Despre credințe. Dincolo de religie și de laicitate

Dacă epoca Luminilor dorea să elimine  orice credință religioasă, ceva tot trebuia pus  în loc. De aceea asistăm, în acea epocă, la  o explozie a doctrinelor morale. De atunci,  sensul moralității nu mai este dictat de sistemele credințelor religioase, ci trebuie găsit  în imanența vieții omenești, sau chiar trebuie construit de om. Kant este vârful de  lance al acestei morale, atât de prezentă azi.  Asupra acestei transformări moderne scriu,  printre alții, Max Horkheimer și Theodor  Adorno, în influenta lor carte Dialectica Luminilor. Cu toate acestea, acțiunile noastre  izvorăsc dintr-un sol variabil al credințelor,  fie ele religioase sau laice. Întreaga noastră  viață atârnă de convingerile intime pe care  le avem. Ele compun inteligența noastră  practică, grație căreia ne orientăm în lume.  Marile războaie au fost pornite în numele  unei credințe, sau au fost întreținute de una.  Pacea e și ea rodul unor convingeri. Organizarea unui stat are la bază consensul asupra  unor credințe politice. În viața de zi cu zi,  facem binele sau răul în baza unor credințe prealabile, și nu ca urmare a unor decizii  pragmatice.  

În fapt, omul nu poate lua totul de la  capăt, nu poate face un calcul rațional privitor la fiecare act al vieții sale. Multe acțiuni  par a fi automate, pur instinctive. Ele implică, de fapt, sistemul credințelor deja formate. Acestea sunt ca niște achiziții durabile,  pe care le-am făcut cândva și care sunt sedimentate în noi, putând fi reactualizate periodic, în orice împrejurare a vieții. De aceea,  vigoarea cu care cineva acționează în lume  depinde de tăria credințelor sale. Din păcate, și fanatismul tot de aici își primește seva.  Dar nici relativismul extrem nu e cu nimic  mai bun. 

Între martie 1995 și ianuarie 1996, Carlo Maria Martini, cardinal al Bisericii Catolice, și Umberto Eco, arhicunoscutul  semiotician, filosof și scriitor, au purtat un  dialog epistolar la inițiativa unei reviste din  Italia, apărut sub titlul sugestiv În ce cred cei  care nu cred? Cardinalul și filosoful dovedesc  că problemele esențiale ale omului nu sunt  nici exclusiv religioase, nici pur și simplu  laice. Din perspective diferite, cei doi meditează asupra unor probleme care ne interesează pe toți. Marile teme de reflecție nu  mai apar ca unele abstracte, ci drept chestiuni ce au legătură directă cu actualitatea.  Sunt abordate îndeosebi dileme de ordin  moral. De pildă, pornind de la problema  avortului, cei doi ajung să se întrebe: când  anume începe, de fapt, viața umană? Apoi,  observând că omul de azi este extrem de  îngrijorat de amenințările ce planează asupra pământului, de la catastrofele naturale la amenințarea nucleară și de la foamete  la consumerismul nechibzuit, cei doi autori  pun în relație Apocalipsa descrisă în Biblie  cu reprezentările moderne privitoare la sfârșitul lumii. Mai departe, acceptând amândoi că omul poate trăi ideea sfârșitului lumii  doar făcând apel la speranță, pun față în față  speranța laică într-un sens al istoriei cu speranța de tip religios, pentru care sfârșitul lumii nu e o simplă fugă de prezent, ci este  așteptarea mântuirii, deci modul de realizare, aici, a plenitudinii vieții. Însă atât speranța religioasă, cât și cea laică se ancorează  într-un sol comun al acțiunii umane, un fel  de inteligență practică dată fiecăruia și care  ne ajută să ne orientăm în viață. Exact astfel, am putea spune, sunt și credințele: alcătuiesc elementul în care ne mișcăm zi de  zi, stratul subtil al lumii noastre intime, din  care izvorăsc toate deciziile și acțiunile noastre. Un strat variabil, schimbător, care nu stă  cu totul în puterea noastră, ci se formează  în timp.  

Întrebarea principală este, în cele din  urmă: ce înseamnă viața umană? Este ea reductibilă la viața biologică, sau presupune  mai mult decât atât? Aici, teologul va susține că viața umană este o participare la viața  lui Dumnezeu. Consecința acestei credințe  este imediată: trebuie să facem binele întrucât cel aflat în fața mea nu e un obiect, ci o  întruchipare a vieții divine. Responsabilitatea, arată teologul, derivă din chipul celuilalt, în care trebuie să-l văd pe Dumnezeu.  Ideea are, desigur, și o tonalitate levinasiană. Dimpotrivă, laicul susține că etica trebuie să se întemeieze pe capacitatea omului  de a face binele în absența oricărui principiu  transcendent. E o problema veche, pe care  Kant încerca și el să o analizeze: poate oare  omul să se comporte moral prin el însuși,  fără a crede că faptele sale se supun unei judecăți aflate mai presus de cea omenească?  Din această dilemă e greu de ieșit, atunci  când luăm în serios failibilitatea umană.  

Concluzia dialogului îi aparține totuși teologului: nu există etică fără adevăr. Cred că  de la o astfel de idee, care e și profund filosofică, trebuie să se revendice orice căutare a  căilor, deloc facile, ale binelui. Acestea mi se  par a conduce dincolo de falsa opoziție dintre religie și laicitate.

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Arte plastice
Ioana Drăgulin

În dialog cu artista Maria Bordeanu

Arta contemporană servește drept oglindă care reflectă o varietate de expresii. Provoacă privitorul și se dezvoltă în moduri surprinzătoare, legând experiențele umane printr-o înțelegere vizuală

Cultură
Tatiana Ernuțeanu

Poeme (Sentimental)

să nu-ți faci griji că ceva ar putea fi irepetabil din discontinuu se poate face lejer o structură nu te dedai la deliciile celuilalt decât

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *