Cât cântărește fericirea? “25 de grame de fericire. Cum îți poate schimba un pui de arici viața?” de Massimo Vacchetta și Antonella Tomaselli

“25 de grame de fericire. Cum îți poate schimba un pui de arici viata?” de Massimo Vacchetta si Antonella Tomaselli este povestea, întinsă pe 32 de capitole, a unei vieți schimbate de apariția neașteptată a unui arici.  

Totul a început în mai 2013. Viața medicului veterinar Massimo Vacchetta, specializat în bovine, obstetrica și ginecologia fiind pasiunile lui, a fost destructurată și, mai apoi, restabilită. Nu a avut de-a face nici cu vreun răufacător temut, nici cu vreo iubire neîmpartășită și, dacă puteți crede, nici cu vreo criză familială. Unica modificare suportată de traiul său cât se poate de bine pus la punct și din cauza căreia (sau grație căreia) au avut de suferit și tendințele sale narcisiste, a fost un mic arici neajutorat, o grijă suplimentară, față de munca de la cabinetul pentru animale mici, lăsate în grija lui Massimo de prietenul său, Andrea, plecat în concediu pentru o scurtă perioadă.

Protagonistul s-a lasat înduioșat de micul arici speriat, care plângea aproape insesizabil, sub imperiul unor traume din copilărie – trauma de a fi fost abandonat, de a face cunoștință cu singuratatea și de a fi atins de boală. Astfel, pas cu pas, cu ajutorul moderatoarei unui forum pentru iubitorii de arici – Giulia – si al soțului acesteia – Gerard-, cu susținerea neîntreruptă a iubitei lui – Greta – și în virtutea dorinței sale de a ajuta acea făptură țepoasă, Massimo descoperă tainele îngrijirii puilor de arici, conștientizând, de fapt, fericirea în care te învălui când ajuți “pe cineva care nu te va putea răsplăti niciodată”. Ninna a fost numele primit de aricioaică de la Greta pe baza programului său zilnic, o succesiune de somn și mese atent servite de Massimo.

Rând cu rând, ni se dezvăluie detalii semnificative despre trecutul lui Massimo, amănunte ce ne permit o înțelegere mai profundă a evenimentelor și a alegerilor făcute în prezent de medic. Aflăm că atât copilaria, cât și adolescența acestuia au fost marcate de pasiunea pentru desen, pasiunea pentru astronomie și cea pentru lumea necuvântătoarelor. Ulterior, acesta nu și-a cultivat talentul artisitic la facultate și nici nu a optat pentru o cariera dedicată celestului, ci a urmat facultatea de medicină veterinară.

Firava Ninna a devenit ușor-ușor parte esențială a lumii lui Massimo, singura pentru care acesta își sacrifica somnul, timpul liber și prețul pe care obișnuia să îl pună pe aspectul său. În ciuda atașamentului dintre cei doi, Massimo este nevoit să o lase pe Ninna în grija mamei sale, Franchina, și a nepotului său, Francesco, pe timpul excursiei mult visate în Africa. Așadar, povestea despre arici și salvarea animalelor disperate se transformă în narațiunea încărcată de emoții, gânduri și sentimente a excursiei în Africa, a unei călătorii “mitice, ba mai mult: magice”. Proaspăt întors din experiența africană, datorită efectului produs de Ninna asupra lui, bărbatul se hotărăște că trebuie să deschidă un centru pentru reabilitarea aricilor, care a și devenit realitate.

Mergând pe urmele aricilor, îndrumați de Massimo Vacchetta, ne dăm seama că povestea nu este istorisirea superficială a creării Centrului de reabilitare “La Ninna”, ci este istorisirea unei deveniri, a unei metamorfoze personale și, concomitent, profesionale. Cu fiecare nouă viață scăpată sau, în cazurile nefericite, pierdută, în urma unei lupte crâncene, Massimo are parte de o nouă pildă. Învățăm sau ne reamintim, odată cu personajul principal, că “fiecare făptură este un element important pentru planeta noastră, o piesă fără de care puzzle-ul nu e complet, un element indispensabil pentru armonia întregului”, că  valoarea iubirii pentru semeni este nemarginită, faptul că “iubirea înseamnă să înțelegi, să accepți și să respecți natura altei ființe”, că “iubirea adevarată nu pretinde nimic în schimb” și o multitudine de alte lecții, adăugate parcă în subsidiar. Maturizarea lui Massimo este observată și de mama sa, care subliniază însemnătatea pe care o are capacitatea de a distinge “lucrurile care au valoare de cele care n-au”, însușire pe care a dobândit-o și fiul ei, multumiță apropierii de arici și prieteniilor trainice câștigate recent. Mai mult ca sigur, sentimentul pe care este fundamentată povestea este compasiunea, definită, în final, ca abilitatea de “a suferi împreună cu celălalt, a lua parte la suferința lui”.

Frumusețea poveștii rezidă în faptul că este vorba despre frumusețea unei inițiative, despre o apariție minoră – Ninna – care a condus la salvarea a mii de alte vieți “aricești” aflate în primejdie și despre caracterul absolut real al acestei povești.

Pentru micii, dar și pentru marii cititori, cartea oferă răspunsuri la întrebarea Cât cântărește fericirea? și se constituie într-un ghid al celor aflați în căutarea acesteia.

Sursa imaginii: libris.ro

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *