„Tata mută munții”, un film care te ține cu sufletul la gură până la final

„Tata mută munții”, cel de-al doilea film de lungmetraj realizat de Daniel Sandu, poate fi văzut în cinematografele din țară.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului de Film de la Shanghai, iar națională pe 23 iulie.

Prestigioasa publicație internațională „The Hollywood Reporter” apreciază producția românească, filmată în 4K, ca fiind „un film de aventură care-și păstrează inima în tradiția modernă a dramelor românești, însă are potențialul să atragă un public mai larg”: În Tata mută munții, accentul cade pe conflictele interioare ale personajelor cu un dramatism perfect conturat. Povestea pe muchie de cuțit a unui om puternic și influent – trecut însă acum de vârsta a doua – care se confruntă cu o situație limită în creierii munților și se aruncă cu capul înainte într-o periculoasă operațiune de salvare, ar trebui să atragă iubitorii de acțiune și aventură – totodată și grație ritmului care te lasă fără suflare.

Sinopsis:

Mircea Jianu, un ofițer de informații pensionat, în vârstă de 50 de ani, află că fiul său, dintr-o căsătorie anterioară, a dispărut în munți. Așa cum ar face orice părinte interesat, el ajunge într-un suflet la locul dispariţiei, sperând că fiul va fi găsit viu și bine. Dar după câteva zile de căutări, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvare, ducând la un conflict cu echipa locală. Treptat, tatăl chinuit, care refuză să accepte evidentul, se încurcă într-o luptă frenetică cu omul și natura.

Scenariul și regia – Daniel Sandu
Imaginea – Tudor Vladimir Panduru
Scenografia – Simona Pădurețu
Montajul – Mircea Olteanu, Costi Zaharia
Muzica – Petre Bog
Castingul – Floriela Grapini
Costumele – Cireșica Cuciuc
Mixaj – Marius Leftărache, Dragoș Știrbu

Distribuție:
Adrian Titieni – Mircea
Elena Purea – Paula
Judith State – Alina
Valeriu Andriuţă – Cristian
Tudor Smoleanu – Filip
Virgil Aioanei – Laurențiu
Radu Botar – Doru
Petronela Grigorescu – Valentina
Bogdan Nechifor – Lupu
Cristian Bota – Marian

Produs de Mobra Films

Daniel Sandu despre film: „Nu îmi permit să judec pe nimeni care se află într-o situație similară cu cea a personajului interpretat de Adrian Titieni în Tata mută munții pentru că o astfel de situație îți modifică scara de valori, îți dă peste cap tot ce crezi că este ‘normal’ și ‘corect’. Din exterior e comod să fim obiectivi. Dar într-o situație de criză, când cineva drag îți este în pericol, obiectivitatea cam zboară pe fereastră. Iar sentimentul de vină că ai putea sau ai fi putut face mai mult te sufocă. Personajul nostru, întâmplător, are un trecut cu pregătire militară. De aici am dedus că în momentul crizei el și-a reactivat niște reflexe militare conform cărora misiunea trebuie dusă până la capăt cu orice preț. Mai departe, spectatorii au libertatea să judece ei ce e justificabil sau nu.”.

„Deși e o dramă și am lucrat în niște condiții destul de speciale, noi ne-am simțit bine la filmare”, mărturisea Adrian Titieni într-un interviu la premiera de gală.

Filmul rulează la Cinema Iași.

Surse:
https://www.facebook.com/tatamutamuntii/
https://tiff.ro/film/tata-muta-muntii
http://www.mobrafilms.ro/father-moves-mountains/
https://voodoofilms.ro/tata-muta-muntii/

Publicat în FilmRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *