O generație de designeri

Unul dintre evenimentele aniversare importante ale Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași este legat de specializarea Design din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design. Aceasta a răspuns și răspunde unei societăți în perpetuă transformare, unei nevoi, de multe ori insesizabilă sau conștientă, de echilibru vizual și funcțional, de educație a simțurilor supuse unor multiple interpelări materiale, utilitare. Deja au trecut 30 de ani de când profesia de designer face parte din rezultatele frumoase ale Facultății. Anul 1990 deschidea, cu toate temerile și neajunsurile lui, o cale curajoasă într-un proces educațional care, la acea vreme, avea câteva ramuri de acțiuni practice și teoretice venite din partea unor practicanți ai acestei profesii – Magda Sficlea și Dan Micu. Încă din anul 1983, Magda Sficlea participase la sesunilie de comunicări științifice organizate în cadrul Conservatorului de Artă de la Iași cu prezentări despre designul contemporan și relația acestuia cu partea de producție. Rectorii din perioada 1983-1990, Mihai Cozmei și Dan Hatmanu, alături de esteticianul Radu Negru, au organizat aceste manifestări și au susținut public rolul designului în societate, alături de cel al artelor vizuale. Atât Magda Sficlea, cât și Dan Micu au fost prezenți în acești ani dinaintea Revoluției, pe scena artistică ieșeană cu expoziții de design de produs și, respectiv, design grafic. Relațiile dintre întreprinderile de producție (Tehnoton, de exemplu) și instituțiile de învățământ superior, cea de la Iași sau cea de la Cluj, au confirmat, o dată în plus, necesitatea afirmării unui program educațional coerent în acest sens, care s-a materializat în toamna anului 1990, cu sprijinul și aportul a doi profesori pictori – Adrian Podoleanul și Liviu Suhar. S-au alăturat cu entuziasm primului corp profesoral format din Magda Sficlea și Dan Micu, în anii următori, Jeni Pralea, Mihai Albu, Marius Sebastian, Monica Pop, Ilie Krasovschi și Tiberiu Pop, dar și absolvenți ai secției care au devenit, cu pasiune didactică, profesori – Silviu Buraga, Loredana Gașpar, Elena Șoltuz, Valentin Bădărău, Alexandra Ghioc și Silviu Teodor-Stanciu. A fost realizat astfel un ciclu complet, de la susținători, fondatori până la cei mai tineri, dar nu final, ci în perpetuă mobilitate și adaptabilitate la cerințele educaționale.

Dinamica pieței a marcat apariția secvențială a direcțiilor de studii: design de produs, design grafic și design ambiental, iar cursurile au evoluat, au crescut și s-au racordat la curricula europeană an de an. Nu s-a dorit niciodată crearea unui profil standard de designer, ci profesorii au căutat să valorifice ceea ce studenții erau pasionați să caute sau să lucreze, să modeleze profiluri de artiști-designeri care să răspundă în permanență cu energie și creativitate provocărilor lumii noastre post-moderne. Oferta educațională a evoluat și ea în timp, trecând prin mai multe etape de dezvoltare, acum definindu-se prin studii de licență, masterat și chiar doctorat.

Aniversarea celor 30 de ani de activitate a specializării Design a fost marcată de o expoziție consistentă, care a avut loc în două galerii din centrul orașului – Galeria Nicolae Tonitza și Galeria Theodor Pallady, dar și în spațiile specializării din Casa Balș, în perioada 11-20 noiembrie. Aici au expus, prin intermediul planșelor de proiect atât profesorii, cât absolvenții sau actualii studenți, punându-ne față în față cu o numeroase soluții estetice și funcționale.

De exemplu, la galeria Pallady au fost expuse câte 7 planșe de la fiecare specializare, cu lucrări ale absolvenților de la design grafic, ambiental și produs. Cătălina Busuioc, Mădălina Șerban cu Vlăduț Eva sau Claudiu Hanga ne introduc în intimitatea unor soluții de ambientare domestică. Ștefan Constandache sau Ady-Lucian Niculiță ne propun soluții de amenajare pentru spații comerciale. Romeo Arvinte, Florin Busuioc, Ștefan Ioan, Ana Maria Nica, Dan Ichim sau Andrei Robu ne prezintă experiența lor în domeniul designului grafic și de produs, o experiență ajunsă la maturitate. La Galeria Tonitza se regăsesc o varietate de planșe care relevă bogata activitate a specializării în cei 30 de ani de funcționare. Trei planșe conțin cele mai prestigioase premii naționale și internaționale obținute în această perioadă de studenții specializării, două planșe  aduc în fața memoriei doi dintre profesorii care, din păcate, astăzi nu mai sunt printre noi, dar care au reprezentat cu multă pasiune și dăruire corpul didactic – respectiv Dan Micu si Marius Sebastian. Imaginile cu aceștia evocă amintirea vie pe care colegii și absolvenții o poartă personalității lor. Mai regăsim câte o planșă cu ONG-urile de design fondate: Design cel Mare și  Asociația Pasionaților de Transport Public – Tramclub Iași, planșe cu workshop-uri și vizite de lucru realizate de-a lungul timpului și relația pe care specializarea o are cu piața muncii, o planșă cu Colegiul de Artă „Octav Băncilă” și lucrările elevilor acestui colegiu, care au reprezentat de-a lungul timpului o bază pentru viitori studenți, dar și câteva planșe cu identități de marcă implementate in instituții precum Biblioteca Central Universitară (BCU) sau Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

În corpul B3 al Casei Balș au existat mai multe săli de curs transformate în săli de expoziție, dar și holuri amenajate corespunzător pentru a putea găzdui cât mai multe planșe demonstrative. În sala de curs (expoziție), numită sala Dan Micu în onoarea profesorului, găsim planșe cu profesorii absolvenți ai scolii din Iași. În sala mai mică, de lângă această sală, sunt prezentate selecții de planșe cu lucrările absolvenților de la design de produs si design ambiental, iar în sala mare, de la demisol, sunt expuse lucrările absolvenților de la grafic design. Dispunerea lucrărilor a vizat o apropiere simbolică între profesori, procesul educațional și produsele realizate de studenți. S-au pus, de asemenea, în evidență temele de actualitate din design-ul contemporan, precum ecodesign-ul, dar și relația cu industriile creative și antreprenoriatul local sau național.

Așa cum au susținut și organizatorii expoziției, profesorii specializării, cel mai important moment al acestei aniversări este conexiunea cu absolvenții celor 30 de ani, care au dorit să fie alături momentului aniversar, conturând și încununând munca de peste ani a profesorilor, transformându-se, nevăzut, într-o întreagă generație. Astfel, absolvenții practicanți profesioniști ai diverselor domenii de interes ale design-ului de astăzi, în România și străinătate, s-au întâlnit cu foștii profesori în semn de dublă recunoaștere. Dacă profesorii au dedicat evenimentul absolvenților specializării, aceștia, prin energia și disponibilitatea lor au onorat, prin participare, pe foștii lor mentori.

Publicat în Arte vizuale, CulturăRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *