Cred (fragment)

Întrerupere (dacă vrei să citești povestea mai departe, sari peste aceste  gânduri din secolul 21, cum sar unii  cititori peste scenele de război pentru  a ajunge la cele de dragoste, în Război  și pace)  

Știam de la început că va fi complicat  să scriu un roman despre două activiste,  propagandiste (termen care atunci nu era  peiorativ), devenite apoi politiciene, fără  ca romanul să pară el însuși propagandistic. De aceea am optat pentru narațiunea  la persoana a treia, în locul celei dintâi.  Dar e o a treia persoană limitată… pentru că mi-a zis un prieten care a făcut un  curs de creative writing la UEA că după  Dostoievski și Tolstoi, adică în secolul 21,  nu prea mai scrie nimeni din perspectiva  naratorului omniprezent; mă rog, eu știu  câțiva autori care o fac, dar i-am urmat  sfatul. Ceea ce a fost ok pentru volumul întâi al acestui proiect, când am empatizat  mult cu personajele, care luptau cu un regim autoritar țarist, erau de vârsta mea,  dar cu soți, copii, voiau libertate, voiau să  învețe, voiau să se manifeste, voiau să îndrepte nedreptăți.  

Aici, când sunt atât de aproape de Lenin, un personaj care, din corespondența  cu Inesa și cu alții apare ca cel puțin tiranic, psihotic, mă poticnesc.  

În primul volum, m-am cățărat pe  personaje ca o căpușă și am putut trăi  prin sângele lor, totodată diluând din  propaganda politică prin alte personaje,  prin conflictele și experiențele personale, cele mai multe fiind adevărate, câteva,  puține, ficționalizate sau chiar inventate, dăruite (injectate?) din propriile mele  experiențe sau din experiențele celor din  jurul meu. Nu-mi doresc să scriu proză  socialist realistă, dar nici proză anti-comunistă, nu-mi doresc să scriu propagandă, cu alte cuvinte, de orice parte a  spectrului politic. Pentru că și una, și alta,  ar ascunde adevărul, pluralitatea vieții,  care e esențială unui roman realist bun  (cred eu). În romane utopice sau distopice, în romane manifest, lucrurile pot  sta și altfel.  

Dar oricâtă cercetare aș face, voi putea  scrie doar un adevăr imaginat. OK, asta e  literatura. M-am băgat aici… Dacă nu-mi  reușește, nu public și asta e — o pierdere de  timp, când aș fi putut scrie articole despre  adevărul din 2022, care, deși e acoperit de  mult fum, e bineînțeles mult mai accesibil  decât adevărul de acum o sută de ani, îngropat în cenzura sovietică. Dar și eșecul e  un teren fertil pentru literatură. Un eșec e  o poveste.

E acest roman despre eșecul Inessei și  al Aleksandrei? Despre eșecul revoluției?  Ceea ce m-a atras la aceste personalități  înviate-n personaje au fost succesele lor:  faptul că au legalizat avortul, în premieră  mondială, faptul că au legalizat homosexualitatea, că au creat grădinițe de stat pe  lângă fabrici, că au pledat pentru egalitatea dintre sexe și-n spațiul public, și-n cel  privat. Mint. Ceea ce m-a atras la aceste  femei a fost povestea ascensiunii și-apoi a  prăbușirii idealurilor lor. Voiam să aflu:  s-au prăbușit aceste idealuri și-n ele sau cel puțin în ea, cea care a supraviețuit?  Sau, înconjurată de ruine, ea a continuat  să creadă că într-o zi, visele ei se vor înălța din nou, ca pânzele unei corăbii când  reapare vântul prielnic? După moarte…  Sau și-a adaptat visele la noua realitate?  Și-n rest, ce credeau despre toate celelalte  lucruri? Despre violență? Despre tiranie?  Erau bătălii pe care nu le puteau lupta?  Sunt păcate pe care le judec eu, cu beneficiul cunoașterii celor o sută de ani în care  s-au comis acele crime? Dar oare Aleksandra chiar nu știa despre cum erau tratați  țăranii? Privea cu aceeași inocență ca rușii de azi, care văd naționalisme doar la  popoarele pe care le-au subjugat, fără să-și recunoască propriul imperialism? Niște  mici întrebări.  

[…]  

Dar oare am dreptate când spun că  un roman are valoare mai mare dacă are  în el pluralism? În unele romane, tocmai  subiectivitatea dă valoare. De ce prădătorul Lolitei poate avea romanul lui, iar  propagandistele sovietice, nu? Răspunsul e că nu vreau eu să le scriu romanele  lor, din perspectiva lor mărginită. Dar de ce pornesc de la premiza că acestea  erau mărginite, dogmatice? Păi, pentru  că au crezut. Dacă nu credeau, nu se  băgau.

Pentru că bolșevicii se-ntreceau  la interpretarea corectă a marxismului, cum se întrec teologii în interpretarea Bibliei. Și atunci? Dacă continuu să  scriu la persoana a treia limitată, pot să  mă reabilitez prin ritm, prin intensitate. Puteam să scriu foarte bine la persoana întâi și poate avea să fie o carte mai  bună. Dar ar trebui să continuu așa cum  am scris și prima parte, nu?  Ceea ce vreau să ofer e o deschidere, nu  o închidere.  

Arta e minciuna care te apropie de adevăr a fost tema unui eseu pe care l-am scris  la școală. Dar parcă nu mai vreau să mint,  nu vreau să mai umplu golurile cu minciuni.  

Să-mi imaginez că Nadia Tolonnikova și Mașa Aleohina de la Pussy Riot se  alătură revoluției care-l dă jos pe Putin  și devin parlamentare sau ministre în guvernul lui Navalnîi. Navalnîi între timp  se transformă din figură care luptă pentru  democrație și împotriva corupției într-o  figură autoritară, imperialistă. Aleohina moare într-o epidemie și nu ajunge  să vadă cum Navalnîi sau moștenitorul  lui Navalnîi anulează toate politicile anti-violență în familie pentru care a pledat  ea. Tolonnikova se opune, apoi e înlăturată. Devine ambasadoare. Nu poate să  critice deschis, că încă e asociată cu guvernul. Scrie memorii, dar nu spune lucrurile până la capăt. Într-un fel, dacă s-ar  apuca să scrie cineva, peste un secol, povestea ei, ar trebui să scrie o poveste a protestului, o poveste a acțiunii și o poveste  a tăcerii.  

Povestea protestului am scris-o. Mi-a  rămas povestea acțiunii și a tăcerii, a credinței și a necredinței, a fluxului și refluxului.  

(Fragment din volumul în lucru,  Cred, care vine în continuarea romanu lui Ard pădurile, de Paula Erizanu, Cartier, 2021)  

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Arte plastice
Ioana Drăgulin

În dialog cu artista Maria Bordeanu

Arta contemporană servește drept oglindă care reflectă o varietate de expresii. Provoacă privitorul și se dezvoltă în moduri surprinzătoare, legând experiențele umane printr-o înțelegere vizuală

Cultură
Tatiana Ernuțeanu

Poeme (Sentimental)

să nu-ți faci griji că ceva ar putea fi irepetabil din discontinuu se poate face lejer o structură nu te dedai la deliciile celuilalt decât

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *