Mihai Șora: influencerul de care avem nevoie!

Când spui Mihai Șora, te gândești la lupta sa pentru cultură și la tenacitatea sa în fața unui regim care îngrădește drepturile fundamentale ale omului. Cred că și acum îmi vin în minte imaginile cu protestele din Piața Victoriei, pline de oameni indignați de tot ceea ce se întâmpla atunci în țară și cum, printre ei, se afla și filosoful român. Vârsta nu constituia un impediment pentru a apăra unul dintre crezurile sale: libertatea gândirii și a exprimării; libertatea de a condamna un regim, fie el chiar și unul democratic, care nu respectă nicio regulă de bun-simț.

De altfel, Mihai Șora a fost mereu un om care a încercat, pe cât posibil, să lupte împotriva sistemului – prin cultură, cu precădere – și pentru care nu putem decât să îi fim recunoscători. Fără el, anticariatele ori bibliotecile noastre ar fi fost mai sărace, căci seria Biblioteca Pentru Toți, cea pe care o au și acum bunicii noștri în casele lor, nu ar fi existat. Mihai Șora a fost fondatorul noii ediții, în perioada 1954-1969, când a ocupat poziția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă. Din păcate, odată cu publicarea antologiei de poezie interbelică – unde i-a introdus în filele cărților pe Nichifor Crainic și Radu Gyr, foști deținuți politici, dar și pe Aron Cotruș, Ștefan Baciu și Horia Stamatu, care își permiseseră să părăsească țara – misiunea lui se va încheia. Conducerea îl va înlătura din postul său atât de „amenințător” și îl va redistribui la Editura Enciclopedică, de data aceasta, în calitate de simplu redactor. 

Chiar și pe vremea când a locuit la Paris împreună cu soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a încercat pe cât posibil să fie împotriva fascismului, regim care părea că vrea neapărat să se instaleze în Franța. Fiind ispitit de programul democratic al comuniștilor francezi, se înscrie în Rezistență, crezând cu ardoare în valorile propuse de aceasta. Mai târziu, cu prilejul reîntoarcerii în țară pentru a-și vedea părinții, va reuși să observe că toate nu fuseseră decât promisiuni deșarte, având drept unic scop manipularea maselor de oameni.

Obligat de Statul Român Comunist să rămână în țară, ca semn de protest împotriva îngrădirii libertății sale și a noii ideologii instaurate, a refuzat să mai publice timp de 20 de ani. Deși familia l-a urmat, de-a lungul timpului, soția și copiii l-au părăsit, ei preferând să emigreze în Occident. Dintre toți, Tom Șora a luat calea artelor, cea a muzicii de data aceasta, devenind un cunoscut muzicolog și compozitor la München.

În prezent, Mihai Șora oferă interviuri despre viitorul României, scrie frecvent pe pagina sa de Facebook mici bucăți de înțelepciune ori sfaturi despre cum ar trebui să fie o lume mai bună, oferă sugestii de cărți ori de câte ori are ocazia și ne asigură că totul va fi bine, chiar dacă drumul pe care a luat-o umanitatea pare-a fi unul destul de întunecat. În anul 2019, a fost inclus în sondajele Politico, aflându-se în topul celor mai influente persoane ale anului și credem că merită pe deplin acest titlu.

Astăzi, la împlinirea vârstei de 104 ani, ne bucură cu un mesaj absolut înduioșător pe pagina sa de Facebook, arătând că încă de când s-a născut a fost un luptător: „Am trecut și eu prin ritualul celei dintâi fotografii, la patru-cinci luni, stând pe burtă și absorbind dintr-o privire lumea din jur. La începutul secolului XX era însă, un eveniment în sine, nu un obicei comun: părinții își duceau copilul la fotograf ca pe un bibelou, mai curând decât ca pe o ființă vie, mișcătoare din mâini și din picioare. Pentru mulți dintre părinții generației mele, fotografia aceasta inaugurală a fost singurul lucru care le-a rămas de pe urma copilului: mortalitatea infantilă se adăuga celorlalte încercări prin care treceau ei: război, sărăcie, boli fără leac, opresiuni, prigoane. Au fost generații întregi pentru care faptul însuși de a supraviețui era o victorie, un dar dumnezeiesc.”

Astfel, nu putem decât să ne bucurăm că soarta le-a oferit posibilitatea atâtor generații să fie martore la înțelepciunea și la puterea de rezistență a filosofului și a eseistului Mihai Șora!

Publicat în Actualitate, Cultură, EvenimenteRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *