InterCulturalia 2022 sau despre umanioare, studențește, azi

Articole scrise de Lăcrămioara Dominte (Juverdeanu), Sorina Ghiață, Ana-Maria Roșca și Laura-Victoria Stoica

Printre vârste, limbi, culturi

Simpozionul internațional și interdisciplinar pentru studenți și tineri cercetători InterCulturalia, organizat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție, cu tema „The Making of Humanities: From Print to Digital/ La fabrique des humanités : de l’imprimé au numérique/ Das Schaffen der Geisteswissenschaften: Vom Gedruckten zum Digitalen”. Desfășurat în format hibrid în zilele de 14 și 15 octombrie 2022, colocviul a reunit aproximativ 100 de vorbitori de limbă engleză, franceză sau germană, originari din 11 țări. Pentru prima dată, alături de prezentările studenților s-au regăsit, într-o sesiune aparte, comunicările unui grup de elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași. 

Conferințele plenare i-au avut drept protagoniști pe Vincent Henry (Directorul Institutului Francez din România la Iași), Jeremias Stein (Universitatea din Freiburg, Germania), Tatiani Rapatzikou (Universitatea „Aristotel” din Salonic, Grecia), Iulian Hrușcă (UAIC) și Haralambie Athes (UAIC). Atelierul tematic a fost animat de către Ana Cristina Chiusano (Universitatea din Montevideo, Uruguay).

A cincea ediție InterCulturalia a marcat, în opinia coordonatorului general al simpozionului, conf. univ. dr. Dana Bădulescu (Facultatea de Litere, UAIC), „o nouă etapă în parcursul acestui eveniment dinamic. Celor două limbi de lucru de până acum, engleza și franceza, li s-a adăugat germana. Deja putem vorbi despre o diversitate lingvistică și culturală. Natura interdisciplinară devine, de la an la an, din ce în ce mai complexă. Tema reinventării umanioarelor sub impactul digitalizării a fost adresată din multiple unghiuri. Formatul hibrid a creat un spațiu de comunicare fără limite. Așteptăm provocarea următoarei ediții!”.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă rotundă – „Dinamismul și varietatea interculturalității și plurilingvismului”, în prezența câtorva lectori străini de la Facultatea de Litere a UAIC: Julie Cordé (Franța), Esra Demircan (Austria), Petra Löffler-Enescu (DAAD), Christopher Shepler și Nathaniel Wallace (Fulbright). 

Inițiat în 2017, la Facultatea de Litere din cadrul UAIC, de Catedra de Limba și literatura engleză, căreia i s-au alăturat, de la cea de-a doua ediție, Catedra de Limba și literatura franceză și, de anul acesta, Catedra de Germanistică, simpozionul InterCulturalia este organizat împreună cu Facultatea de Geografie și Geologie, Centrul Linguaculture și Centrul de Reușită Universitară (CRU UAIC). Printre parteneri se numără Facultatea de Drept (UAIC), Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Stat din Moldova  (USM), British Council România, Institutul Francez din România la Iași, Centrul Cultural German Iași, Centrul de Studii Canadiene din Iași, Agenția Universitară a Francofoniei în Europa centrală și orientală (AUF în ECO), Asociația Română a Departamentelor Universitare Francofone (ARDUF), Asociația Studenților Francofoni din Iași (ASFI), Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ), Asociația Studenților la Drept (ASD UAIC), Asociația Studenților în Drept (ASD USM). 

Vedere din culise

Prilej pentru noi cugetări generate de un univers tematic de profundă actualitate, colocviul InterCulturalia a însemnat, din punct de vedere organizatoric, un efort concertat al unei echipe solide, preocupate de crearea unui context serios și atrăgător pentru tinerii cercetători.

Din postura sa de organizator, asist. univ. dr. Ștefana Iosif (Facultatea de Litere, UAIC) este convinsă că face parte dintr-o echipă deschisă și dedicată, alături de care simpozionul s-a transformat pe parcursul acestor ani, devenind un eveniment de anvergură, unde ea însăși recunoaște că a evoluat academic și nu numai. Implicarea în organizarea unei conferințe interdisciplinare, în format hibrid, a presupus o gestionare minuțioasă a celor o sută de participanți, după un program de acțiune extrem de riguros și o abordare cât mai atentă, pe mai multe planuri: „Jonglăm cu nenumărate elemente ca organizatori, fapt ce ne trimite adesea în afara posturii noastre de filologi; de la promovare, la aspecte de ordin tehnic, de la administrarea căilor multiple de comunicare, la verificarea calității conținuturilor”. La care se adaugă întotdeauna importanța susținerii instituționale, „un vot de încredere, dar și un ajutor necesar”. 

Nicoleta Feraru, studentă în anul al III-lea la Engleză – Literatură universală și comparată (Facultatea de Litere, UAIC), a participat ca voluntar. În cele două zile, ea a imortalizat fotografic diverse momente din cadrul simpozionului și s-a implicat activ în discuțiile ocazionate de prezentările la care a asistat. Pentru ea, „InterCulturalia nu este doar un eveniment dedicat cunoașterii, ci promovează diversitatea, creativitatea și curiozitatea. Prin astfel de inițiative căpătăm nu doar un prilej de a comunica, ci și sentimentul de apartenență. Noi, studenții, am avut ocazia de a ne exprima, de a cerceta și de a cunoaște ceva despre noi înșine atât la nivel colectiv, cât și individual”. Organizatorii și moderatorii secțiunilor francofone s-au bucurat de asistența promptă a altor două studente voluntare, Raluca Amarinei (Licență, anul I, Studii americane) și Alexandra Roman (Licență, anul al II-lea, Limbă și literatură Germană-Română), care, deși nu cunosc limba lui Molière, au fost sensibile la prezentările și dezbaterile pe teme literare legate de autori francezi sau canadieni.

Et in… InterCulturalia ego

Julia Machtenberg (Doctorat, Universitatea Ruhr, Bochum, Germania): „Interculturalia este o conferință interdisciplinară minunată care permite studenților și tinerilor cercetători, indiferent de nivelul lor de studii academice, să se cunoască și să învețe unii de la ceilalți. Atmosfera primitoare contribuie la îmbogățirea experienței de învățare și la consolidarea relațiilor de prietenie mai vechi sau mai noi”.

Nour Laroussi (Doctorat, Universitatea din Manouba, Tunisia): „Cu toate că am prezentat online, am putut avea acces la toate secțiunile simpozionului, în care s-au regăsit prezentări excelente și o largă gamă de teme abordate. Prin schimbul bogat de idei, această experiență a fost, pentru mine, una neprețuită. Mi-ar plăcea mult să particip din nou”.

Velimir Mladenović (Doctorat, Universitatea din Novi Sad, Serbia / Universitatea din Poitiers, Franța): „InterCulturalia le permite tinerilor cercetători și studenților să își prezinte ideile și să facă schimb de experiență. Am participat de două ori, în 2021 și în 2022, ocazii cu care am întâlnit numeroși studenți din România, dar și din întreaga lume. M-a surprins foarte plăcut inteligența tinerilor români. La prima mea participare la colocviu, am fost moderator la una dintre secțiunile de literatură franceză și am obținut, în contextul respectiv, premiul pentru cea mai bună comunicare”.

Cristian Vizir (Licență, Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău): „În calitate de studenți în anul întâi, InterCulturalia a servit drept o platformă inițiatoare în ceea ce privește activitățile extra-curriculare. Prin intermediul acesteia am descoperit noi abordări referitoare la drept, la literatură, la istorie, chiar și la muzică. Altfel spus, rămâne pentru noi o experiență cu impact”.

Răzvan Rusan (Licență, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca): „Mi-a făcut plăcere să particip la această conferință. Am avut parte de o primire călduroasă și am legat multe prietenii. Din punct de vedere academic, m-am bucurat de interesul celor cărora le-am ținut prezentarea și de feedbackul și întrebările pe care le-am primit din partea lor. Prezentările celorlalți și discursurile vorbitorilor principali m-au inspirat și ele. În concluzie, aș mai veni pe la Iași!”

Oana-Cristina Petrila (Licență, Facultatea de Litere, UAIC): „Experiența a fost una nouă, dar binevenită pentru mine. A fost plăcut să prezint o lucrare în limba germană, care reprezintă începutul cercetării mele în domeniul lingvistic și traductologic, pe tema limbajului folosit de tinerii din Germania și din România. Deși a fost un panel mixt, publicul a fost deschis și interactiv. Când a trebuit să fiu moderator, a fost mai greu, pentru că a trebuit să fiu spontană și să mă pliez pe tematica abordată în cadrul secțiunii de Germanistică”.

O altă junime

InterCulturalia reprezintă, într-un fel, o povestire cu final neașteptat: oamenii cu idei și cu personalități diferite, gata să asculte și să fie ascultați, sunt rareori previzibili. Participarea la o sesiune de comunicări este echivalentă cu sentimentul (re)descoperirii unor limbi, culturi și domenii grație conexiunilor propuse de către tinerii cercetători. Sesiunea „Comunicare transculturală, analiza discursului, lingvistică aplicată, traductologie” a arătat că legătura dintre Biblie și motoarele de traducere automată, meme-urile generației Z și arhitectura brutalistă, argoul tinerilor germani și protagonistul din Singur acasă este dată de curiozitatea participanților InterCulturalia față de lumea, deopotrivă veche și nouă, din jurul lor. În cadrul secțiunii intitulate, generic și abstract, „Studii de gen și reprezentări culturale ale genului”, tinere cercetătoare tunisiene, kurde și indiene au transformat „genul” în ceva cât se poate de viu și real: nu atât o pagină de teorie, cât un curs practic despre inventivitate și solidaritate, despre numeroasele modalități de a lupta împotriva opresiunii și intoleranței. Sesiunea despre film și alte arte vizuale a însemnat un mix de literatură, serial TV, vlog și benzi desenate, dând de înțeles că textele și imaginile pe care le consumăm ne consumă și ne recompun la rândul lor: suntem cu toții mici constelații de povești.

La capătul a cinci ani, InterCulturalia a devenit o comunitate de persoane și de idei, cu similitudini și diferențe care îi animă, în egală măsură, suflul și înaintarea. În și peste toate crește un spirit sau, la fel de bine, un text, deopotrivă abstract și concret, prin identitatea sa plurivocală, polifonică, armonizând teme, participanți, organizatori. Un spațiu al confluențelor, complementare și alternative, la căile clasice de studiu și de cercetare; un timp insolit, exuberant, al vorbelor împărtășite, al reflecției, al neîngrădirii, al tinereții. 

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Cultură
Tatiana Ernuțeanu

Poeme (Sentimental)

să nu-ți faci griji că ceva ar putea fi irepetabil din discontinuu se poate face lejer o structură nu te dedai la deliciile celuilalt decât

Cultură
Constantin-Daniil Iftimie

Bătălia pentru supraviețuire a luat sfârșit

În această extraordinară mamă zace singurul tratament pentru calmarea bolilor. Renunță la hrana ta în favoarea copiilor de eschimos. Ești leoarcă, ai 17 ani, cu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *