Debut de poveste al Concursului Internațional George Enescu – pe urmele muzicii lui Brahms

Pe 29 august 2020 are loc deschiderea oficială a Concursului Internațional George Enescu cu  un concert care promite să vrăjească publicul de la prima notă. Anul acesta organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului o lucrare inedită, interpretată în premieră mondială: Brahmsiada, compusă de Dan Dediu, care constituie un adevărat omagiu adus compozitorului neoclasic.

Forma sa este structurată asemeni unui triplu-concert, fiecare parte fiind independentă una de cealaltă și, totuși, atât de conectate prin laitmotivele inspirate din cele mai frumoase partituri brahmsiene posibile: Dansurile ungare, Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră și, desigur, din cele mai lirice opusuri dedicate miniaturilor pianistice, opus 117 și 118. Dar lucrarea în sine nu se vrea a fi o pastișă sau un mimesis, ci o aducere în epoca modernă a muzicii unuia dintre cei mai importanți compozitori germani ai secolului al XIX-lea. Așadar, denumirile celor trei părți sunt sugestive pentru lumea contemporană și procedeele de construcție a liniilor melodice sunt inspirate din tehnicile actuale. Am putea spune că este un fel de Brahms reloaded.

Prima parte poartă titlul Brahms Bulldozed, iar motivele muzicale sunt inspirate din ciclurile de miniaturi pianistice opus 117 și 118. O altă sursă, de data aceasta una non-muzicală, o constituie o fotografie văzută de compozitor la o expoziție reprezentând un peisaj dezolant al unui câmp cu aluni smulși din rădăcină de un buldozer. Dan Dediu mărturisește că a ajuns să își imagineze această parte asemeni unui „peisaj muzical brahmsian idilic (cuprinzând trei aranjamente parțiale pentru trio cu pian din Intermezzo op. 117 nr. 4, din Romanze op. 118 și din Intermezzo op. 118 nr. 2), care este demolat de un buldozer imaginar, în fapt ucis, în trei feluri diferite: prin insinuare treptată, sufocare și smulgere, prin accelerare și aglutinare și prin deformare topologic-gestuală și deviere în stilial și fantastic.”

A doua parte se numește Brahmsian Tardigrades. Aflând că unele dintre cele mai rezistente micro-organisme, tardigradele, pot trăi și în spațiu, compozitorul a încercat să creeze o muzică folosindu-se de motivele nemuritoare din operele brahmsiene pentru a accentua ideea că frumusețea lor nu este una efemeră: „Am extras aceste motive din diferite piese și le-am folosit în felul meu, trimițându-le în cosmosul muzical pe care l-am creat, astfel cum oamenii de știință au trimis tardigradele. În sine, aceste motive brahmsiene mi se par a fi tardigrade culturale ce pot rezista tuturor intemperiilor demolatoare, fie ele buldozere civilizaționale ori indiferențe cultural-metabolice de tot felul.”

Ultima parte, care încheie această compoziție inedită, este dedicată dansurilor româno-maghiare, iar materialul sonor folosit de data aceasta este un hibrid muzical alcătuit din motive melodice preluate din Dansurile ungare ale lui Johannes Brahms și din cele 6 dansuri românești compuse de Bella Bartok. Interesantă este alegerea titlului pentru această parte, BrahmStoker – Songs from a Bottle on the Ocean, care mă duce cu gândul la un roman fantasy contemporan. Dan Dediu precizează că intenția sa a fost de a crea „o melodie-hibrid, care utilizează ca procedeu tehnic „vampirizarea” motivică, aducând la iveală frânturi din muzici diverse, ce sunt „sudate” împreună și acționează ca un tot unitar, cu relevanță estetică proprie.”

Din punctul meu de vedere, acest concert este unul de neratat nu numai datorită textului muzical propus, ci și grație faptului că publicul va avea posibilitatea să revadă pe trei dintre laureații edițiilor precedente ale Concursului Internațional George Enescu: Gyehee Kim (vioară, 2016), Valentin Răduțiu (violoncel, 2011) și Victoria Vassilienko (pian. 2016). Soliștii vor fi acompaniați de Filarmonica George Enescu condusă de dirijorul Josep Caballé Damanech. Evenimentul va fi transmis în direct atât pe platforma online a festivalului – www.festivalulenescu.ro – cât și pe canalul Televiziunii Române, de la ora 18:00.

Sursa foto: https://www.festivalenescu.ro/stiri/brahmsodia-dan-dediu/

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare