Expoziția-eveniment “Great Artists of the World”, la Muzeul de Artă Brașov

“Great Artists of the World”, Colecția Avocat George Șerban (București), o expoziție-eveniment de grafică și litografie deschisă la Muzeul de Artă Brașov pe 9 octombrie, planificată inițial să se încheie pe 6 decembrie 2020, își prelungește timpul de expunere până în 7 martie 2021, după ce muzeul s-a închis iar din cauza crizei sanitare curente. Astfel, cei ce nu au avut încă ocazia să o viziteze, vor putea face asta imediat ce muzeul se va redeschide.

Expoziția curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, de la Muzeul Național Brukenthal, aduce publicului 80 de capodopere semnate de unii dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor – 30 la număr, mari maeștri ai artei europene ai secolelor XIX-XX, precum: Picasso, Matisse, Braque, Klimt, Brauner, Kandinsky, Tapies, Modigliani, Giacometti, Dali, Renoir și alții. Partenerii culturali ai proiectului sunt Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” și organizația artistică „Brukenthal von Studio”, iar din Brașov, Compania Aro-Palace.

„Constituită dintr-o pasiune remarcabilă pentru grafica europeană întinsă pe parcursul mai multor decenii, colecția Avocat George Șerban este una dintre cele mai valoroase colecții de artă din țară. O primă expoziţie de grafică europeană cu lucrări din colecţie („Arta de a dărui”), semnate de Klimt, Matisse, Picasso și Dali, a avut loc în anul 2019 la Muzeul Național Brukenthal. Pentru expoziția „Great Artists of the World. Colecția George Șerban” au fost selectate lucrări de grafică (litografii și diverse alte tehnici ale gravurii), realizate în timpul vieţii artiștilor și semnate personal de către aceștia (Picasso, Dali, Giorgio de Chirico, Braque, Alechinsky, Max Ernst, Henry Moore, Tapies, Hartung, Vasarely, Victor Brauner, Mario Marini), precum și litografii executate / imprimate de Mourlot Studios Paris sau de alte edituri specializate cu acordul artistului sau a moștenitorilor acestuia”, se preciza în comunicatul Muzeului de Artă Brașov.

Avocatul George Șerban, unul dintre cei mai mari colecționari de grafică europeană, a donat Muzeului de Artă Brașov două lucrări de Picasso, pentru ca, în urma vânzării lor, muzeul să poată reabilita spațiile dedicate expoziției permanente.

Înainte de a ajunge pe simezele muzeului din Brașov, expoziția a fost prezentată în Sibiu, la Muzeul Național Brukenthal. Potrivit conducerii muzeului, aceasta este „cea mai importantă expoziție (de grafică) realizată în acest an”, întrucât aduce într-un singur loc unii dintre cei mai mari artiști din istoria artei, iar publicul are ocazia de a „călători în lumea artei” de la granița secolelor XIX-XX.

– – –

Foto – Muzeul de Artă Brașov;

Imagine reprezentativă – https://www.google.ro/search?q=great+artists+of+the+world+brasov&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjjkOCEjvvsAhUIsaQKHfdpBNMQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1366&bih=635#imgrc=jlxky0UBX2rx_M

Publicat în Actualitate, Arte vizualeRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *