Rasismul – problema secolului XXI

Rasa negroidă desemnează o grupă de oameni provenind de pe continentul african, fiind caracterizați după aspectul fizic, în special după culoarea pielii. De altfel, și rromii, care se presupune că își au originea în India, sunt judecați după culoarea pielii și după modul de viață pe care îl duc, fiind denumiți în anul 1968 ca fiind „persoane cu un mod de viață nomad, indiferent de rasă sau origine”.

Rasismul reprezintă un proces de discriminare care pornește de la baza credințelor sau ideologiilor, făcându-și apariția în secolele XIX și XX, când francezii Jules Soury, Joseph Arthur de Gobineau și Charles Maurras, respectiv germanul nazist Alfred Rosenbgerg au început să clasifice rasele omenești de la inferior la superior, ținând cont de culoarea pielii sau de etnia oamenilor, aceștia dorind să demonstreze că popoarele sunt inegale.

Rasismul este un fenomen cu care oamenii se confruntă chiar și în ziua de astăzi, în secolul al XXI-lea. Oamenii continuă să marginalizeze persoanele care au culoarea tenului mai închisă, indiferent dacă acest lucru se datorează unor caracteristici biologice sau se datorează altor factori.

Crudul adevăr este că, în România, rasismul este o realitate pe care o trăiesc multe minorități, fie ele etnice, fie religioase. Printre aceste minorități se remarcă minoritatea rromă, oamenii de etnie rromă fiind discriminați de cele mai multe ori când vine vorba de accesarea bunurilor și serviciilor din România. Rromii sunt discriminați, în general, atât prin accesul la asistență medicală, cât și prin învățământul românesc, copiii care fac parte din această categorie socială fiind discriminați, mai ales, de cei de vârsta lor.

Trist este că sufletele frumoase și blânde ale copiilor sunt umplute cu ură și răutate, lucru care se datorează părinților care, în multe cazuri, interzic copiilor să stea în apropierea unui copil de etnie rromă, să se joace sau chiar să discute cu el, acești copii neavând șansa de a avea prieteni din altă categorie socială decât a lor.

Însă, există cazuri în care copiii pot manifesta semne de discriminare din proprie inițiativă, ceea ce este total greșit, dar este un lucru care se poate corecta pe măsură ce copilul este învățat ce este bine să facă și ce este rău, sau nu tocmai potrivit.

Specialiștii au demonstrat că este mult mai bine ca adulții să înceapă să vorbească cu propriii copii de la o vârstă fragedă, fiind mult mai eficient.

Totuși, nu numai persoanele de etnie rromă sunt marginalizate social. Și celelalte persoane de culoare, aparținând rasei negroide și nu numai, după cum spuneam, se confruntă cu rasismul și marginalizarea socială făcută de unii oameni.

Un eveniment recent din Statele Unite ale Americii, moartea afro-americanului George Floyd, care a fost ucis de un polițist care și-a ținut genunchiul pe gâtul bărbatului timp de 8 minute și 46 de secunde, a determinat lumea să iasă în stradă și să lupte împotriva rasismului.

Un studiu a arătat că 1 din 4 oameni a fost supus, la un moment dat, unui tratament injust. În Franța și Spania numărul tinerilor musulmani care au mărturisit acest lucru este mai mare decât al persoanelor de altă religie, pe când, în Regatul Unit, tinerii au declarat că nu există nicio diferență între tinerii musulmani și tinerii de alte etnii.

La momentul actual, există țări în care trăiesc peste 1.000.000 de negri, cum ar fi: Brazilia, Statele Unite ale Americii, Columbia, Haiti, Republica Dominicană, Franța, Jamaica, Venezuela, Regatul Unit, Cuba și Italia. De aceea, oamenii ar trebui să fie mai „open mind” și să înceteze să mai judece oamenii, să nu mai țină cont de rasă sau statut social. Marginalizarea socială poate avea un impact major pe plan psihic mai ales pentru copii sau adolescenți, aceștia începând să devină mai sensibili, să simtă că nu sunt suficient de buni, sau poate duce chiar la sinucidere.

„Rasismul nu este o opțiune, este o infracțiune” – Guy Bedos

Oameni ieșiți în stradă după moartea afro-americanului George Floyd
Imagine preluată: https://www.aljazeera.com/news/2020/09/11/george-floyd-officers-turn-on-each-other-in-court-proceedings/

Publicat în ActualitateRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *