Teatru în pandemie – Teatrul Nou la Garaj

Primul spectacol de teatru din București, după ridicarea restricțiilor și a carantinei, a avut loc în luna iunie, în aer liber, într-un garaj de pe strada Gheorghe Țițeica, bucurându-se de aproximativ 100 de spectatori. Curtea în care în fiecare vineri se montează o întreaga scenă cu decor, sunet și lumini deservește în timpul săptămânii mai multe ateliere auto și o spălătorie. 

Fondatorul Teatrului Nou, Cristian Ioniță, nu a avut încotro și a trebuit să găsească o soluție pentru ca proiectul său artistic, fondat la finalul anului 2018 dintr-un grant public, să continue chiar și în vremuri de pandemie. Dorindu-și să le ofere în continuare tinerilor absolvenți mai multe oportunități, Cristian a împrumutat zece practicabile (piese necesare construcției unei scene) de la UNATC și a mutat activitatea într-un garaj auto, în zona fostului Taxi Glucoza.

Fonduri nerambursabile 

Cristian și-a pus speranța într-un memoriu trimis Ministerului Culturii, explicând autorităților situația delicată în care se afla și cerându-le ajutor pentru câteva luni. N-a primit niciun răspuns. În schimb, un teatru vecin, de pe aceeași stradă și cu aceleași probleme, a fost informat că nu se acordă fonduri nerambursabile. Nu există neapărat o clauză „de pandemie” care să-i protejeze, așa că, în loc să rămână datori statului, au ales să facă tot ce pot pentru a da o șansă singurului proiect de cultură care a concurat și a câștigat la Start-up nation la vremea respectivă.

Înainte de pandemie, teatrul își desfășura activitatea într-o sală în care, până atunci,  spectacolele aduseseră laolaltă aproximativ 5000 de spectatori. Începând cu 15 iunie, Teatrul Nou a avut câte 2 reprezentații în fiecare weekend; de data aceasta, s-au strâns aproximativ 300 de persoane.

Foto: Eugen Alesiuc

Din cauza faptului că, în weekend, oamenii aleg să plece cât mai departe de oraș, prezența a fost una mult mai scăzută pe parcursul lunii iulie. Cu toate astea, motivația din spatele tuturor eforturilor e foarte clară pentru Cristian: „Cum să renunți când știi pentru ce și pentru cine vrei să faci? [Când știi] că ești în momentul în care oamenii și societatea au cea mai are nevoie?”

În ciuda multor frustrări și supărări, Cristian rămâne optimist și continuă să joace în piesa Un spectacol dumnezeiesc, una dintre cele 8 producții ale teatrului. 

Mai multe detalii referitoare la următoarele spectacole pot fi găsite pe pagina de Facebook a Teatrului.

Foto copertă: Eugen Alesiuc

Publicat în Actualitate, Cultură, TeatruRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *