EXPOZIȚIA ITINERANTĂ ILFOVEANU 2020 LA ULTIMUL POPAS

O expoziție itinerantă, cu atât mai mult în vremuri de pandemie, este înainte de toate un liant între oameni care nu pot ajunge într-un anume spațiu să vadă lucrările, o manifestare culturală care, desfășurându-se succesiv în mai multe locuri diferite, mediază contactul cu creația artistică, făcând posibil drumul operei de artă către public. Acesta a fost gândul care a animat încă de la început colectivul Casei de Licitații Vikart, inițiatoarea acestui proiect îndrăzneț. Să răspunzi provocărilor unei astfel de idei nu e tocmai simplu, dar Casa de Licitații Vikart, așa cum am afirmat-o și cu alte prilejuri, și-a făcut un țel din a sluji arta plastică românească modernă și contemporană. Și o face nu doar în cadrul sesiunilor de licitare – acordând creatorilor noștri de azi posibilitatea de poziționare reală pe piața de artă, de evaluare și clasare pe baza celui mai dur dintre critici, „ciocănelul” de adjudecare!, dând în același timp iubitorilor plasticii românești o șansă să colecționeze lucrări care astăzi au încă un preț accesibil, dar și prin mijlocirea acestei relații binare creator – public prin orice alte modalități, de la expoziții la sesiuni de comunicări, editări de albume și exegeze ori monografii ale creatorilor și artei naționale. 

A fost nevoie ca, în aceste noi condiții medicale cu care se confruntă omenirea să ne adaptăm, să ne organizăm activitatea în mediul virtual, să organizăm licitații exclusiv online și telefonic, dar, de-îndată ce a fost posibil, am inițiat și această expoziție itinerantă, care conține lucrările unuia dintre cei mai reprezentativi pictori români contemporani, SORIN ILFOVEANU, căruia îi rămânem profund recunoscători pentru onoarea de a fi acceptat propunerea, de a fi contribuit la materializarea ei, punându-ne la dispoziție 45 de lucrări inedite, încă nedevoalate ochiului publicului, dar atât de familiare prin simbolistică și stil acelora care îi admiră creațiile.

Expoziția Ilfoveanu 2020 nu ar fi putut să se înjghebeze și să se dezvăluie privitorilor fără truda întregii echipe Vikart, abil coordonate de managerul de proiect, criticul și curatorul Adina Rențea, dar și deschiderii conducerilor muzeelor cu care am colaborat în  materializarea acestui eveniment dedicat Zilei Europene a Patrimoniului – respectiv Muzeul de Artă din Cluj Napoca, fosta Capitală Europeană a Tineretului – locul unde a debutat expoziția itinerantă, fiind găzduită între 2 și 20 septembrie, Palatul Culturii din IașiCapitala Culturală a României, pe simezele căruia lucrările Maestrului au putut fi admirate între 24 septembrie și 11 octombrie și Muzeul Palatul Brukenthal din Sibiu, unde expoziția se va încheia, în chip simbolic, într-o fostă Capitală Culturală Europeană. La Sibiu, în perioada 7 – 29 noiembrie, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de legile în vigoare pentru limitarea răspândirii virusului COVID 19, lucrările aflate în premieră națională la întâlnirea cu publicul – și dorim să subliniem încă o dată acest lucru pentru că tablourile nu s-au mai aflat în alte expoziții, cu excepția aceleia fascinante din atelierul lui Sorin Ilfoveanu –, vor putea fi admirate, dar și pentru ultima oară achiziționate, acelea care încă nu și-au găsit un posesor, la prețul de expoziție, fixat de autor și nu la acela de licitație. 

Vernisajul acestui ultim popas din seria itinerantă a expoziției va avea loc vineri, 6 noiembrie, la ora 14, prilej cu care vor lua cuvântul Lucia Valentina Stanciu, managerul și proprietarul Vikart, Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul general al Muzeului Palatul Brukenthal și autorul lucrărilor, maestrul Sorin Ilfoveanu

Sursă foto: https://www.libertatea.ro/stiri/primul-muzeu-deschis-pe-teritoriul-romaniei-aniverseaza-200-de-ani-cu-scandal-1755102

Publicat în EvenimenteRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *