Papionul roșu
Întâlnirile aniversare ale promoției mele, ca de altfel ale tuturor promoţiilor, reprezintă prilejuri nostalgice, adesea condimentate cu umor – mai mult sau mai puţin voluntar…
Întâlnirile aniversare ale promoției mele, ca de altfel ale tuturor promoţiilor, reprezintă prilejuri nostalgice, adesea condimentate cu umor – mai mult sau mai puţin voluntar…
În genere, problema limbajului este strâns legată de problema filosofiei, fapt pentru care ar trebui să vedem dacă scopul nostru este de a răspunde unor…
Ediţia din ianuarie a revistei „Orizonturi culturale italo-române” aduce publicului din România şi din Italia o serie de publicaţii aniversare ale revistei: Antologia de 60 de…
Știm cu toții că moda secolului XXI este cea de a crea idealuri, iar în ultimul timp, parentingul ne asfixiază cu toate sfaturile despre cum…
Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Antonio Gramsci (Ales, 22 ianuarie 1891 – Roma, 27 aprilie 1937), vă propunem un dialog cu Angelo Chielli, profesor…
Epoca de aur a gazetăriei românești Ne aflăm în 1885, când I.L. Caragiale (1852-1912) se află într-un important moment de inspirație și creație. E comentator…
Despre Veronica nu se mai poate spune decât un singur cuvânt: Eminescu. Numele ei adevărat este Veronica Eminescu. Nici nu cred să fi avut alt…
În anii ’60, apare un bum imens al traducerilor. Mai ales în „lagărul socialist”. Aici Ștefan Baghiu e specialist, nu mă bag peste parcela lui,…
Din luna lui Iunie 1882. A plâns scriind-o. „Îngerul meu blond, Te-aș acoperi toată cu sărutări, cum argintarii îmbracă cu pietre scumpe icoana Maicii Domnului,…
„Stelele-n cerDeasupra mărilorArd depărtărilor Până ce pier.” (Stelele-n cer, M. Eminescu) Pe data de 15 iunie 1889, la ora 4.00 dimineaţa, se stingea în Sanatoriul…