A fi femeie în 2021

Autorul Articolului: Autor: Ciubotaru Ștefana, clasa a 11-a E

De curând, navigând pe social-media, am văzut o postare care se presupunea a fi amuzantă: ”Ești doar o parte din coasta mea, prin urmare ești doar o parte din potențialul meu.” Acest ”meme” avea o sumă considerabilă de aprecieri și reacții, majoritatea din partea persoanelor de sex masculin. Nu încerc să denigrez bărbații, vreau doar să arăt cum încă suntem puse în inferioritate, într-un mod poate mai subtil, după multiple mișcări feministe de-a lungul secolelor.

Făuritorul postării în cauză, un adevărat cunoscător în ale Genezei, probabil genul care te fluieră sau te claxonează când te vede în public, mi-a confirmat cât de inutile pot fi internetul și tehnologia, în general, pentru unii, care continuă să instige ură față de femei și uită că acestea sunt, până la urmă, cele fără de care ei nu ar fi existat.

Cu siguranță, nu ne aflăm în situația femeilor din țările care nu au dreptul la educație, opinie și sunt abuzate fizic și moral zilnic chiar de către rude și prieteni, dar încă  suntem în poziția în care felul în care ne îmbrăcăm ne definește din punct de vedere moral.

În ceea ce privește situația femeii în aceste societăți, aceasta este una înfricoșătoare, iar tânăra militantă pentru drepturile omului, Malala Yousafzai, a ales să fie un model de curaj și credință pentru propria cauză și să sprijine femeile defavorizate din țara sa, Pachistan, și din altele, din cauza politicii discriminatorii. Cu toate că la vârsta adolescenței a suferit în urma unui atac armat, Malala continuă să susțină multiple demersuri pentru promovarea educației fetelor în întreaga lume. Iar laurii culeși – Premiul Nobel pentru Pace, în 2014 – reprezintă o motivație pentru femeile de pretutindeni, care lucrează împreună pentru o lume mai bună în cadrul organizației Malala Fund.

Sursa Imaginii:
https://ro.pinterest.com

Un alt exemplu relevant al implicării forței feminine pentru salvarea planetei, fapt care cu două secole în urmă ar fi părut o idee hilară, pe care nimeni nu ar fi luat-o în serios, este cel al Gretei Thunberg, o activistă pentru mediu, în vârstă de 18 ani. Greta este o voce proeminentă pentru problemele cauzate de încălzirea globală, această subliniind inconștiența populației și nepăsarea liderilor mondiali. Adolescenta de naționalitate suedeză reprezintă o figură care s-a remarcat atât pe rețelele de socializare și la emisiunile televizate, cât și în mediile formale ale Conferințelor Națiunilor Unite și ale Forumului Economic Mondial.

Dar, cu toate aceste exemple de femei puternice care luptă pentru cauze importante, a fi femeie în anul 2021 înseamnă să fii luată în derâdere dacă vrei să îți susții cauza, înseamnă să fii asociată cu o persoană cu moravuri ușoare dacă arăți într-un anumit fel, înseamnă să fii subestimată de persoanele din jurul tău, mai ales dacă aspirațiile tale nu sunt ”obișnuite” pentru o persoană de sex feminin, înseamnă să existe posibilitatea să fii abuzată sexual la un colț de stradă într-un cartier din centrul sau de la periferia orașului, înseamnă a avea sentimentul de jenă pentru că te simți judecată doar din priviri. Poate însemna și neacordarea de credit pentru o anumită idee sau contribuție, fără ca nimeni să nu se împotrivească, lucru care s-a întâmplat și la case mai mari, bărbați cunoscuți și apreciați însușindu-și meritele soțiilor, fiicelor sau surorilor lor.

Probabil vă sună cunoscut numele de Francis Scott Key Fitzgerald, autorul unor deosebite lucrări printre care și romanul ”Marele Gatsby”. Ceea ce probabil nu știți este faptul că se crede că scriitorul și-a plagiat propria soție, Zelda, într- epocă în care afirmarea profesională a femeii stătea încă sub o mentalitate retrogradă.

Dacă în urmă cu un secol, pe vremea lui Fitzgerald, bărbatul deținea în societate statutul la care femeile nici nu puteau gândi, prin profesiile care le asigurau un venit care să întrețină toată familia, fiind avocați, piloți sau medici, profesii incompatibile cu genul feminine, astăzi, la nivel mondial, prin politica egalității de gen, s-au făcut progrese însemnate, chiar exagerându-se în unele aspect.  În România, diferența salarială între bărbați și femei este cea mai mica din Uniunea Europeană (potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene), iar aproximativ jumătate dintre managerii din țara noastră sunt femei (potrivit Institutului European pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați). În Occident, prezența femeilor în cele mai înalte funcții este în creștere, lucru care nu poate fi decât îmbucurător.  Cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen sau vice-președintele Statelor Unite ale Americii Kamala Harris sunt dovezi vii ale capacităților de lider, pe care femeile le au, în ciuda mentalității conservatoare din societate.

În încheiere, consider că mai avem de parcurs etape până când femeile să fie cu adevărat valorificate, chiar dacă nu putem nega faptul că facem pași mici, dar siguri în crearea unei societăți în care femeia să fie apreciată nu doar pentru frumusețea ei, ci și pentru inteligența, forța interioară și competențele de lider, recunoscute, în mare parte, doar bărbaților.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *