Maeștrii Edo ai Japoniei, la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov, instituţie de cultură de interes judeţean, prezintă în perioada 16 iulie – 17 octombrie 2021 expoziția „Celebrities of the Floating World from George Șerban Ukiyo-e Collection”, curatoriată de Alexandra Ardelean și Dr. Alexandru Constantin Chituță, care vorbește publicului despre iscusința și meticulozitatea stampei japoneze. Partenerii MAB în cadrul acestui proiect expozițional au fost Asociația Muzeul Jucăriilor, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul de Etnografie Brașov, cu sprijinul sponsorilor Șerban & Asociații, Temad România și Cărturești.

Măiestria stampei japoneze este demonstrată de lucrările unor maeștri renumiți: Hokusai, Hiroshige, Kunisada și Kuniyoshi. Lucrările din colecția George Șerban ilustrează temele definitorii ale „lumii trecătoare” specifice stampelor japoneze din perioada Edo (1603 – 1868): teatrul Kabuki, bijin-Ga (frumusețea feminină), shunga (plăcerea senzuală), istoria, literatura și peisajul. Intervalul istoric ilustrat de stampele incluse în expoziție a fost marcat de stabilitate, dezvoltare și izolare, factori definitorii în cristalizarea trăsăturilor caracteristice civilizației nipone. Astfel, înflorirea artei este demonstrată de interesul publicului de la acea perioadă față de imaginile accesibile care descriu plăcerile trecătoare ale vieții – ukiyo-e. Odată cu deschiderea Japoniei către lumea exterioară, stampa japoneză a influențat decisiv arta modernă occidentală, aflăm de la curatori.

În cadrul evenimentului de deschidere a expoziției, publicul vizitator a avut ocazia să asiste la o demonstrație gastronomică din bucătăria japoneză. Reprezentanții restaurantului SushiVO Brașov au prezentat metoda de asamblare a preparatelor sushi, oferite apoi participanților pentru degustare. Librăria Cărturești, partener și sponsor al evenimentului, a fost de asemenea prezentă cu o selecție de cărți și produse nipone menite să îmbogățească experiența vizitatorilor.

Pe parcursul expoziției s-au desfășurat ateliere pentru copii și adulți, menite să apropie vizitatorii de gândirea și cultura japoneză. Prin ateliere de poezie haiku, pictură pe mătase naturală pentru crearea propriilor eșarfe și mandale de inspirație niponă, participanții au descoperit modalități practice de apropiere față de Japonia, dar și de a fi mai prezenți în momentele pe care le trăiesc. Este, până la urmă, cel mai important mesaj al lucrărilor ukiyo-e, traduse întocmai ca „imagini ale lumii trecătoare”. În lumea rapidă și schimbătoare în care trăim ne prinde bine să ne oprim pentru aprecierea prezentului și să ne amintim ce este esențial. Aceste ateliere își continuă desfășurarea până la finalul expoziției în 17 octombrie, iar informațiile vor fi actualizate în continuare pe platforma Facebook a muzeului, ne informează Alexandra Ardelean.

Expoziția a avut un mare succes în rândul publicului, tradiția aprecierii fiind continuată încă de la finalul epocii Edo, când Japonia și-a deschis granițele. Stampele japoneze au pătruns imediat pe piețele externe și au fascinat întreaga lume occidentală. Publicul brașovean continuă să fie și el la fel de interesat în prezent de imaginile, subiectele și stilul de viață specific. Pentru vizitatori a fost și un prilej excelent să observe sursa de inspirație a unor artiști celebri (Claude Monet, Vincent van Gogh), care au colecționat astfel de lucrări. Arta japoneză a influențat enorm arta europeană, iar acest lucru merită luat în seamă. Cu toate că astfel de expoziții nu sunt o tradiție în România, succesul stampelor japoneze este de necontestat, a mai adăugat curatoarea.

Cosmina Marcela OLTEAN

Foto – Muzeul de Artă Brașov

Publicat în Actualitate, Arte vizualeRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *