Dușmanul din oglindă. Anxietatea. O poveste personală

De când am convenit că trăim în Vremea Coronavirusului se pare că toate celelalte boli și-au pierdut din puterea lor dăunătoare. Suntem bombardați constant cu știri care tratează evoluția acestuia la fel ca în vremea Războiului Mondial când breaking news-urile marcau victoriile contra inamicului.

Adevărul este altul și pare a fi ignorat într-o anumită măsură. Bolile “vechi”, pe care le cunoșteam dinainte sunt încă în mijlocul nostru și sunt la fel de active. Pe lângă ceea ce se vede, pe lângă ceea ce să măsoară cu uneltele specifice medicinei, există și alte afecțiuni care nu se văd. Afecțiuni care tind să devină mai des întâlnite și datorită pandemiei și a modului în care se luptă pentru stoparea sa.

Cartea Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranță și căutarea liniștii interioare este un volum care are în atenție acest simptom al suferinței sufletești. Este un volum consistent, bine documentat scris de către jurnalistul american Scott Stossel.

Primul lucru demn de reținut este acela că Stossel însuși suferă de anxietate care uneori se manifestă într-un mod zdrobitor și demoralizant. Autorul este vulnerabil până în măduvă și istorisește crizele cauzate de anxietate pentru a ne demonstra seriozitatea acestei afecțiuni care este des întâlnită în cadrul societății noastre moderne. Conform unui articol citat de autor și apărut în The Journal of American Medical Association, anxietatea este cea mai frecventă tulburare afectivă.

Ce este anxietatea? Se întâlnește mult gri în această zonă, dar se poate înțelege o reacție exagerată cauzată de mai mulți factori inclusiv genetici sau de evenimente traumatizante care își pun amprenta asupra psihicului, creând reale dificultăți în viața celor ce suferă de această problemă. Îi afectează în mod diferit pe aceștia plecând de la o anxietate puțin peste medie cauzată de stres și până la cazuri patologice. Am încercat să adun în cuvintele unui laic concluziile experților enumerate în carte.

Stossel îmbină într-un mod suficient de convingător mărturia personală și descrierea unor cazuri din familia sa cu o prezentare detaliată și completă a evoluției percepției asupra bolii în medicină. În capitolele lungi și încărcate de detalii în care vorbește despre evoluția medicației, se aduce pe sine ca un “cobai” supus diferitelor medicamente-minune ce păreau a deține răspunsul la vindecare într-o anumită perioadă de timp.

Un alt element în plus pe care îl are acest volum este că din ea se aud mai multe opinii, fiecare având un spațiu în care să își prezinte pledoaria. Atunci când autorul încearcă să prezinte încercările medicilor și psihologilor de a descoperi cauzele anxietății nu va apărea în fața noastră un front comun, ci mai degrabă o dezbatere încă vie în cadrul comunității medicale, fiecare parte venind cu argumente convingătoare cu care își susțin punctul de vedere.

Mi-a plăcut și apelul de la final care, trecând dincolo de aspectele medicale, se adresează în primul rând celor care fie suferă de această boală și citesc cartea, fie cunosc pe cineva care se află în acea situație și vor să înțeleagă mai mult.

Anxietatea nu va fi eliminată din viața celor afectați, dar acesta nu este un motiv de resemnare. Nu este o ancoră care te trage în jos, ci este o cruce care poate fi purtată cu demnitate și poate scoate la iveală talente plămădite tocmai în astfel de situații defavorizante.

Cineva mi-a spus mai demult că doar persoanele care trec prin astfel de situații citesc cărți de acest gen. E adevărat, Anxietatea… este un volum destul de greoi, iar unele capitole ar putea părea plictisitoare pentru cineva care nu are vreo miză în lectura volumului. Cu toate acestea autorul face o treabă excelentă adunând în cartea sa cele mai importante date despre anxietate și oferind publicului o mărturie a curajului și rezistenței.

E o carte din care poți învăța multe, dar și o carte care ne aduce aminte de greutățile prin care trec unii oameni, despre puterea de a trece dincolo de acest obstacol care te trage în jos și despre speranța care se naște din ambiția oamenilor de a-și depăși limitările.

Cartea a apărut la editura Humanitas în 2019.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/nJupV3AOP-U 

Publicat în Cultură, RecenziiRecomandat2 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare