Corneliu Baba, vânzare-record în a VI-a licitație Vikart

Vikart a înregistrat joi, 8 octombrie, o vânzare-record pentru istoricul celei mai noi case de licitații din România, prin adjudecarea lucrării „Spaime” (1977) de Corneliu Baba, cu 25.000 de euro, mai mult decât dublul estimării maxime.

„Este un moment important pentru noi luând în considerare, în mod special, contextul în care ne aflăm, destul de dificil odată cu declanșarea pandemiei. Este cu atât mai valoros acest pas, întrucât vânzarea lucrării lui Corneliu Baba depășește considerabil vânzările lucrărilor importante ale licitațiilor noastre anterioare și acest lucru nu face decât să ne insufle încredere în potențialul pieței de artă și al casei Vikart.”

Lucrarea adjudecată în a șasea licitație intitulată „The Art Now And Transylvanian New Wave” provine din colecția artistului și a participat la expoziția „Corneliu Baba. Confesiuni” organizată de Maria Muscalu Albani la Muzeul Național de Artă al României în 2019. Lucrarea este reprodusă în catalogul expoziției la poziția 36 și face parte dintr-o serie de schițe realizate în anul 1977, fiind eboșa unei lucrări ce a fost pictată mai târziu.

Multele compoziții realizate de Baba aparținând ciclurilor Spaime și Concetățeni, pornite, parcă, din tulburătoarele Pieta-uri, sunt izvoare de puternice sentimente și emoții. Dintre acestea, Angoasa provenită din traiul zilnic mizerabil al anilor ’70-’80 din secolul trecut este sentimentul predominant al expresiilor personajelor reprezentate. Lucrarea tranzacționată la Vikart face parte, evident, din această familie tulburătoare, fiind una dintre variantele (nu pot să o numesc eboșă pentru că este mai mult decât atât) executate de maestru în încercarea sa de a găsi expresia complexă și perfectă a perioadei de tristă amintire pe care o traversa umanitatea românească. Faptul că printre personaje (primul din stânga, rândul doi) este și autoportretul său arată parcă și mai mult importanța pe care maestrul o acorda subiectului. El însuși este unul dintre personajele scenei, unul dintre martori. De fapt, prin crearea acestor cicluri, el este Martorul. Privind și din acest punct de vedere, cel care a achiziționat această bijuterie plastică este un privilegiat. Prezența autoportretului și faptul ca lucrarea nu e semnată mă face să cred că maestrul prețuia această pictură într-un mod special și că nu o destinase comercializării.

(Mariana Dragu, istoric de artă)

Între alte opere adjudecate în cadrul aceleiași licitații menționăm nume ca Liviu Stoicoviciu, dar și tineri artiști din Cluj, respectiv Timișoara, Cristian Lăpușan și Ștefan Curelici.

Conceptul Casei de Licitații Vikart este acela de a promova artiștii contemporani atât în licitații, cât și prin organizarea de expoziții ca evenimente adiacente, obiectivului principal fiind cel al tranzacționării artei moderne și contemporane românești.

Publicat în Arte vizuale, Cultură, EvenimenteRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *