Spiritul Timpului nostru

Locuind pentru o relativ îndelungată perioadă în Australia și apoi întorcându-mă acasă, mi-am dat seama că una dintre problemele fundamentale ale României este tocmai sistemul de educație. Și mă refer la sistemul de educație la modul general, al tuturor elevilor din această țară, inclusiv cei din mediul rural. În Australia, majoritatea covârșitoare a elevilor au acces la un sistem de educație solid și riguros, în timp ce în România, avem mari probleme nu doar la nivelul școlilor și liceelor din mediul rural, ci și în cadrul multor școli din zonele urbane. Motivele pentru care sistemul nostru de educație are deficiențe grave sunt multiple și complexe: de la slaba finanțare până la incapacitatea oamenilor politici de a găsi și, mai ales, de a implementa politici educaționale eficiente. Însă, dincolo de lamentări, întrebarea rămâne: ce putem face pentru ca studenții să nu mai ajungă la facultate fără un bagaj minim de cultură generală și cu deficiențe grave în ceea ce privește cunoștințele de gramatică a limbii române?

Mă gândesc că atunci când ajung la facultate, pentru cei mai mulți, este deja prea târziu: fără un antrenament permanent al spiritului, fără acea preocupare, grijă inoculată de dascăli (dar și de sistem) pentru dezvoltarea propriilor competențe și cunoștințe generale, elevii ajunși studenți se găsesc brusc în fața unui zid aproape imposibil de trecut. De aceea, sunt necesare programe și programe specializate pe educație, care să pună accent pe implicarea elevilor, pentru a le modela spiritul, pentru a le trezi interesul pentru cunoaștere și perfecționare, pentru inovație și creație.

Proiectul Revista Timpul – Portal de cultură este, în esență, un proiect educațional. Practic, dorim să creăm Reviste Locale TIMPUL oriunde găsim trei-patru tineri entuziaști, susținuți de un profesor coordonator – în școli, licee, sate, orașe, comunități, diaspora. Proiectul este susținut de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, precum și de Ministerul Educației și Cercetării. În cadrul proiectului organizăm, de asemenea, cursuri gratuite online pe diverse teme: Jurnalism, Istoria Artei, Istoria Muzicii, Filosofie, Drept, Economie etc. Într-un timp foarte scurt, am reușit deja să constituim zeci de reviste în licee și comunități în România, dar și în diaspora și Republica Moldova.

Pe 15 martie se împlinesc 145 de ani de la înființarea revistei. Am început, de câteva luni, pe online proiectul Revista Timpul – Portal de Cultură și iată că, acum, pornim la un drum nou cu revista Timpul în varianta tipărită. Revista tipărită este cumva vârful icebergului proiectului, locul unde fiecare dintre miile de colaboratori tineri să ajungă să își publice textele sau poeziile.

Discutând în redacție despre cine ar trebui să fie personalitatea culturală românească căreia să îi luăm interviul pentru numărul de relansare al revistei tipărite TIMPUL, am ajuns cu toții la concluzia că una dintre cele mai reprezentative personalități este Victor Rebengiuc. Victor Rebengiuc este cel care într-adevăr poate da seama de spiritul epocii noastre, de spiritul timpului nostru. Discutând apoi cu Alina Epîngeac, cea care urma să realizeze interviul, am și identificat, dincolo de multiplele calități ale domniei sale, o calitate rară a marelui actor și om: GENEROZITATEA. Iar generozitatea presupune a încerca să îi ajuți pe semenii tăi, a-i învăța să facă binele și, mai presus de orice, a-i face să îi iubească, necondiționat, pe ceilalți. Și este vorba de o atitudine.

Acesta trebuie să fie și spiritul Timpului nostru, al revistei TIMPUL, al proiectului Revista Timpul – Portal de Cultură: să încercăm să îi facem pe oameni, și mai ales pe tineri, mai buni, mai generoși, să îi facem să înțeleagă că avem cu toții nevoie să învățăm în permanență, să ne perfecționăm cumva, pe multiple planuri, ca apoi să încercăm să dăm ceva înapoi comunității noastre. Și, poate, să învățăm să ne bucurăm trăind binele și frumosul – prin cultură și educație.

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Cultură
Constantin-Daniil Iftimie

Bătălia pentru supraviețuire a luat sfârșit

În această extraordinară mamă zace singurul tratament pentru calmarea bolilor. Renunță la hrana ta în favoarea copiilor de eschimos. Ești leoarcă, ai 17 ani, cu

Cultură
Liviu Antonesei

Repere identitare ale jurnalismului românesc

Marian Petcu este profesor universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. În anul 2000 a obținut titlul de doctor în sociologie,

Cultură
Oana Maria Nae Nicuță

Fragilitate și putere

Oana Toderică își adună energia într-un demers artistic conturat după o absență ceva mai lungă de pe scena artistică locală. Astfel, miercuri, 18 0ctombrie 2023,

Cultură
Bogdan Crețu

Mai puțin decât dragostea (fragment)

„— Despre asta e vorba. O iubire care se‑ncăpăţânează să rodească. Nu‑şi face calcule, nu ţine cont de nimic. Prin voi n‑a reuşit. Prin noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *