Palatul Culturii Iași

Palatul Culturii – palat al muzeelor, recunoscut ca efigie a orașului Iași, a fost construit în stil neogotic și a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială. Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul se înalță, în parte, peste ruinele curților domnești medievale, menționate documentar în 1434.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi își are sediul central în Palatul Culturii, unde se află patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei. Din cadrul Complexului face parte şi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Complexul are în subordine şi obiective muzeistice de pe teritoriul oraşului Iaşi şi, respectiv, al judeţului. Acestea sunt: Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Muzeul Unirii din Iaşi, Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iaşi, Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa, Muzeul de Sit Arheologic din Cucuteni și Muzeul Viei și Vinului din Hârlău.

Palatul Culturii a făcut subiectul unui amplu proces de restaurare, finalizat în ianuarie 2016, desfășurat în cadrul Programului Guvernamental de reabilitare a monumentelor istorice.

În data de 27 aprilie 2016, Palatul Culturii a fost redeschis publicului larg, cele patru muzee care își au sediul aici inaugurând fiecare expoziții temporare ce pun în valoare doar o parte din colecțiile muzeale.

Adresa: Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, 700028, Iași
Telefon: 0232 275 979
Email: contact@palatulculturii.ro