Jurnal despre un război putinist (XI)

Armata rusă se retrage din Herson,  armata ucraineană înaintează consistent.  Pierderi umane sunt de ambele părți. Nu cred că e o retragere pașnică a rușilor, ci  una ipocrită și perfidă, cu multe bombe  și capcane plantate de militarii ruși, în așa fel încât regăsirea Hersonului de către  ucraineni să fie cu morți și răniți. Putin  pregătește ceva pe celălalt mal al Niprului, altfel ar fi prea rușinos ca armata rusă să se retragă la 40 de zile după ce anexarea Hersonului a fost anunțată cu surle și trâmbițe. În orice caz, Rusia râvnește  să negocieze ceva, o mică pace, un armistițiu, dar nu direct cu Ucraina, ci mediat  de SUA sau Turcia sau de cine știe cine…  Alegerile din SUA, urmărite cu sufletul la gură, căci de bătălia dintre republicani și democrați depinde și menținerea  sau scăderea susținerii militare și umanitare a Ucrainei în războiul măcinător de  acum. Tabăra Trump este relativ perdantă, tabăra Biden e încă pe baricade. Totuși, Trump nu e încă istorie depășită. Hersonul a fost abandonat de ruși,  dar clădirile și canalele au fost minate.  E un oraș mort, deocamdată. Deminarea  orașului va fi foarte dificilă pentru ucraineni. Armata putinistă a fugit cu coada  între picioare, dar fuga se dorește a fi, în același timp, o armă letală. În același timp, sunt tot mai multe semnale că occidentalii s-au săturat de război și vor un soi de pace: președintele Zelenski a fost sfătuit să negocieze cu Moscova și să își  facă vizibilă intenția constructivă în tratative, chiar dacă Ucraina nu e dispusă  să cedeze nimic din punct de vedere teritorial. Cum ar fi să-i spunem vecinului  nostru de bloc să renunțe la una din odăile apartamentului său în favoarea unui  infractor, după ce casa i-a fost oricum  devalizată de hoți și după ce familia i-a  fost amenințată cu moartea?  

***  

Putin, lider al unei armate în retragere: umilit militar, furia sa poate determina decizii nucleare fatale. Nu este  paranoic, nici nebun, ci cinic. E foarte  calculat și fără scrupule. Dar Hersonul a  fost cucerit de ucraineni, iar rușii s-au retras doar parțial, lăsând capcane cu mine  în tot orașul.  Mă bucur pentru bucuria ucrainenilor care au reocupat orașul Herson.  A fost tranșantă afirmația unui locuitor care a declarat că locuitorii nu au curent,  nici apă, trăiesc cu lipsuri majore, dar că  nu mai contează nici cât negru sub unghie că nu mai au nimic, atâta vreme cât  armata rusă de ocupație s-a retras. Chipul omului radia de fericire (la propriu).  La fel de important precum ceea ce se  întâmplă în Ucraina sunt știrile legate de Republica Islamică Iran: o țară în  care vedem proteste fără precedent; regimul reprimă extrem de violent protestatarii și, cu toate acestea, tinerii mai ales sunt dispuși să moară: liceeni, studenți,  fete, băieți. Femeile au fost cele dintâi  care s-au radicalizat împotriva mulahilor, iar bătălia lor durează de mulți ani  deja. Acum este vorba despre o societate civilă impresionantă prin curajul ei  împotriva conducătorilor Iranului islamic fundamentalist. Moartea tinerei de  22 de ani, Mahsa Amini (supusă bătăii și  torturilor de poliția moralei, pentru că ar  fi purtat vălul incorect legat), a declanșat  maratonul de proteste actuale. Regimul  nu e dornic să cedeze însă, astfel încât, zilele trecute a avut loc prima condamnare la moarte a unui protestatar antiguvernamental, decisă de tribunalul din  Teheran. Ucraina și Iran sunt, în această perioadă, țări în care oamenii care înțeleg ce e libertatea și democrația sunt  dispuși să moară fără să regrete. E mare  lucru, nu știu ce altceva să spun, căci cuvintele sunt inexacte de fapt.  

***  

Discuțiile dintre Joe Biden și Xi Jinping au validat ideea că S.U.A. și China  sunt superputerile actuale, care domină  economia mondială (și nu numai). Cele  două au căzut la înțelegere în privința  Rusiei, în legătură cu opoziția lor față de  orice folosire a armelor nucleare. Taiwanul însă, a rămas măr al discordiei între  americani și chinezi. Între timp, Putin a  ordonat testarea unor rachete și torpile (șantajând din nou, psihologic, liderii occidentali și populațiile occidentale),  dar este vorba, probabil, tot de o retorică  a mușchilor pompați cu steroizi. 400 de  cadavre de militari și civili au fost găsite  în Hersonul eliberat de ucraineni, după  retragerea armatei ruse; cifra militarilor ruși pieriți în război se ridică, după ultimele estimări, la 80.000. Efectivele sunt  terifiante: nu vorbele, ci cifrele sunt cele realiste, de fapt, și oripilează.  Din păcate, nu cred că pacea e aproape. Războiul nu se va încheia datorită  războiului (sau prin război), ci doar dacă  Putin va fi răsturnat de la putere (într-un  fel sau altul). În același timp, nu cred că  Rusia va ceda teritoriile anexate și va negocia amiabil. Putin nu are niciun scrupul în a sacrifica zeci de mii de militari  ruși; liderul de la Kremlin intenționează să își mențină imaginea de dur. Am  mai spus-o (și scris-o aici), nu îl mai consider irațional și patologizat (așa cum îl  percepeam la începutul războiului din  Ucraina), ci sută la sută calculat și cinic;  și parcă imperturbabil măcar în aparență  (piară lumea, nu e nicio problemă, doar  Putin să rămână bossul!).  

***  

Explozii la Sankt Petersburg și la  Moscova, precum și la Novorosiisk –  bănuite că ar fi atacuri ale ucrainenilor (cu ajutorul dronelor), căci au fost  afectate conducte de gaz și elemente  de infrastructură, iar milioane de ruși au rămas în frig. Între timp, la Harkov sunt descoperite atrocități lăsate în  urmă de armata de ocupație rusă (dar lu mea e deja obișnuită cu astfel de masa cre, torturi etc.). Putin e tot mai decis  să baricadeze militar Crimeea, comasând  acolo zeci de mii de soldați: e limpede că,  pentru el, Crimeea este pământ rusesc de  necedat vreodată. Lucrurile se desfășoa ră cu o repeziciune nemaivăzută în toate  cele patru puncte cardinale. Între timp,  Elon Musk i-a redeschis contul de Twitter lui Donald Trump, în ciuda anchetei legată de atacul asupra Capitoliului din  ianuarie 2021…  Kievul a fost bombardat, zeci de rachete rusești au fost lansate spre capitala ucraineană. Putin terorizează Ucraina  prin două metode cunoscute și testate:  frig și beznă. Acestora li se adaugă ținta  favorită a liderului de la Kremlin – afectarea, rănirea, înspăimântarea civililor  ucraineni. Rusia a fost declarată la ONU  stat terorist. Analiștii ezită: unii consideră că războiul va fi de durată, alții, că  războiul se va sfârși curând, datorită dezertorilor din armata rusă. Cred că există  și o a treia variantă, ca Putin să fie eliminat (chiar dacă e enigmatic modul cum  s-ar putea petrece acest lucru).  

***  

New York Times estimează că armata ucraineană gestionează tragerea a 6000  de obuze pe zi, iar armata rusă, 40.000  de obuze. Cifrele sunt înspăimântătoare și sugerează pierderi umane și distrugeri  mult mai mari și mai multe decât cele  declarate. Kievul și întreaga Ucraină au parte doar patru ore pe zi de curent și căldură, condițiile de trai devin tot mai  dificile; unii analiști se tem să nu se ajungă la o foamete precum cea dintre anii  1932-1933, gestionată sadic de Stalin.  Românii au fost preveniți să aibă în  casă un bidon cu apă, lanterne și mâncare neperisabilă pentru trei zile, în caz că  hackerii vor încerca și vor reuși să paralizeze sistemul de electricitate din România. Sunt vremuri de război, clar, chiar  dacă la noi nu a ajuns încă decât pe calea undelor.  După cele mai recente estimări, 97%  din țintele rușilor au fost civile (în cele  nouă luni de război care au trecut) și  probabil vor rămâne civile și de acum  înainte. Putin a înțeles că a pierdut supremația militară, așa încât mizează la  propriu pe împuținarea (prin măcel) a  populației ucrainene. Cinismul lui este  ritualic, de fapt, se repetă ca un ceremonial de disc stricat, dar încă letal. Orașele ucrainene sunt aproape în beznă, oamenii trăiesc în mizerie, dar acceptă acest lucru împăcați, pentru că o fac pentru libertatea țării lor. Toți și-au asumat moartea, la o adică. Acesta e lucrul care mă  impresionează și mă determină să-i admir pe oamenii aceștia curajoși și obstinați.  Reuniunea NATO de la București nu a adus lucruri noi, ci doar întărirea ideii (concrete) de a salva lumea de acum  de Putin și putiniști. Va fi rolul României mai vizibil și mai stimat de aliații săi?  Suntem o țară la buza războiului, orice fel de ajutor adus Ucrainei va trebui să  fie mediat de România. NATO va sprijini Ucraina atât cât va fi nevoie, a declarat Jens Stoltenberg. Marea Neagră are o  importanță strategică crucială. Oficialitățile americane anunță că armata S.U.A. va antrena 2500 de militari ucraineni, pe  lună, într-o bază operativă din Germania.  

Între timp, aflăm despre averea uriașă a patriarhului rus Kiril (de circa două miliarde de dolari). Despre mesajul (cam  tardiv, al) papei Francisc, oripilat de masacrele comise de armata rusă în Ucraina.  Masacrele sunt puse în cârca mercenarilor ceceni și buriați, dar adevărul este că  fratricidul este comis mai ales de creștini  ortodocși. Imperialismul neostoit al lui  Putin pregătește un amplu bombardament aerian asupra Ucrainei, solicitând  și crearea unor instanțe federale în zonele anexate.  

Capitala Ucrainei se pregătește pentru zile de mizerie, având în spinare și  fatalitatea iernii. Iar războiul psihologic  și mediatic continuă să funcționeze la  maximum. Dmitri Rogozin, propagandist putinist, se crede în al doilea război  mondial, afirmând în mod ridicol (sau  cinic!) că Moscova va cuceri Kievul așa  cum a cucerit Viena, Berlinul, Budapesta …  Emmanuel Macron gafează recidivist,  revenind cu ideea că Rusiei trebuie să i se dea garanții ca să pună punct războiului.  E absurd. Garanții ar trebui să îi fie date  Ucrainei, nu Rusiei. Dar, cine știe, poate președintele francez e marcat de o dublă gândire. Nu există altă soluție, logic  și rezonabil vorbind, decât ca Rusia să își  retragă trupele din Ucraina. Macron ar  trebui să se gândească, mai degrabă, la  cum ar putea fi reconstruită Ucraina, nu la cum să fie protejat (politic și psihologic) Putin. Poate Macron ar înțelege mai  tranșant lucrurile, dacă Putin ar ataca sudul Franței, să zicem…  

Am spus și scris adesea (ca mulți alți  analiști), că România nu e o țară perfectă, ci are multe cusururi care o slăbănogesc ca imagine de țară (în afară  și înăuntru). Dar ceea ce s-a întâmplat acum, prin opoziția Austriei la intrarea  în Schengen a României, nu mai ține de  defectele noastre (reale) de țară, ci de culisele pro-putiniste ale opțiunilor cancelarului Karl Nehammer. E jalnic. Și ce e  cel mai jalnic e felul în care opoziția cancelarului austriac se bazează pe o minciună (România proiectată și acuzată că ar fi o platformă de invadare a migranților în spațiul Schengen). Nu e doar ipocrizie și manipulare prin minciună, e vorba chiar de nemernicie politică. Opoziția  cancelarului Nehammer față de România e un cadou făcut lui Putin (și altor  simpatizanți ai acestuia, Viktor Orban,  de pildă). Și o subminare a Uniunii Europene, de fapt. Documentare recente  indică Viena drept un cuib de viespi și spioni, manageriat din umbră de oligarhi ruși apropiați lui Putin. E atât de jenantă această poziție de slugărnicie a autorităților austriece față de liderul de la  Kremlin, încât chiar Uniunea Europeană poate fi pusă, fie și numai parțial, sub semnul întrebării.  

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Arte plastice
Ioana Drăgulin

În dialog cu artista Maria Bordeanu

Arta contemporană servește drept oglindă care reflectă o varietate de expresii. Provoacă privitorul și se dezvoltă în moduri surprinzătoare, legând experiențele umane printr-o înțelegere vizuală

Cultură
Tatiana Ernuțeanu

Poeme (Sentimental)

să nu-ți faci griji că ceva ar putea fi irepetabil din discontinuu se poate face lejer o structură nu te dedai la deliciile celuilalt decât

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *