Expoziția Variații stilistice. Spirit. Natură. Atelier

DR MIRELA STEFANESCU

Arta vizuală ieșeană contemporană este caracterizată printr-o diversitate de preocupări artistice, regăsind, în același timp, orientări plastice tradiționale, dar și preocupări artistice contemporane, marcate de intensitatea dezvoltării culturale și sociale, atât pe plan local, național, dar și internațional.

Expoziția Variații stilistice. Spirit. Natură. Atelier, pe care am vernisat-o în mediulonline, este inclusă în amplul program de promovare a specializărilor Facultății de Arte Vizuale și Design, Zilele Portilor Deschise. Astfel, cei interesați pot să descopere oportunitățile de studii și perspectivele unei cariere în domeniul artelor vizuale pe care le oferă facultatea noastră.

Proiectul expozițional se încadrează în structura procesului de formare și exprimare artistică a studenților din anul I și II de la specializarea Pedagogia Artei, realizând o interdependență dintre pluralitatea tehnicilor, viziunilor și stilurilor plastice, mizând pe încărcatura mesajului analitic/emoțional.

Personalități și temperamente diferite, tinerii artiști abordează în mod particular dimesiunea reprezentărilor estetice, raportate la maturitatea creatoare manifestată în comunicarea viziunilor plastice.

Studenții trebuie încurajați, stimulați și îndrumați în demersul cunoașterii profunzimii semnificațiilor, conceptelor și simbolurilor regăsite în fascinantul univers creator, descoperindu-și, în aceeași măsură, propriul traseu artistic.  

Țin să precizez faptul că expoziția Variații stilistice. Spirit. Natură. Atelier nu are o temă impusă, ideea fiind aceea de a încuraja studenții să realizeze o introspecție a propriei personalități și să transpună estetic conceptul creator, corelat cu notele expresive ale fiecăruia în parte. Astfel, lucrările reprezintă o interferență dintre propriile opțiuni plastice și tehnice și sinceritatea discursului emoțional.

Sprijinul oferit de cadrele didactice este foarte important în formarea profesională a studenților, dându-le curaj și încredere în forțele proprii de exprimare plastică, creând mai departe o pistă de comunicare între toți cei implicați în activitățile artistice, care trebuie să se unească într-un efort comun de a menține, atât în galeriile de artă, dar și în mediul virtual, dinamica expozițiilor de arte vizuale.

Caracterizate de o varietate de stiluri, structuri și forme simple sau complexe, reprezentări figurative sau abordări abstracte, lucrările prezentate în această expoziție sunt amplificate de diversitatea cromatică evidențiată de tonalitățile și sensibilitățile specifice fiecărui participant. Expoziția, în ansamblu, pune în valoare unitatea compozițiilor, profunde trăiri emoționale, experimente cromatice și tehnice, reconfigurând o nouă și surprinzătoare generație de tineri artiști, conectați la coordonatele dinamice ale societății și culturii actuale.

 Subliniez aspectul educativ al expoziției, cultivarea gustului pentru frumos, precum și formarea personalității viitorilor artiști, astfel încât, în funcție de complexitatea sau simplitatea limbajului vizual folosit, lucrările aduse în fața privitorului sunt pline de energie, sensibilitate, dublate de pasiune și dorință de cunoaștere.

Felicit organizatorii evenimentelor expoziționale care creează oportunități tineriilor artiști să participe, stimulându-i să lucreze și în același timp, promovând arta plastică ieșeană pe plan local și național.   

Felicitări, așadar, studenților care au răspuns pozitiv și s-au implicat în mod constant în realizarea acestui proiect expozițional, privindu-l, pe de o parte, în coordonatele procesului educațional artistic universitar, iar pe de altă parte, ca pe o platformă de lansare și intensificare a discursului vizual.

            Vă doresc, dragi studenți, toate cele bune și mult succes în tot ceea ce vă propuneți!

            Critic de artă/curator,

            Dr. Mirela Ștefănescu

Publicat în Arte vizualeRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *