„Crăciunul lui Poirot”- un altfel de Crăciun

Titlu: Crăciunul lui Poirot

Autor: Agatha Christie

An apariție: 2019

Editura: Litera

Gen literar: Polițist

Seria: Hercule Poirot

Număr pagini: 334

Nota recenzorului 4,75/5

Crăciunul se presupune ca fiind cea mai frumoasă perioadă a anului. Ei, bine, pentru Hercule Poirot, data Ajunului reprezintă o nouă zi de rezolvare a unei crime, dar nu orice fel de caz pe care îl întâlnești în fiecare zi.

Familia Lee…patru fii, un tată cu un caracter grosolan si o avere de mii de dolari. Domnul Simeon Lee, capul familiei, își dorește nespus de mult ca, de Crăciun, să-și reunească familia cu speranța ca toate neînțelegerile născute pe parcursul anilor să se evapore. Astfel, cu această ocazie, apar extrem de mulți membri ai familiei, printre care și singura lui nepoată provenită din Spania, dar și unicul fiu al unui vechi partener de afaceri, în același timp bun prieten.

Trecutul domnului Lee nu este unul favorabil pentru prezentul pe care îl trăiește, în tinerețe fiind acel bărbat șarmant care reușea să frângă mii de inimi, făcându-și extrem de mulți dușmani. Odată cu înaintarea în vârstă, puterile acestuia scad, iar averea trebuia împărțită, dar cum se poate remarca, în relațiile cu fiii săi, cel mai norocos este Alfred, deoarece, ani la rând, s-a aflat lângă tatăl său, ceilalți plecând, fiecare cu câte un motiv întemeiat. În momentul în care domul Simeon moare, soția lui Alfred, neavând relații bune cu bătrânul și văzând în el un om rece și fără inimă, citează cu voce tare o replică provenită din piesa de teatru ,,Macbeth”: „ Dar cine-ar fi crezut ca bătrânul să aibă atâta sânge într-însul?”(pag. 98).  În plus, când se află că cea mai valoroasă „pradă” prinsă în tinerețea bătrânului lipsește, suspiciunile devin și mai puternice. Din ce motiv domnul Simeon Lee, cel mai crud și puternic bărbat din ținut, a fost ucis fără vreun regret, setea de bani sau dulcea răzbunare?

Am citit această carte acum un an, dar atât de mult mi-a plăcut acțiunea acestei povești, încât cred că cititul acestei cărți o să devină rutina mea în momentul apropierii sărbătorilor de iarnă. Este o poveste clasică, ceva ce nu întâlnești în romanele tipice de Crăciun, mai ales că este printre puținele romane ale Agathei care dezvoltă o acțiune atât de amplă, plină de detalii, reușind să dezvolte în tine un mic detectiv, lăsându-te să crezi că ai aflat făptașul crimei, dar rămânând fără replică, la final. Spun cu toată sinceritatea, Hercule Poirot este printre preferații mei din categoria detectiv, din punctul meu de vedere, nici Sherlock Holmes nu-l poate întrece. Recunosc, l-am descoperit pe Poirot din filmele sale, neștiind că există o serie scrisă despre acesta. În momentul în care am aflat, mi-am dorit neapărat să citesc cât mai multe din cărțile în care el este eroul.

Romanul pune în lumină multele calități ale domului Hercule Poirot,  în special, magnificul talent de a îmbina piesele de puzzle dintr-o crimă, pe când ceilalți nu știu de unde să înceapă rezolvarea cazului. Un bărbat modest, respectuos și sigur pe sine, știind că nu are cum să greșească.

Vă invit cu toată încrederea să gustați această delicatețe spirituală de Crăciun și să trăiți o sărbătoare în stilul Hercule Poirot. Sărbători fericite!

https://www.google.com/search?q=craciunul+lui+poirot&client=ms-android-huawei-rev1&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk014uZQpD_y3Dl6DuT5UN59f3emXgA:1608891626372&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjiuvyu9OjtAhWF5-AKHXIxDM0Q_AUoAXoECAUQAQ&biw=360&bih=637#imgrc=PaASgFQRxwC9MM

Publicat în Cultură, RecenziiRecomandat2 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *