Lansare de carte – Tratatul de la Trianon

Cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la înființarea Universității „Petre Andrei” din Iași, în perioada 25-26 iunie se vor desfășura activități și evenimente culturale, printre care și o serie de comunicări științifice prezentate în cadrul sesiunii naționale intitulate „Dimensiuni contemporane ale dezvoltării. Fundalul românesc al sincronizării europene”, unde în deschidere, va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa domnului Conf. univ. Dr. Angelo Chielli. Laudatio va fi citit de Prof. univ. Dr. Sabin Drăgulin.

Ca un intermezzo, printre conferințe va avea loc și lansarea cărții „Tratatul de la Trianon și destinul României Mari”, volum coordonat de Prof. univ. Dr. Sabin Drăgulin și realizat în colaborare cu Doru Tompea, Dumitru Preda, Alexandru Oșca, Ștefania Dinu, Mihai Milca, Florian Bichir, Attila Varga, Ion Calafeteanu, Gabriel Dolinschi, Gheorghe Sbârnă, Alexandru Ghișa, Nicolae Păun, Victor Rizescu, Constantin Hlihor, Ioan Lăcătușu și Vasile Stancu.

Marea Unire, Marea Unire de la 1918, Unirea cea Mare de la 1918, Actul de la 1 decembrie 1918, Unirea Transilvaniei cu România etc., sunt expresii care au fost folosite în ultimii o sută de ani pentru a exprima în mod simbolic un moment fundamental în realizarea statului român modern; desăvârșirea unității statale la încheierea Marelui Război.

Tema a fost abordată pe parcursul acestor ani, în funcție de modul în care și-au pus amprenta regimurile politice experimentate de România. Indiferent de cheile de interpretare folosite sau demersurile ideologice pe care trebuiau să le susțină, există o realitate istorică de necontestat: la încheierea Marelui Război sau a Primului Război Mondial, atât poporul – reprezentat de armata de țărani care a participat în război -, cât și elitele politice de dincoace și de dincolo de Carpați și de Prut au reușit să unifice în cadrul unui stat aproape toate teritoriile locuite de români, la acel moment istoric.”

Publicat în EvenimenteRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *