Patriarhul Kiril delirând despre „nebunii” (occidentali) care amenință marele stat rus; rugăciunea lui aberantă ca „demenții” din Occident să primescă iluminarea și să recunoască… perfecțiunea Rusiei. Ce ar mai fi de comentat?! Temerea lui Zelenski că Putin nu mai e Putin, ci o sosie teleghidată, iar rușii ar trebui să fie conștienți de acest lucru. Moscoviții care depun flori la statuia unei bolșevice ucrainene, un pretext pentru a comemora victimele blocului bombardat de la Dniepro (soldat cu 50 de morți și alte zeci de răniți) – o crimă de război, comisă fără nicio ezitare. Dmitri Medvedev care amenință din nou cu „Apocalipsa” forței nucleare. Ucraina primește tancuri și alte blindate performante de la SUA și Marea Britanie, în vreme ce Germania ezită.
Armata rusă, estimează occidentalii, ar fi pierdut până acum 100.000 de oameni, plus aceeași cifră de răniți. Armata privată Wagner s-a dovedit că-și primește armele de la Coreea de Nord; este o gloată de mercenari, organizată criminal. SUA estimează că războiul din Ucraina va dura până în 2024…
Ministrul ucrainean de interne, mort într-un accident de elicopter, fără să fie limpede care a fost cauza prăbușirii vehiculului (motivele ar putea fi tehnice sau un atentat). Corupție în câteva ministere ucrainene, ay, nu sună bine defel așa ceva. Armata rusă nu hibernează, am mai spus-o, ci se pregătește să atace Ucraina de pe trei fronturi. Belarus masează trupe rusești la granița cu Ucraina, semn că și pe aici va avea loc invazia. Ucraina trage cu ochiul la Crimeea și pregătește ceva. O jurnalistă rusă trimisă să realizeze un film propagandistic despre trupele lui Kadârov a fost violată de aceștia; soldații ucraineni au găsit-o aproape moartă. Știrile se succed cu o repeziciune șocantă, de la oră la oră.
Scandalurile de corupție din Ucraina, izbucnite în ianuarie 2023, la nivelul capilor armatei care au vândut produse alimentare de trei ori mai scumpe – ce jenant și totodată, ce cumplit! Când îi văd murind pe atâția ucraineni (civili și militari) în acest război brutal și aflu despre șefi corupți chiar și aici, în armată, care ar fi trebuit să fie trup și suflet pentru poporul lor – mă lovește dezgustul. Acesta este unul dintre semnele prin care se vede că Ucraina a făcut parte din URSS, cu tot ce înseamnă asta, și că drumul ei până la Uniunea Europeană e lung și anevoios. E revoltător faptul că astfel de oameni au ajuns în conducerea armatei, iar scopul lor este acela de a profita financiar, indiferent de cei care pier, sunt răniți, nu mai au case etc.
Războiul devine tot mai mult unul de măcinare: măcinare de carne (omenească) și de psihic; totul depinde de cine va pierde mai multă carne umană și de cine va ceda psihic. Putin și acoliții săi se pregătesc de o ofensivă amplă și dură în Ucraina (presupusa hibernare a fost doar o știre falsă), întrucât a trecut un an de când a început războiul (24 februarie 2022), iar Putin pregătește o nouă invazie, pentru a avea un bilanț și o râvnită sărbătoare prin care să se impună în fața poporului rus (o imagine publică amplă, de lider, politician etc.). Ucraina va primi tancuri performante, rachete și drone, dar invazia pregătită de armata rusă ar putea avea loc înainte de primirea armamentului performant, astfel încât Ucraina să fie descoperită, vulnerabilă și rănită. Ambele armate mizează și pe sisteme de inteligențe artificiale, ceea ce face din acest război ceva inedit, tehnologic vorbind.
Deocamdată, rușii își dezvoltă ofensiva (a căzut orașul Bahmut, iar orașul Soledar e pe cale să fie pierdut și el de ucraineni), sunt energici, în vreme ce armata ucraineană pare că a pierdut inițiativa. Războiul devine unul de uzură, iar Putin își activează constant baubaul nuclear în discursul către Occident. O statuie a lui Stalin a fost dezvelită la final de ianuarie 2023, în orașul Volgograd (fost Stalingrad). Cum Putin e admiratorul necondiționat al lui Stalin, astfel de gesturi publice sunt dorite să stimuleze patriotismul rusesc prin apelul la memoria legată de cel De-al Doilea Război Mondial, când URSS lupta împotriva Germaniei naziste. Bătălia de la Stalingrad a avut loc acum 80 de ani, iar bustul lui Stalin își are miza sa strategică (chiar dacă absurdă): le reamintește constant rușilor că se luptă din nou cu nazismul, într-o formă nouă, indicând ori sugerând așa-zisul nazism ucrainean.
Ce vremuri jalnice și penibile pentru ruși! Estimp, Austria și Ungaria (cu tendințe fățișe pro-putiniste, de la începutul războiului din Ucraina) au semnat un acord prin care e stipulat că cele două țări nu vor sprijini militar Ucraina în niciun fel, deși aceasta poartă un război strict defensiv. Jalnici sunt și liderii politici de la Viena și Budapesta, care au hotărât un asemenea lucru: jalnici, amorali.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, este un ghimpe pentru liderii Federației Ruse. Serghei Lavrov, ministrul putinist de externe, o consideră inamică a Rusiei și o incriminează pentru că are cetățenie română. Lavrov amenință Moldova, spunând că va fi următoarea Ucraină, și zornăie avertismente nucleare. Maia Sandu nu e doar un om politic admirat în România și admirabil pentru Moldova. Întrucât putiniștii o consideră un inamic redutabil, aceștia recunosc, de fapt, fără să vrea, atitudinea rectă și impetuoasă a președintei moldovence.
Summit UE în Ucraina, la Kiev, un gest menit să sfideze Rusia putinistă și să marcheze, inclusiv prin teritoriul ucrainean, o zonă europeană asumată și acoperită. Sper să fie așa. Liderii UE au fost vocali și clari în această privință. SUA se pregătește să livreze, în primăvară, un nou tip de rachetă performantă, care ar ajuta armata ucraineană să țintească de la distanță obiective militare rusești. La același Summit UE, Volodimir Zelenski a vorbit despre fenomenul luării de copii ostatici (ai unor directori de centrale atomice ori ale altor obiective strategice ucrainene) de către armata rusă; copiii sunt deportați, de fapt, pentru a le fi șantajați părinții și ținuți în șah în favoarea invadatorilor ruși. Zelenski în turneu la Londra, Paris și Bruxelles, primit triumfal, îmbrăcat constant ca un războinic defensiv și totodată ofensiv, căci e fixat pe ajutorul militar (de data asta e vorba despre avioane de luptă) pe care trebuie să îl obțină de la occidentali, pentru ca Ucraina să supraviețuiască necucerită. Nu îl mai interesează protocoalele, fracurile, cravatele – pe bună dreptate, e prea multă moarte în țara sa. Putin convoacă la miezul nopții capii armatei, dorind să contracareze imaginea faimoasă deja, de luptător, a lui Zelenski.
Războiul e pe cale să se întețească, nu să se stingă. Și vestea bombă, furnizată de serviciile secrete ucrainene (care au interceptat un plan al putiniștilor), despre un plan de invadare a Republicii Moldova (serviciile secrete moldovene au confirmat, la rândul lor, această chestiune). Cu atât mai mult Europa trebuie să devină o casă protectoare și tămăduitoare pentru Ucraina și Republica Moldova. La Capu Midia, se fac exerciții intense cu lansatoare Himars și MLRS, la care participă militari români și francezi; se antrenează împreună ca să deprindă coordonat procedurile. Ne pregătim pentru orice eventualitate?!
O lovitură de stat a fost (deocamdată) dejucată în Republica Moldova. Maia Sandu a declarat că, în perioada următoare, varii diversioniști cu pregătire militară vor fi activați de oficialitățile ruse pentru a provoca proteste stradale majore, ce ar urma să forțeze schimbarea puterii politice de la Chișinău. Noul prim-ministru (Dorin Recean) împreună cu Maia Sandu vor avea un rol foarte dificil: acela de a stopa orice demers prin care Moldova să-i fie aservită Rusiei putiniste. Regimul de la Chișinău are nevoie de ajutor politic și de susținere completă din partea României. Nu doar diversioniști ruși sunt infiltrați în Moldova, ci și ceceni, precum și persoane cu cetățenie din Serbia. Deocamdată nu există reacții românești la nivel înalt în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova: situația este critică în țara vecină și totuși, președintele României pare să fie mut. Fostul ministru al Apărării, în schimb, Vasile Dâncu, consideră că declarațiile Maiei Sandu nu au alt rost decât să atragă atenția asupra sa…
Baloane bizare survolează cerul câtorva țări NATO, inclusiv al României. Jucării chinezești ori rusești, nu e prea limpede, dar e o provocare instrumentată. Baloane-spion, obiecte misterioase care nu sunt OZN-uri, presiuni aeriene scoase dintr-un scenariu de escaladare a unei atmosfere, mizându-se pe o dimensiune apocaliptică. Baloanele bizare au scopul să panicheze populațiile, să manipuleze psihologic, ele fac parte dintr-o operațiune care sugerează o eventuală catastrofă. E un război psihologic care mizează pe enigmatic, pe o agendă de confuzie și haos.
Toate acestea se întâmplă pe fondul tragediei din Turcia și Siria, unde au pierit, din cauza cutremurelor, zeci de mii de oameni, iar milioane au rămas fără locuințe. Livrările de arme din Occident continuă în Ucraina, într-un ritm nu neapărat accelerat. Luptele sunt crâncene, mor pe capete oameni de ambele părți. Putin e decis să își aniverseze triumfal anul de război invadator în Ucraina, de aceea își asmute soldații, prin varii discursuri și porunci. Bombardate sunt, cu precădere, țintele civile. Totul se desfășoară cu o asemenea repeziciune, informațiile sunt atât de multe și minuțioase, încât aș avea nevoie de o secretară care să le sorteze, pentru ca eu să le pot sintetiza așa cum se cuvine.
Putin este tot mai activ propagandistic și în comenzi militare, la mai bine de un an de la începerea războiului, așa încât pregătește un desant aerian asupra Ucrainei, scopul său fiind bombardarea Kievului. Cozile de topor ale propagandei ruse acuză constant NATO că provoacă Moscova și catalizează un război hibrid ca să distrugă Rusia. Ambiția lui Putin este să distrugă complet Ucraina, la nivel de infrastructură, în așa fel încât Kievul să piară de la sine. Republica Moldova este și ea, statornic, sub lupa Moscovei, Serghei Lavrov fiind iritat că noul guvern moldovean e alcătuit din miniștri care au și cetățenie română. Rusia sau China (sau cine știe cine) a trimis baloane de observare deasupra Statelor Unite ale Americii, ca să testeze nivelul de apărare al SUA împotriva unor posibile rachete. Totul sună SF! Până la urmă, s-a dovedit că baloanele nu erau spioni…
Conferința de la München, plină de idei, afirmații, planuri. Jens Stoltenberg acuză Kremlinul de război murdar și afirmă că Ucraina trebuie să câștige neapărat războiul. Maia Sandu consideră că Republica Moldova trebuie să renunțe la neutralitate, căci presiunile putiniste și urzelile sunt ample și ritualice. Ursula von der Leyen gândește un plan comun al țărilor din CE, de producere de armament în regim alert. În timpul acesta, Putin (cu o mișcare dansantă de picioare) și Lukașenko discută ca niște caraghioși, Lukașenko invitându-l pe președintele Biden la Minsk, la o eventuală întâlnire în trei (fără Ucraina însă, după cum reiese, ceea ce anulează din start o asemenea întâlnire).
Zelenski l-a invitat și el, de curând, pe Biden la Kiev, dat fiind că președintele american tot vine în Europa, la Varșovia. Autoritățile române ar râvni și ele o vizită a lui Biden la București, dar nu au energia și logistica necesară ca să asigure așa ceva.
Specialiștii în drepturile omului din SUA au documentat peste 35.000 de cazuri de crime de război, comise de solda ții ruși în Ucraina. – Revolte anti-sistem la Chișinău, în vreme ce Zelenski previne iar și iar că Rusia pregătește un scenariu de spionaj și infiltrare în Republica Moldova, prin manipularea populației și sprijinirea unor militari ruși, sârbi și muntenegreni (camuflați în civili), care ar avea ca scop să ia ostatici politicieni moldoveni și lideri ai instituțiilor de stat. Poate că Moldova va fi forțată astfel să renunțe la neutralitate.
Bătălia e încinsă în Ucraina, iar liderii politici ucraineni precizează, fără niciun dubiu, că nu sunt dispuși să cedeze niciun teritoriu. Putin nu renunță la orchestrarea unei posibile glorii, ceea ce anunță în continuare carnagii pe teritoriul ucrainean. Președintele francez Macron livrează din nou un mesaj ambiguu: Ucraina să învingă, dar Rusia să nu fie înfrântă definitiv și umilită. Ce-ar fi ca Franța să nu mai fie cu luntrea în doi curi – golănește spus, fie-mi îngăduit?! Anthony Blinken a asigurat-o pe Maia Sandu că SUA susține și încurajează apropierea de Occident a Republicii Moldova. Ucraina solicită arme de tot felul, deocamdată primește doar făgăduieli care sunt onorate moderat, în orice caz, nu maximal.
Imagine: The Wall Street Journal