România în lumea artei- pictorul Adrian Ghenie

Arta românească între secolele al XIX-lea și al XX-lea evoluează datorită diverselor curente occidentale. Astfel pictura, sculptura și arhitectura suferă schimbări majore, modernizându-se. Printre marii pictori și sculptori ai vremii din România se numără: Ion Georgescu, Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Dimirtie Paciurea și mulți ații.

În secolul al XIX- lea se observă dezvoltarea artei gotice, renascentiste și romantice. Tot acum, datorită faptului că sunt aduse schimbări accelerate în artă, în România apare fenomenul de „ardere a etapelor” – mai mult curente se succed rapid. Secolul XX este diferit de cel anterior, iar această perioadă poartă denumirea de „ La Belle Epoque”. La începutul secolului se utilizează mai puțin cubismul, iar artiștii sunt ghidați de tendințe primitiviste sau expresioniste.

În secolul al XXI-lea arta e complet diferită, iar conceptul de artă s-a schimbat. Nu trebuie să rămânem uimiți dacă în galeriile de artă vedem roboți, jocuri de lumini, holograme, video-uri sau diferite forme de reprezentări digitale. Dar manifestarea clasică încă există, iar unul dintre pictorii care mai folosesc această metodă este Adrian Ghenie.

Adrian Ghenie este un pictor român contemporan, născut în data de 13 august 1977, la Baia Mare, urmând cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Mișcarea artistică în care se încadrează operele lui este modernismul, utilizând ca obiecte de lucru șablonul și cuțitul de paletă. Acesta se clasează pe locul doi în topul celor mai bine vânduți pictori și sculptori români din istorie, primul loc fiind ocupat de Constantin Brâncuși. Artistul a reușit să stabilească un record, pentru un pictor român, în anul 2016 în cadrul evenimentului organizat de casa de licitații Sotheby`s una dintre operele sale a fost vândută cu 3,1 milioane de lire sterline, iar tot prin intermediul casei de licitații Sotheby`s una dintre lucrările lui a fost vândută cu 6 milioane de euro. Printre cele mai importante opere ale artistului se numără: „ The Fake Rothko”, „ The Sunflowers”, „ Lidless Eye”, „ Blue Rain”.

Lucrările lui Adrian Ghenie, recent descoperite de mine, m-au  uimit și m-au impresionat. Stilul său, original și modern, inspiră un aer revoluționar, iar combinațiile de culori și complexitatea lucrărilor mi-au trezit un amalgam de sentimente și emoții.

Acestora li s-a adăugat mândria când am aflat originea artistului.

imagine reprezentativă 

Publicat în Actualitate, Arte vizualeRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *