Educația artistică și cultura românească se află la moment aniversar

În ciuda vremii ploioase și reci și a condițiilor austere impuse de regulile pandemiei, activitatea culturală din Iași reușește să răzbească. Chiar dacă acum nu mai este îngăduită o sală plină de spectatori, evenimentele artistice continuă să aibă loc. Chiar și atunci când nu îți mai este permis să îți privești mentorii în carne și oase ei reușesc să își continuie inițiativele și se adaptează permanent.

Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași nu dă niciun pas înapoi, ci se află la moment aniversar. Cu prilejul celor 160 de ani de învățământ artistic modern sărbătoriți în această toamnă, au avut loc o serie de manifestări cultural-artistice. În perioada 25-31 octombrie au fost lansări de carte, expoziții, concerte camerale și nu numai.

În ziua de vineri, 30 octombrie, la sala „Eduard Caudella” a casei Balș s-au desfășurat două evenimente aparte pentru istoria și teoria artei: decernarea titlului DOCTOR HONORIS CAUSA, doamnei profesor emerit Tereza Sinigalia urmând Simpozionul Internațional ANASTASIS – Artă și Cultură Medievală între Orient și Occident. Având în vedere că activitatea academică a doamnei profesor s-a axat în mod deosebit pe arta medievală românească, cele două evenimente s-au împletit armonios.

Atmosfera solemnă și totuși emoționantă a pătruns prin ecrane și a ajuns și la receptorii de acasă, prin transmisia live de pe Teams. Astfel, chiar dacă sala nu a putut fi plină din cauza regulilor din această perioadă, o mulțime de personalități, profesori și studenți au fost alături în mod virtual de doamna profesor emerit Tereza Sinigalia. Aceștia puteau fi vizualizați prin intermediul unei proiecții amplasate în sală, care suplinea publicul absent fizic.

Într-o ambianță academică înduioșată de trăiri emoționante, ceremonia a început în urma celebrului Gaudeamus Igitur. Cel dintâi care a avut cuvântul a fost Aurelian Bălăiță, rectorul Universității de Artă George Enescu Iași, care a purtat un discurs solemn dar cald, plin de admirație și plenitudine. Acesta a avut onoarea de a omagia pe doamna profesor emerit Tereza Sinigalia cu cea mai înaltă distincție pe care mediul academic o poate acorda – titlul de Doctor Honors Causa. Activitatea marelui istoric de artă s-a soldat cu numeroase premii și distincții de-a lungul carierei sale, ca recunoaștere a muncii neostenite și a pasiunii tenace pentru arta medievală românească. Însă pasiunea domniei sale nu se rezumă doar la cercetare, ci și la împărtășirea cunoștințelor dobândite. Interesul acordat educației este remarcabil. După cum menționează Aurelian Bălăiță, centrul universitar de arte din Iași îi este profund recunoscător deoarece doamna profesor emerit este fondatorul școlii doctorale din Iași.

Cariera Terezei Sinigalia a urmat multiple ipostaze, de la erudit cercetător și istoric de artă, reputat specialist în domeniul patrimoniului cultural, distins profesor universitar până la conducător de doctorat științific (în cadrul U.N.A.G.E.). A fost director în cadrul direcției de monument istorice, consilier personal al ministrului, expert în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar acestea sunt doar câteva dintre funcțiile remarcabile ale doamnei profesor. Însă cariera academică nu de aici a început. Odată cu absolvirea studiilor de licență în anul 1968, sub îndrumarea istoricului de artă Vasile Drăguț, a urmat studiile doctorale, finalizându-le cu teza „Arhitectura civilă de zid din Țara Românească din secolele XIV-XVIII”, coordonată de către academicianul Răzvan Teodorescu. Lucrări precum „Mănăstirea Probota”, „Monumente medievale din Bucovina” si peste 100 de articole publicate în reviste și jurnale de specialitate îi poartă semnătura. Pentru demersurile sale academice a fost distisă cu numeroase premii, printre care Premiul „George Oprescu” al Academiei Române pentru lucrarea „Arhitectura civilă de zid din Țara Românească din secolele XIV-XVIII” și Marele premiu de la Ministerul culturii și cultelor în anul 2000.

O asemenea carieră merită, după cum a spus rectorul universității de artă, un laudatio pe măsură. Prin urmare, au urmat trei laudatio susținuți de doamna profesor universitar Codrina Ioniță, domnul lector universitar doctor decan al Facultății de Arte Vizuale și Design Adrian Stoleriu și domnul conferențiar universitar doctor Cristian Ungureanu, prorector al U.N.A.G.E. Aceștia au rostit cuvinte sincere, într-o atitudine solemnă, consolidată de un profund respect față de asemenea calități. Au menționat în fiecare dintre cele trei discursuri laudiatio realizările și calitățile neasemuite ale doamnei Tereza Sinigalia, calități care au condus spre rezultate ce au însemnat pași înainte pentru istoria artei românești și pentru tinerii cercetători în domeniul artistic. Ea a adus o insetimabilă moștenire, după cum mărturisește Adrian Stoleriu, prin dedicarea fondată pe pasiune și abnegație în desăvârșirea academică a mai multor generații de studenți, masteranzi și doctoranzi. Însă, interesant este faptul că, pe lângă atribuitele academice, portretul a fost definit prin profesorul, cercetătorul și omul.

Tereza Sinigalia impresionează întâi prin latura sa umană, urmând ca mai apoi să fie subliniată de latura academică. Caracterul blând, devotat, cu o curiozitate și o dragoste pentru cunoaștere se poate sesiza încă de la primul schimb de cuvinte. Asemenea rezultate nu ar fi putut fi înfăptuite fără o pasiune viguroasă și nestinsă de-a lungul mai multor decenii. Afecțiunea purtată pentru istorie a fost piatra de fundament pentru toate lucrările de restaurare finalizate cu succes. Dăruirea ei pentru cercetare a adus cinste artei medievale românești. A scos la lumină după secole de uitare și a readus la viață culutra secolelor trecute, iar noi, acum, putem vedea datorită ei monumente precum mănăstirile din Moldova așa cum nu le-a mai vazut nimeni de veacuri întregi.

Urmând a fi înveșmântă cu roba acestei ceremonii și primind cu pietate Medalia Universității, a urmat ca însăși doamna Doctor Honoris Causa Teresa Sinigalia să poarte cuvântul. Având o emoție sinceră în glas, a spus încă de la început cuvintele îmi sunt prea sărace, modestia fiind încă una din calitățile domniei sale. A vorbit despre ce a însemnat colaborarea timp de treisprezece ani cu universitatea din Iași și cât de stimulatoare a fost în propria cercetare. Anii aceștia mi-au adus satisfacții. Am cunoscut oameni minunați și pasionați, doctoranzi studioși și dedicați, autori de teze remarcabile. Le mulțumesc tuturor pentru că și-au unit eforturile cu ale mele pentru a reuși. Și am reușit! Spiritul de echipă și-a spus cuvântul. Vădit onorată și încântată, a avut o atitudine plină de recunoștiță și respect față de cei ce au contribuit la devenirea domniei sale precum și față de cei ce erau de față într-un astfel de moment, extraordinar de important în cariera unui cercetăor.

Astfel, recunoașterea realizărilor, descoperirilor și a restaurărilor realizate de istoricul de artă Tereza Sinigalia în arta medievală românească ce s-au menționat în cadrul ceremoniei de decernare a titlului Doctor Honoris Causa au fost continuate de prezentări fundamentate pe artă medievală universală ale unor profesori și cercetători din diverse colțuri ale lumii în timpul Simpozionului International „Anastasis”.

În acea zi, la Iași, chiar și în situația unei distanțări impuse și a dificultăților de a traversa granițe, activitatea culturală s-a desfășurat întrunind personalități de peste hotare. Profesori și cercetători din Canada, Franța și Brazilia și-au susținut prezentările la Simpozion și au participat prin intemediul platformei Teams, susținând prin această formă dezoltarea pe plan academic trecând peste condițiie actuale generate de pandmie. Prin urmare, arta medievală românească readusă la viață prin doamna doctor Honoris Causa Tereza Sinigalia a fost completată prin intermediul Simpozionului Internațional Anastasis cu arta medievală universală. Printre participanți se numără domnul Profesor Emerit Jean-Paul Deremble (FR), cercetătorul științific Gr. I. Constantin Ciobanu (RO), Lect.Univ. Dr. Vlad Bedros (RO), Arhitect Dr. Mirela Weber (AT), Prof. Asociat Rosangela Aparecida Da Conceicao (BR) precum și doamna Profesor asociat Luana Stan (CA).

Aniversarea celor 160 de ani de învățământ artistic a avut parte de evenimente de o importanță academică majoră manifestate timp de o săptămână, împletind toate ramurile artei și cercetării artistice (arte vizuale, coregrafie, teatru, muzică). Iar ziua de vineri a fost marcată de decernarea titlului Doctor Honoris Causa către Tereza Sinigalia și desfășurarea Sipozionului Internațional Anastasis – Artă și Cultură Medievală între Orient și Occident, momente care au contribuit la firul narativ al artei și culturii românești.

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare