Remember Emil Brumaru

Prima seară din ediția FILIT de anul acesta, și din păcate și singura, s-a prezentat sub forma unui omagiu adus personalității poetului Emil Brumaru. De la expoziția de obiecte personale, care a reușit să aducă mai aproape de noi o parte din universul brumarian, până la cenaclul în care cei apropiați și-au amintit întâmplări de demult, evenimentul a stat sub semnul unei vrăji care, cel puțin pe mine, m-a transportat în viața poetului onirist. Mă simțeam și eu ca făcând parte din acele povești minunate, care de care mai amuzante și mai plăcute.

Pentru început ne-au introdus în atmosfera rememorării criticii literari Bogdan Crețu și Alexandru Călinescu împreună cu scriitorul Liviu Antonesei. Cei trei au mărturisit că nici acum nu sunt conștienți că Emil Brumaru nu se mai află printre noi, ei cred că se ascunde cumva de această pandemie prin casă și de asta nu îl mai zăresc atât de des pe stradă. Mi-a plăcut mult cum Liviu Antonesei a spus că el crede că e undeva, într-un colț al sălii, asemeni unui înger așa cum s-a considerat mereu și cum chiar se semna pe dedicațiile prietenilor. Partea întâi a fost plină de anecdote, de poezii care nu au fost niciodată scoase la tipar pentru că erau doar destinate celor apropiați, de mult râs și voie bună așa cum și-ar fi dorit poetul să ni-l readucem aminte.

În a doua parte a avut loc lansarea cărții „Să fim anonimi ca dovlecii. Povești despre Emil Brumaru”, un volum literar coordonat de Nicoleta Dabija unde prieteni vechi ori oameni care au avut plăcerea de a lucra alături de poet și-au depănat amintirile în scris. La acest proiect au răspuns pozitiv 45 de personalități ale lumii culturale printre care îi putem aminti pe Radu Andriescu, Radu Vancu, Dan Lungu, Bogdan Suceavă, Catinca Tudose, Nichita Danilov, Mihai Vacariu și pe mulți alții. Moderată de Bogdan Crețu, discuția a fost una asemeni unei lecții la care erau scoși la tablă câțiva dintre colaboratorii prezenți la eveniment și care au povestit ori pe scurt ceea ce au relatat în carte, ori au preferat să vorbească despre alte întâmplări. Dintre momentele serii, cel mai mult mi-a plăcut poemul recitat de actrița Catinca Tudose, scris de Emil Brumaru și dedicat acesteia după ce o zărise într-o zi pe stradă:

Madrigal scăpat din frâu

Când vine Catinca de la piscină,

Mai proaspătă-n pielea-i velină,

Bat clopote, teii se înclină,

Pe frunze-apăsați de lumină.

Pe Șțefan cel Mare și Sfânt,

Asfaltul se crapă, ies din pământ

Vacile Domnului, aburii somnului,

Cerul e-o plasmă de nouri și-azur

Cu îngeri drolatici ce nu se închină

Decât la faimosul ei dos cu ajur,

Căci totu-i ascuns doar de-un șnur,

Când vine Catinca de la piscină

C-o pungă de plastic

de dragoste plină…

(Să fim anonimi ca dovlecii. Povești cu Emil Brumaru, Editura Muzeelor Literare, Iași, 2020, p. 177)

După eveniment am plecat să vizitez expoziția „Dulapul îndrăgostit” alcătuită din fotografii, pagini pe care erau scrise în grabă poezii, cufere pline doldora de volume de poeme și în mijloc un dulap desprins parcă din basme. Am adorat ideea celor care au realizat acest proiect artistic fiindcă am simțit cum au studiat cu de-amănuntul opera sa lirică, i-au luat toate simbolurile reprezentative și le-au pus laolaltă, pe toate, într-o încăpere. Desigur, așa cum remarcase și Bogdan Crețu, lipsea nudul, eternul motiv brumarian. Pe fundal se auzeau versuri care te introduceau în universul erotic al poetului, atât de bine cunoscut celor care s-au lăsat fermecați de lirica lui Emil Brumaru.

Recomand cu drag citirea atât a poeziilor sale care sunt superbe indiferent de volumul ales, cât și cumpărarea acestei antologii de memorii pe care Nicoleta Dabija a reușit să o realizeze. Deja am parcurs o parte din ea și nu pot să spun decât că fiecare cuvânt mă aduce mai aproape de omul și poetul Emil Brumaru.

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag