Omul care mută norii. Șapte întâmplări

Cum poate fi o colecție de povești bestseller-ul târgului de carte „Gaudeamus” de anul trecut? – întrebare pe care mi-am pus-o și căreia, ulterior, i-am găsit un răspuns abia după ce am terminat de citit Omul care mută norii.

Deși alcătuită dintr-o serie de aventuri ce nu se află pe același traseu narativ, cartea lui Radu Paraschivescu formează un singur segment tematic, divizat în șapte părți armonios împletite.

Fie că este vorba despre întâmplări petrecute în România, Franța sau Italia, fie că este pură ficțiune, sugestii subtile ale anumitor întâmplări reale, fie că aventurile au fost publicate sau nu și în alte volume, din rândul lor transpare o trăsătură comună – neobișnuita alegere a temelor, alegere pe care, de altfel, autorul o justifică în primele pagini.

Avem de-a face cu personaje și întâmplări de toate felurile, unele de-a dreptul bizare, care nu doar plimbă contextual cititorul, dar care îl și supun unui itinerariu emoțional, stârnind atât râsete, cât și compasiune și tristețe. 

Printre poveștile cu un evident efect comic (referitoare la un monoman al cifrei șapte, spectacolul unui șarlatan ezoteric și îndoctrinarea religioasă a unei echipe de fotbal) și cele câteva aventuri menite să miște cititorul (abilitățile a doi surdomuți, o serie de furturi neobișnuite și o afacere nereușită în Roma) își face loc și o întâmplare tristă. 

Speranța cântă trash este, după cum mărturisește scriitorul, „un plâns camuflat”, inspirat din viața acestuia. Prin comparație, fragmentul este mult mai serios, lipsit de un număr abundent de inserții menite să stârnească râsul, iar reacția cititorului este și ea una pe măsură. Observăm o axiomă socială, observăm manifestarea hazardului în relațiile umane (chiar și atunci când totul se petrece pe ritm de metal).

Omul care mută norii este o impresionantă colecție de întâmplări felurite, mari și mici, de aici și de acolo. În anul 2019, volumul scriitorului, traducătorului, jurnalistului și redactorului Radu Paraschivescu a devenit bestseller-ul Târgului de carte „Gaudeamus”.

Sursă foto: Librăria Cartea de Nisip 

Publicat în Cultură, LiteraturăRecomandat0 recomandări

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag