Marin Preda- 41 de ani de la dispariție

Timpul nu a mai avut răbdare și a decis în voracitatea-i caracteristică să îl răpească umanității pe Marin Preda, în ultima lună de primăvară a anului 1980, în a 16-a zi. Nu știu dacă a fost o zi cu soare, cu ploaie sau doar cu nori care sufocau soarele, dar indubitabil pentru români, pentru cultura românească și nu doar, a fost o zi de doliu. Dacă timpul ar mai fi răbdat în fața sa, anul următor, 2022, ar fi aniversat 100 de ani de la naștere. Marin Preda a plecat lăsând lumii bogății culturale, e păstrat viu azi poate prin cel mai cunoscut roman al său, „Moromeții”, roman al cărui detalii urmăresc cititorii de-a lungul experiențelor de manieră literară.

Marin Preda a lăsat iubitorilor de lectură povești scrise cu litere de grai, zămisliri inspiraționale și lecții cu har. Viața sa n-a fost lipsită de avânt și vervă, povestea de dragoste cu Aurora Cornu, prima soție, naște încă emoție, poate pe lângă pasiunea care plutește când sunt reamintite amănuntele relației, și datorită faptului că Aurora Cornu a descoperit manuscrisul romanului „Moromeții” și l-a încurajat pe scriitor să îl publice.

Marin Preda este numele care aduce evocări de trecut amestecate cu experiențe contrastante, numele care rupe banalul și aduce la suprafață arta prin cuvinte, prin simplitate și totuși complexitate.

Publicat în LiteraturăRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *