recitare din lirica eminesciană. Lucrările premiate, la secțiunea de creație, au îndeplinit cerințe precum: calitate, expresivitate, acuratețe și, nu în ultimul rând, originalitate.

   Mihai Eminescu este socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, după cum afirmă și Nicolae Iorga „Eminescu e întruparea literaturii, a conștiinței românești, una și nedespărțită. ” Legătura poetului național cu Blajul are loc după moartea profesorului său, Aron Pumnul, în anul 1866. Eminescu pornește de la Cernăuți spre capitala românismului – Blajul, în vederea promovării clasei a III-a prin examenele restante, dorind astfel să ajungă în Sibiu, unde învățau frații săi mai mari. Odată ajuns la marginea Blajului, pe hulă, face un popas sub un tei impunător, astăzi numit „Teiul lui Eminescu”, pentru a admira panorama orașului. Entuziasmat de frumusețea rară a localității, exclamă: „Te salut din inimă, Romă Mică, îți mulțumesc Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!”

Așadar, acest concurs de poezie este pus în corelație cu numele poetului Mihai Eminescu și urmărește prilejul de a perpetua, pentru generațiile viitoare, arta și frumosul eminescian, care se dorește a fi etern în sufletul tuturor.

Redactori: Izabela Maria Ignat

Maria Păcurar

Publicat în Cultură, Evenimente, Fără categorieRecomandat3 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *