Rugăciunea evreiască

Evreii reprezintă acel popor care s-a convertit la iudaism, cei ce participă la cultul mozaic. Născuți în Palestina Antică, populație de tip majoritar în Israel, iudeii sunt cei aleși de Dumnezeu , sunt poporul care trebuie să urmeze cele 613 porunci, sunt poporul sfânt.

În ceea ce privește religia, poporul evreu prezintă o rugăciune specifică, Viddui, locul unde ei se roagă fiind constituit de Sinagogă. Rugăciunea în Sinagogă constă în: laudă, rugăciune și învățătură. Lauda mai este numită și „serviciul de deschidere pe tonul laudei corporative”, această parte a întregului proces de rugă având ca punct primordial concepția: „Întotdeauna ar trebui să aducem mai întâi laude, apoi să ne rugăm”, această percepție deschizând și principiul talmudic. Rugăciunea în sine este împărțită în două mari categorii: prima categorie include două aspecte esențiale. Yoser, ce dezvoltă tema Creatorului suprem, iar Ahaba dezvoltă iubirea lui Dumnezeu față de poporul israelean, consolidând legătura dintre această dragoste dumnezeiască și angajamentul lor de iubire față de Domnul. Cele două rugăciuni sunt urmate de Șema, crezul iudaic, o mărturisire de credință aducătoare de fericire. A doua categorie a rugăciunilor rostite în Sinagogă este inițiată cu o aducere aminte a faptului că Dumnezeu este singular, iar promisiunile sale sunt veridice și credibile. În cele din urmă, în acest moment, conducătorul Sinagogii numește un membru al comunității care, la rândul său, în contextul în care vrednicia sa este dovedită în mod edificator, să conducă cele 18 binecuvântări ce-L preaslăvesc pe Dumnezeu, iar, în ritmul invocării lor, sunt enumerate și îndurările Domnului în raport cu poporul din Israel. Învățătura constă în citirea Legii și a Profeților de către membrii din adunare care vin la amvon, cu scopul de a-și împlini îndatorirea. În final, urmează o omilie divizată în pasaje, iar orice om considerat vrednic era chemat să aducă acest mesaj. Cea mai importantă zi pentru evreii din toată lumea este Ziua Ispășirii (Yom Kippur). În această zi, iudeii rostesc o rugăciune specială, Viddui. Aceasta este o rugăciune de mărturisire a păcatelor și de pocăință a poporului evreu.Viddui conține paragrafe care trebuie să fie rostite colectiv, cât și paragrafe care cer să fie rostite individual.

De asemenea, un alt „obicei” al evreilor este acela de a-și purta capul acoperit în timpul rugăciunii, tocmai pe baza ideii de preamărire a divinității. Din mărturiile domnului Avram Faibis care, împreună cu soția sa, constituie ultima familie evreiască din orașul Blaj, capul acoperit denotă iubirea, respectul și mărirea Domnului, amintirea că, acolo sus, mereu a existat și va exista un Dumnezeu căruia îi suntem datori cu laudă și mulțumire.

Publicat în SpiritualitateRecomandat3 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *