,,Eu sunt Malala” – lupta continuă pentru dreptate

Titlu: ,,Eu sunt Malala”

Autor: Malala Yousafzai, Patricia McCormick

An apariție: 2018

Editura: Youngart

Număr pagini: 120

Domeniu: Biografic

Publicată în iunie 2018

Nota recenzorului: 5/5

Malala Yousafzai, elevă pakistaneză, a luptat încă de la o vârstă fragedă, cea de zece ani, pentru a face dreptate, în special, în rândul fetelor din Pakistan, atunci când talibanii au pus stăpânire pe regiunea Swat. Aceștia le interziceau fetelor să meargă la școală, spunând că școala este rea și că ,,nu merge pe drumul drept al islamului”.

La început, fata ne povestește despre copilărie, despre visurile ei, despre cum era viața sa înainte ca talibanii să preia controlul asupra regiunii Swat, despre cât de fericită era alături de părinții săi, de frații și cele mai bune prietene ale ei, despre faptul că se simțea ,,liberă ca pasărea cerului”.

Însă, tot răul are un început. Maulana Fazlullah, unul dintre liderii TNSM (grup militant pakistanez care are ca obiectiv aplicarea legii Sharia în țară), a început să le vorbească oamenilor la radio, spunând despre cei care erau împotriva lui că sunt păcătoși. Adepții săi au început să iasă pe străzi, iar femeilor le era frică să meargă singure chiar și la cumpărături. Oamenii priveau neputincioși cum viața lor se năruie. Malala, curajoasă din fire, nu credea o iotă din ceea ce Fazlullah spunea și vorbea cu Dumnezeu în fiecare seară: „Te rog, Doamne, spune-mi ce să fac. Eu sunt o fetiţă, dar poate că ai o sarcină mică şi pentru mine.“

Într-o zi, Malalei i s-a oferit oportunitatea să spună ceea ce gândește. A început să scrie un jurnal pentru BBC, rețea britanică de radio-televiziune, atribuindu-și o altă identitate. Jurnalul a avut efect, iar povestea tinerelor pakistaneze a ajuns cunoscută în toată lumea într-un timp scurt. Malala, însă, a fost luată în vizor de către autorități, iar când aceasta se întorcea de la școală, a fost împușcată în autobuz. Fata a scăpat ca prin minune, ajungând la un spital din Birmingham, unde a fost salvată, până la externare, primind mii de scrisori și de mesaje de la oameni din toată lumea, lideri guvernamentali și vedete.

La momentul actual, Malala este simbolul protestului pașnic, fiind cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.

,,Eu sunt Malala” este o carte care mi-a deschis ochii și care m-a făcut să văd viața din altă perspectivă. Ca fată, sentimentul pe care l-am avut când am citit despre traiul fetelor din Pakistan, nu a fost tocmai unul plăcut.

Mi-am imaginat cum ar fi fost viața mea dacă m-aș fi născut într-o țară în care termenul de ,,pace” nu este cunoscut, iar acest gând m-a făcut să apreciez mult mai mult țara în care trăiesc.

Am rămas plăcut surprinsă când am citit despre impactul pe care părinții Malalei l-au avut în dezvoltarea acesteia, cum au susținut-o și au ajutat-o să își îndeplinească obiectivele.

De asemenea, m-a marcat curajul de care Malala a dat dovadă încă de mic copil. Chiar dacă drumul lung pe care aceasta l-a parcurs a avut suișuri, dar și coborâșuri, nu s-a dat bătută, atingându-și scopul final prin multă muncă.

,,Eu sunt Malala” este o carte despre un destin adevărat care vă va ajunge la suflet, care vă va ajuta să vă creați o nouă viziune asupra lumii.

Vă invit și pe dumneavoastră să citiți această carte pentru a afla povestea de viață a unei fete care și-a văzut moartea prin fața ochilor pentru a face dreptate.

Publicat în RecenziiRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *