Presa din România lezează demnitatea unui scriitor mort în împrejurări neelucidate

Aproape întreaga presă din România a difuzat pe 24 februarie ştirea privind retragerea unei persoane care a fost numită în Consiliul Științific al Muzeului Satului Bănățean. Retragerea persoanei a avut loc din cauza faptului că a colaborat cu Securitatea şi a furnizat poliţiei politice informaţii despre Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller. Este vorba despre persoana, conspirată în dosare sub numele de „Sorin”.

În mai toate aceste articole se afirmă, însă și că Roland Kirsch ar fi fost un colaborator al Securităţii. Absolut fals. Roland Kirsch a fost un tînar scriitor din Timișoara care s-a sinucis pe data de 3 mai 1989. Împrejurările suicidului nu au fost elucidate nici pînă-n ziua de astăzi.

20 octombrie 1985. „Sorin“ relatează ofiţerului său de legătură, lt. col. Nicolae Pădurariu, despre o întîlnire cu Hans Mokka, care i-a povestit că Horst Fassel a devenit redactor-şef al publicaţiei Banater Post – editată de Asociaţia Şvabilor Bănăţeni la München. În acelaşi timp, Mokka i-a povestit că Fassel a scris revistei timişorene Orizont pentru a stabili „unele modalităţi de colaborare“.

Publicat în Actualitate, RecomandateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *