Avantajele studiului limbii germane în regim bilingv-Un nou început

Autorul Articolului: Tudor Stingheriu

Am 17 ani și sunt elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Iași. De la prima notă rea la germană și până la obținerea certificatului de nivel B1 au trecut aproape șase ani. Atunci eram elevul mamei mele și încercam să învăț membrii familiei în limba germană. Au fost șase ani de urcuș, de dezamăgiri și în final de împliniri.                                

Mutarea de la Rădăuți la Iași mi-a provocat multe emoții, însă așteptările mi-au fost cu mult depășite! Am ajuns la profilul matematică-informatică bilingv limba germană, după un an în care am studiat doar limba franceză, în clasa a IX-a. Bineînțeles că nu mai știam să vorbesc germana la același nivel, însă doamna profesor Nicoleta Darabană m-a ajutat să recuperez astfel  încât să pot susține examenul DSD I de nivel B1.                                                

Profilul de bilingv germană a luat naștere cu ani în urmă printr-un parteneriat cu Ambasada Germaniei la București, care presupune pe lângă prezența unui profesor vorbitor nativ de germană în liceu și susținerea examenelor internaționale DSD I și DSD II.                  

Numărul mare de ore constituie un avantaj de luat în seamă, deoarece îți oferă posibilitatea de a progresa mult, într-un timp scurt. Chiar dacă din cauza numărului mare de ore de limba germană avem un program încărcat, cerințele fiind ridicate la fiecare materie, la final suntem convinși că totul va fi meritat. Pe lângă disciplina Limba Germană Modernă, în cadrul disciplinelor opționale, ai prilejul să înveți elemente de geografie și istorie a Germaniei, dar și de cultură și civilizație germană, ceea ce nu constituie decât un plus, atât pentru cultura ta generală, cât și pentru stabilirea unui țel mai înalt pentru viitorul tău.                       

În cadrul orelor de curs avem ocazia de a interacționa cu vorbitori nativi de limba germană, datorită voluntarilor din cadrul parteneriatului, ceea ce ne ajută foarte mult la pronunție și la exercițiile audio din cadrul examenelor de nivel. Anul trecut, în clasa a X-a, am interacționat cu un student voluntar din Germania, participant în cadrul proiectului FSJ (Freiwilliges Soziales Jahr). Anul social voluntar (FSJ) este un serviciu de voluntariat social în Germania și într-o măsură mult mai mică în Austria pentru adolescenți și adulți tineri care au absolvit școala obligatorie cu normă întreagă și nu au împlinit încă vârsta de 27 de ani.  A fost o experiență deosebită în care am avut ocazia să aflam mai multe despre Germania și să ne dezvoltăm competențele de vorbire.                   

Pentru a ne pregăti de examenul DSD II (cel de nivel B2/C1), lucrăm săptămânal cu domnul profesor Joachim Ferneding, ceea ce este cu adevărat o provocare. În fiecare zi, suntem încurajați să ne depășim limitele, pentru a deveni din ce în ce mai buni. La finalul anilor de studiu, am putea primi o diplomă care ne va ajuta să obținem fie un loc de studiu la o universitate din țările vorbitoare de limbă germană, fie un loc de muncă, respectiv un salariu mai bun, chiar și în străinătate. Mai mult de atât, studiile arată că un alt avantaj al sistemului bilingv este că aduce beneficii asupra creierului. Cu cât înveți mai bine o limbă străină, cu atât mai mult aceste zone ale creierului se vor dezvolta.

Totuși, consider că principalul avantaj al acestui profil îl constituie aplicabilitatea. Într-o țară europeană, în care fiecare cetățean european trebuie să cunoască minim două limbi străine, în afară de limba maternă, numărul mare de ore de limbă se centrează pe competențe, așa cum de altfel sunt structurate și examenele internaționale de limbă: înțelegerea textului citit, înțelegerea textului audiat, formularea scrisă, precum și capacitatea de a purta o conversație pe diferite teme.  

Dincolo de toate, să vorbești o limbă străină, să înțelegi cultura și mentalitatea unui alt popor, să te poți adapta la cerințele lumii moderne, nu poate fi decât un progres. Poate că germana nu are renumele de a fi una dintre cele mai ușoare limbi, dar în mod sigur te obligă să gândești, să simți, să te auto-depășești și să visezi. Să visezi la un viitor mai bun, să tinzi tot mai sus, să vrei mai mult de la tine și de la viață și, în final, să faci!                             

Aș vrea să închei prin a spune că nu o să regret niciodată faptul că am ajuns la Iași, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, la profilul bilingv limba germană și îl recomand din tot sufletul tuturor celor care vor să învețe o limbă străină. Sunt onorat că am reușit să vă împărtășesc și vouă experiența mea!

Articole asemănătoare

Autorul Articolului: Ciobanu Teodora, clasa a V-a A Iași, 12 martie 2021 Stimată doamnă Erskine, Doresc să vă mulțumesc, pentru că „Pasăre cântătoare’’, extraordinara dumneavoastră…

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *