Antrenat de majorat

Autorul Articolului: Maria Miruna Bejnariu 

Joi, 11 februarie 2021, a avut loc seminarul „Antrenat de majorat” – ediția online 2020-2021, organizat de Asociația “Joc Responsabil”. Activitatea a fost dedicată elevilor claselor a XI-a și a XII-a și a fost moderată de dr. Cristian Andrei, medic specialist neuropsihiatru, care practică în sistem privat psihiatria și este preocupat de dezvoltarea, adaptarea și consilierea relațiilor interumane.

Plecând cu impresia că acest webinar va fi ca multe altele la care am participat, nu am fost așa de încântată să particip. O personalitate care vine, ne vorbește ce știe ea mai bine și apoi pleacă, lăsându-ne, ce este drept, cu unele informații folositoare, dar și cu o oarecare stare de plictiseală. Pot spune că acest seminar mi-a întrecut toate așteptările. Cu o energie pozitivă, voie bună și foarte mult haz, dr. Cristian Andrei a reușit să capteze atenția tuturor de la început până la final.

Întreaga întâlnire a decurs sub forma unui dialog între elevi șii dr. Cristian Andrei, care a avut grijă ca niciun elev să nu scape de întrebările lui hazlii. S-a vorbit despre noroc și ghinion, sarea din prăjituri, Ștefan cel Mare și tehnologia, cercuri de prieteni, carioci fluorescente, cum am reacționa dacă pisica noastră ar muri și ce am face dacă am avea 900 de lei. Dacă luăm toate aceste subiecte și le punem într-o conversație nu putem spune decât că ar ieși o nebunie totală. Greșit! Toate aceste subiecte, împreuna cu întrebările adresate elevilor, au avut un substrat profund care poate reflecta o întreagă filozofie de viață. 

Voi știți de ce se pune sare în prăjituri? Mulți dintre noi am răspunde că folosim sarea pentru mai mult gust. Dar cum reușește sarea să facă prajitura mai dulce? Nu vi se pare ciudat? Aici intervine contrastul. Mintea noastra va crede că prăjitura este mai dulce pentru că, în contrast cu sarea, zahărul care este mai mult va fi în majoritate, iar asta ne va da senzația de mai mult gust. Dar care credeți voi că este raportul perfect între noroc și ghinion pe care ar trebui să îl aibă un om? Aici răspunsurile pot varia de la persoană la persoană, unii zicând că ar fi perfect să avem doar noroc, alții spunând că ar trebui sa fie în echilibru, într-un raport egal, și mai sunt și oameni care spun că norocul ți-l faci singur. Dacă ai numai ghinion, ai o viață tristă, iar dacă ai noroc mereu, te obișnuiești cu el și ai o viața monotonă. Atunci când ai numai noroc vei căuta puțin ghinion, când vei avea tot ce îți trebuie vei căuta ceva nou pentru că noi, oamenii, ne plictisim foarte repede. Astfel noi căutăm provocarea sub formă de noutate. Ca să vă răspund la întrebare, noi avem nevoie de atâta ghinion în viața noastră câtă sare punem în prăjituri. Având puțin ghinion, vom aprecia mult mai mult și ne vom bucura de tot norocul pe care îl avem în viața noastră.

Acum haideți să ne imaginăm împreună o poveste. Afară este soare și o vreme numai buna de ieșit, așa că te hotărăști să faci o plimbare. În drumul tău îl întâlnești pe Ștefan cel Mare și, uimit că îl vezi în persoană, îl rogi să faceți un selfie. El neștiind ce este un selfie acceptă, pentru că, bărbații, când nu știu ceva, sunt de acord, după spusele domnului dr. Cristian Andrei. Scoți telefonul, intri pe camera telefonului și când să faci poza se aprinde blitzul. În acel moment Ștefan cel Mare se închină la picioarele tale speriat și te imploră să ai milă față de el. De ce credeți că Ștefan cel Mare a reacționat așa? El a reacționat așa pentru că un om dezinformat este un om vulnerabil. De aceea este foarte important ca noi să fim mereu informați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, pentru a nu fi vulnerabili și ușor de influențat.

Cui nu-i plac poveștile, așa că haideți să ne mai imaginăm ceva împreună. Ești afară cu grupul tău de prieteni. Aceștia fumează, iar tu alegi să nu o faci pentru că ai avea probleme cu părinții tăi. Prietenii încearcă totuși să te convingă să fumezi și îți pun prietenia la îndoială spunând că dacă nu fumezi cu ei înseamnă că nu le ești prieten. Crezi că aceștia pot fi prietenii tăi cu adevărat, că se gândesc la binele tău sau crezi că se gândesc doar la ei? Odată ce aceștia îți cer să faci anumite lucruri și încep să te manipuleze înseamnă că locul tău nu este în acel grup, dar dacă totuși îți dorești să rămâi prieten cu ei e mult mai bine pentru tine să cauți alternative. Noi, oamenii, suntem ființe sociale și simțim nevoia să facem parte dintr-un grup, ajungând uneori să facem lucruri care nu ne definesc ca să fim acceptați. De aceea este bine în viață să mai avem și alte cercuri de prieteni, nu să ne rezumăm la unul singur, să avem alternative. 

Toate aceste povești și întrebări au reușit să îi facă pe elevi să realizeze că ghinionul are rolul lui și că numai dacă îl au pot aprecia lucrurile bune din viața noastră, că omul informat are puterea și că cei neinformați sunt vulnerabili, că în viață trebuie să ne alegem bine cercul de prieteni și indiferent de situație să găsim alternative. Totuși subiectul principal al seminarului nu a fost niciuna dintre aceste teme dezbătute. Dacă doriți să aflați în detaliu ce s-a discutat pe celelalte teme și care a fost subiectul ascuns al seminarului, stați cu ochii pe noi, pentru că în curând apare și continuarea acestui articol!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *