Efecte caleidoscopice vs nuanțe de gri

Pe 22 aprilie, Galeria Artep a deschis ușile către o nouă expoziție de fotografie. Două lumi antagonice ne-au fost înfățișate prin prisma fotografiilor caleidoscopice ale lui Nicu Ilfoveanu. Surprinzând rămășițele industrializării în culori vii și bucuriile omului care celebrează viața în tonuri de gri, fotograful configurează un ansamblu contrastant care reușește să recreeze o atmosferă autentică a unui univers uitat.

Un rol fundamental, în acest proiect fotografic, l-a jucat curatoarea Alexandra Manole, ea fiind cea care a lucrat împreună cu Nicu Ilfoveanu pentru a construi PANORAMA. Aceasta a scos în evidență povestea din spatele imaginilor, reușind să creeze o panoramă cu substraturi multiple. Momentele imortalizate în aceste fotografii se identifică pe o perioadă de câțiva zeci ani care, ulterior, au fost decantate în laboratorul artistului. 

,,PANORAMA e un termen ce apare în secolul al XVIII-lea și se referă la ilustrațiile topografice ale peisajului natural sau urban care îți pot oferi o privire de ansamblu.’’ (Alexandra Manole)

Pe aceeași structură se identifică și fotografiile din seria Steampunk Autochrome a lui Nicu Ilfoveanu. Ele aduc împreună peisajul urban și cel natural propunând nu doar o perspectivă amplă, ci și o secvențialitate în discursul vizual.

Interesante sunt contrastele din cadrul expoziției. Primul se realizează între imaginile cu peisaje pustiite și cele cu vechi târguri românești. Astfel, liniștea afișată de peisajele în care nu se poate observa niciun om, este echilibrată cu verva plină de viață ce se reflectă în fotografiile bâlciurilor. Al doilea constă în raportul dintre conținutul imaginii și culoarea aleasă. Astfel, se poate remarca faptul că bucuriile vieții împărtășite de personajele prezente la festivități sunt înfățișate în griuri, pe când peisajele naturale/urbane, în care pare că până și timpul stă în loc, sunt evidențiate prin culori caleidoscopice.

O altă latură a expoziției ce nu poate trece neremarcată este experimentul. Tehnica folosită pentru realizarea imaginilor (tehnică ce astăzi este sufocată de o digitalizare masivă) a permis artistului să experimenteze cu diverse mijloace de creare a fotografiei clasice în vederea redării culorilor. De asemenea, imaginile din vechile târguri românești erau la origine color, însă artistul a experimentat varianta dark a acestora după cum a mărturisit în cadrul deschiderii expoziției:

,,Am ținut ca aceste imagini să apară în sistem analog prin substanțe chimice și hârtie fotografică. Imaginea apare dintr-o hârtie albă și nu dintr-o scanare.” (Nicu Ilfoveanu)

Prin urmare, acest univers contrastant, confecționat din fotografii caleidoscopice și griuri neutre, amintește privitorilor de peisajele și obiceiurile de altădată, dar și de vechi procedee tehnice de creare a imaginii. Publicul este așteptat să viziteze expoziția PANORAMA la Galeria Artep, până pe data de 5 iunie 2021.

Publicat în Arte vizuale, Cultură, Evenimente, ExpozițieRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *