Cu ultima suflare – cum să trăiești când totul pare pierdut

„CE FACE CA VIAȚA SĂ MERITE TRĂITĂ CÂND ȘTII CĂ MOARTEA NU E DEPARTE.”

Titlu: ,,Cu ultima suflare”

Autor: Paul Kalanithi

An apariție: 2016

Editura: Nemira

Număr pagini: 160

Domeniu: Biografie, filozofie, sociologie, medicină

Nota recenzorului: 5/5

„E fascinant cum redă Kalanithi lucrurile prin care trece: muncind cu pasiune, luptând pentru viață, învățând să moară. Fără niciun sentimentalism. Fără nicio exagerare. De parcă ar scrie pentru un prieten.”- The New York Times

„Cu ultima suflare” este povestea unui tânăr care s-a stins din viață la vârsta de numai treizeci și opt de ani. Paul Kalanithi s-a născut în data de 1 aprilie 1977, în Statele Unite ale Americii. A copilărit în Arizona și a ales să studieze literatura și biologia la Universitatea Stanford din California. Apoi a urmat studii aprofundate de medicină și de istoria și filozofia științei la Universitatea Cambridge, Anglia și a absolvit Facultatea de Medicină a Universității Yale, Connecticut. S-a întors la Stanford pentru a-și continua rezidențiatul în neurochirurgie și pentru a-și continua studiile postdoctorale în neuroștiințe. În anul 2013, la vârsta de treizeci și șase de ani, a fost diagnosticat cu o boală terminală, cancer pulmonar metastatic în stadiul IV. În anul 2014 și-a încheiat rezidențiatul, câștigând cea mai înaltă distincție a Academiei Americane de Neurochirurgie. În martie 2015, a trecut în neființă, în timp ce lucra încă la această carte, care a fost publicată de soția sa, Lucy, dedicându-i-o fetiței lor, Cady. Și-a împărtășit gândurile din fața morții cu noi, cartea sa ajungând să fie nominalizată pentru Premiul Pulitzer.

Paul a fost un om înzestrat cu multă inteligență și visa la un viitor strălucit: scriitor și neurochirurg în devenire, cu o carieră de succes. Toate acestea s-au spulberat într-un singur moment, acela în care a primit diagnosticul și viața lui s-a dat peste cap. Acesta a trebuit să facă o trecere rapidă de la medic la pacient, la soț și tată care trebuia să lupte pentru a avea o viață cât mai lungă și mai fericită alături de familia sa. Și poți avea, oare, măcar o picătură de speranță, când știi deja totul despre boala ta? Când știi că, oricât ai lupta, îți va veni sfârșitul, mai devreme sau mai târziu?

Însă acest om a continuat să își trăiască viața și după ce a fost diagnosticat. A petrecut mult timp cu familia, a ieșit cu prietenii, și-a continuat munca la spital și, cel mai important, nu s-a dat bătut în fața sorții, chiar dacă uneori părea că totul este pierdut.

Mulți dintre noi cunoaștem pe cineva care a suferit sau încă suferă de cancer: rude, prieteni, ori persoane cărora le-am citit povestea din spatele unui ecran, persoane pentru care am donat anumite sume de bani pentru operații sau tratamente costisitoare. Am auzit și am citit despre cât de multă suferință îndură acești oameni, despre cât de greu este să trăiești cu o boală care te distruge încetul cu încetul, pe zi ce trece. Însă nu ne putem pune în pielea acestor oameni. Nu vom știi niciodată cu adevărat, până nu trecem prin asta, cât de greu le este să adoarmă când durerea persistă, și nu putem ști nici câtă fericire simt când, măcar pentru o singură zi, durerea se face nevăzută.

Cu toate acestea, prin această carte, Paul ne-a invitat să trăim, odată cu el, ultimele sale momente ale vieții. Și-a dat, de unul singur, șansa să-și facă cunoscută povestea, să arate lumii câtă dragoste și cât suport a primit din partea celor dragi sufletului său, până în ultimul moment, până la ultima suflare.

Cartea m-a atras în mrejele sale imediat ce am deschis-o și a avut un impact emoțional asupra mea, ajungându-mi la suflet. Recomand cu mare drag această carte tuturor iubitorilor de romane în care destinul personajelor este, inevitabil, trist, celor care simt nevoia să se hrănească cu optimismul unei cărți, celor care simt că au nevoie de un elan pentru a trece peste un obstacol care pare imposibil de trecut.

Publicat în RecenziiRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *