„Nu contează ce faci, contează cu cine ești”

(un interviu cu scriitorul și editorul Cristian COSMA)

Dumitru CRUDU: Care sunt lucrurile frumoase și urâte din literatura română contemporană?

Cristian Cosma: Ca în orice domeniu, sunt multe plusuri și minusuri. Frumos e entuziasmul, urâte sunt caracterele. În literatură, s-ar putea să greșesc, par să se fi refugiat mulți găinari (nu mă feresc de termeni). Frumos e că încă avem reviste literare pe hârtie, că apar cărți, că se fac evenimente cum nu se făceau acum 20 de ani. Urât e că există centre de influență și că avem și aici canaliile la butoane și canelele colectoare specific naționale prea vizibile.

D.C.: Oare viața literară, cu toate găștile ei, are o influență asupra literaturii contemporane?

Cristian COSMA: Găștile se comportă precum taberele de preadolescenți de-acum 30 de ani, care se războiau în fața blocului. Așa se fac jocurile. Nu e o noutate. Aranjamente au fost mereu pe terenul literar. Acum se vede mult la lejer. Există un habarnism agresiv (lucrezi la o revistă, ești musai slugă; lucrezi într-o instituție, ești neapărat în echipa „dușmanilor“). Nu contează ce faci, contează cu cine ești în colectivul redacțional sau alte prostii de-astea. Găștile influențează tot: de la traduceri (e ditamai purcoiul elitist acolo) până la afacerile cu cărți din școli, de la premii până la bursele universitare și afacerile postdoc, de la reprezentare națională pe la standuri până la invitații locale.

D.C.: Premiile literare sunt aranjate?

Cristian COSMA: Aproape toate. Nu există regulamente, nu sunt respectate (când sunt nerespectate te trezești cu acuze de tipul: cine ești tu, să ne dai lecții?, de parcă despre a da lecții ar fi vorba). Apoi vedem ce se-ntâmplă din toate taberele asumate (mai nou trebuie să fii băgat musai într-o galerie, lumea literară nu poate înțelege că sunt oameni care nu au nevoie de galerii). Blaturi au fost din aproape toate direcțiile, să nu omitem asta. Sigur, unele blaturi au fost mai mici, dar asta nu înseamnă că n-au fost blaturi. De-asta e rizibil să citim reacțiile unora care au participat la destule blaturi cum atacă aranjamentele foarte vizibile. 

D.C.: Există o singură literatură română, în cele două țări românești, dar sunt și multe lucruri care nu merg. Care sunt astea? 

Cristian COSMA: Avem manuale diferite, cu autori diferiți. O aberație. Apoi, avem această anomalie: scriitorul reprezintă ba România, ba Republica Moldova. Când e rost de o diurnă, lucrurile astea se succed/suprapun incredibil.

D.C.: Tu publici și mulți scriitori basarabeni la Editura Casa de Pariuri Literare. De ce?

Cristian COSMA: Public insuficient scriitori din Republica Moldova, aș vrea să fie mai mulți. Ar fi fost și mai mulți, dacă nu eram prea ocupat în ultimii ani. Pentru că sunt buni, foarte buni.

D.C.: Când apari cu un nou roman?

Cristian COSMA: Nu mă grăbesc. 

Publicat în Print MDRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *