Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Iașul – considerat un muzeu în aer liber – își reîntregește salba de edificii culturale printr-o perlă uitată, dar readusă în actualitate: Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași.

În perioada 2013-2015, Primăria Municipiului Iaşi a restaurat casa vornicului Burchi-Zmeu cu scopul de a o transforma într-un edificiu simbol pentru spaţiul cultural ieşean, reluând tradiţia unui muzeu al oraşului, abandonată în perioada interbelică. Casa Burchi-Zmeu, transformată astăzi în sediul Muzeului Municipal, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, în inima oraşului vechi. De-a lungul existenţei sale bicentenare, clădirea a avut o importanţă semnificativă pentru istoria locală. Menţionăm că în perioada 1880-1893 aici au funcţionat Arhivele Statului Iaşi şi că după Marele Război, Olga Sturdza, marele filantrop, ocrotitoare a năpăstuiţilor sorţii şi ai războiului, confidentă a Reginei Maria, a cumpărat imobilul, în 1919, pentru Societatea Orfanilor de Război.

O reverență în fața tuturor celor care au făcut posibil ca, după 100 de ani, Muzeul Orașului Iași să existe din nou, dând astfel posibilitatea ca istoria orașului celor Șapte Coline Moldave să fie readusă în conștiința tuturor celor care vor păși fie și pentru scurt timp pragul acestui lăcaș de cultură.

Pentru a întregi activitatea Muzeului, instituția a primit în administrare prin Hotărâri ale Consiliului Local două spații expoziționale: Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” și Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, unde se desfășoară periodic manifestări culturale pentru a marca evenimentele importante pentru oraș.

Adresa: Strada Zmeu nr. 3, Iași
Telefon: 0332 408 185
Email: muzeulmunicipaliasi@gmail.com