Dezvelirea bustului comandorului Alexandru Cătuneanu

Primăria Ciurea, din județul lași, a organizat o serie de manifestări dedicate comemorării celor peste 1000 martiri decedați în tragicul accident feroviar din 31 decembrie 1916 /13 ianuarie 1917, din gara Ciurea, jud. Iași, unde a murit și comandorul Alexandru Cătuneanu, în timp ce acorda primul ajutor victimelor prinse între vagoanele contorsionate. Comandorul este autorul primei hărți românești de navigație pe mare, cunoscută sub denumirea  Harta Mării Negre, coasta României, premiată cu medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris, în anul 1900.

Pentru a cinsti memoria comandorului Alexandru Cătuneanu, în data 10 iunie 2021, în cadrul ceremoniilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor, a fost dezvelit, în Parcul Memorial „Ciurea 1917″, bustul lui Alexandru Cătuneanu, realizat de sculptorul Mircea Ștefănescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Printre personalitățile invitate la ceremonie se afla și strănepotul comandorului, domnul Alexandru Pană, care a venit din Elveția pentru a participa la acest eveniment.

De asemenea, Școala Gimnazială din Lunca Cetățuii poartă, din ianuarie 2019, numele lui Alexandru Cătuneanu, beneficiind de un bust al comandorului, realizat de sculptorul Mircea Ștefănescu și donat școlii de către Alexandru Pană.

Publicat în EvenimenteRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *